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
auto
2024. 04. 16. kedd

Sokan aggódnak a villanyautókban elhasznált akkumulátorok további sorsa miatt, számukra különösen fontos és hasznos információ, hogy az akku újrahasznosítás már anyagilag is jövedelmező. Márpedig ha pénzt lehet vele keresni, akkor nyilvánvaló, hogy senki nem fogja inkább hulladéklerakókban tárolni az értékes alapanyagforrást. Az Associated Press interjút készített a Redwood Materials vezérigazgatójával, JB Straubellel, aki korábban a Tesla egyik társ-alapítójaként és akkumulátorfejlesztés vezetőjeként futott be látványos karriert.

JB Straubel, Tesla társalapító, a Redwood Materials igazgatója (fotó: www.redwoodmaterials.com)

Straubel azért hagyta el a Teslát, hogy új projektjére koncentrálhasson, amely az akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó Redwood Materials. Bár az alapító szerint fényes jövő vár cégére, valószínűleg hosszú időnek kell eltelnie, amíg a Redwood Materials nyereséges vállalat lesz.

Straubel szerint maga az akkumulátor újrahasznosítás már ma is pénzt tud termelni. Az interjúban megkérdezték Straubelt, hogy a Redwood Materials árul-e már újrahasznosított anyagokat, hiszen ez alapfeltétele lenne a jövedelemszerzésnek. A cég igazgatója erre így válaszolt: „Igen. Egyelőre nem vagyunk nyereségesek, mert nagyon gyorsan növekszünk, ezért folyamatosan újra befektetünk, így még jónéhány év kell a nyereségességig. Az akkumulátorok újrahasznosítása azonban már ma is ténylegesen nyereséges. Nagy az éhség ezekre az alapanyagokra.”

forrás: www.redwoodmaterials.com

Az AP konkrétan rákérdezett, hogy van-e értelme kivenni a rezet akár egy elektromos fogkeféből és eladni, hiszen ha jobban belegondolunk, az emberek nem csak az akkumulátorokat dobják ki, hanem rengeteg már nem működő tárgyat, például elektromos fogkeféket. Straubel válaszában kifejtette, hogy nem csak a rézről van szó. A lítium-ion akkumulátorok a modern fogyasztási cikkek egyik legértékesebb újrahasznosítható anyagai. Az alapanyagok visszanyerése nem könnyű, meglehetősen bonyolult, de határozottan megéri ezzel foglalkozni.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy nem kizárólag pénzügyileg lehet profitálni az akkumulátor-újrahasznosításból. Az anyagiak mellett létfontosságú, hogy az ilyen anyagok ne kerüljenek hulladéklerakókba. Az autógyártók az éghajlatváltozás lassítására irányuló globális erőfeszítések részeként térnek át az elektromos járművekre. Ha azonban a jövőben az akkuk lerakókban végeznék, akkor az egyik probléma megoldására tett kísérlet egy vitathatatlanul nagyobb probléma létrejöttét eredményezné.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.