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
auto
2024. 04. 16. kedd

Tavaly októberben eléggé dühös voltam. TeslaMasterrel próbáltunk jegyet szerezni a Tesla berlini vurstlijára, mint sajtó, rendesen a hivatalos csatornákon keresztül, de azt a választ kaptuk, hogy sajnos akkor csak a helyi lakosokat látják vendégül. Aztán legalább egy ismert amerikai vlogger csak odatévedt. Na ja: kis ország, kis foci.

De amit Fortuna az egyik kezével elvesz, azt gyakran a másikkal visszaadja: egy olvasónk keresett meg minket, hogy ha valaki tud németül és/vagy angolul a szerkesztőségben, szívesen elviszi a most keddi gyáravatóra, mert sikerült szereznie két jegyet, és jól jönne egy tolmács.

Nem sokat gondolkodtunk a válaszon.

Roadtrip

A cél  Tesla Straße 1, Grünheide, a csapatszállító pedig vendéglátóm autója, egy Model X P100D voltak. Nem kis út elé néztünk, hiszen több mint 940 kilométert kellett megtennünk 5 töltéssel – 8,5 óra autózás, 3 óra töltés volt a számítógép javaslata. Az adatok értelmezéséhez tudni kell, hogy már a találkozópontig eljutva is csökkent a töltöttség, az érkezési ponton pedig szerettünk volna még 50%-nyi energiával rendelkezni.

Vicces, de az én kis akkus Model 3-amra az ABRP illetve a Tesla számítógépe is 6 töltést és egy órával rövidebb utat számol – hiába  a kisebb akku, ennyit számít az alacsonyabb fogyasztás és a V3-as Supercharger. Na de egy pokolian erős Model X-szel megérkezni a Tesla gyárba mégiscsak más, és valljuk be kényelmesebb is.

Aztán a folyó ügyek, a koffein és nikotin hiány, egy viszonylag nehéz jobb láb, valamint a forgalom felülírta ezeket a terveket, így végül 8 töltéssel, és az eredetileg javaslotthoz képest közel 2 órával később, 11 óra előtt nem sokkal érkeztünk meg a német Grünheide településén található szállásunkra.

Hazafelé ugyanezt az utat 5 töltéssel, kevesebb mint 12 óra alatt tettük meg, pont úgy, ahogy a gép jósolta.

Az eredeti terv.

Menet közben sikerült pár érdekességet lefotózni: láttunk 10 V3-as oszloposra átépülő győri Superchragert, illetve cseh töltőoázist is, az Autopilot pedig meglehetősen kényelmessé tette utunkat.

Giga parti

A Giga Berlin építését legalább 3 drónos csapat követi a kezdetektől, és hetente jelentkeznek friss videókkal. Mégis, élőben az épület mérete már most, az első fázis elkészültével is lenyűgöző.

Az épülő akkugyár elvileg már a nyáron elkezdheti a 4680-as aksik gyártását, és az európai gyár még a 3. vagy 4. negyedévben átáll az ezekkel szerelt kocsik gyártására. Addig is Sanghajból kapnak kész akkupakkokat, LG 2170-es cellákkal szerelve.

Március 22-én az első 30 vásárló kapta meg fekete Model Y Performance autóját. Ők már kora délután átvették a kocsit egy zártkörű rendezvényen, ahol Elon Musk mellett a német politikai elit tagjai, így a kancellár is részt vettek. Délután háromkor azután a kocsikat kigurították az épület elé, ahol a tulajdonosok kordon mögött parkoltak velük, amíg az utcabált élvezték.

Ezen a napon kettő körül bezárt a gyár, elengedték a dolgozókat, hadd’ vegyenek részt a mulatságon, ahol streetfood és zene várta őket és vendégeiket. Érdekes volt látni, hogy a Giga Berlin alkalmazottainak átlagéletkora nem nagyon lehetett több mint 25 év, és számos köztük a külföldi kolléga – nem, nem csak olcsó kelet európai munkaerő, voltak szép számmal mások is.

Mint beszélgetések során megtudtuk, van aki már több mint egy éve dolgozik ott, segített a gyártósorok beállításában, a kezdeti kihívások leküzdésében. Napi 8-10 órás kemény, stresszes munka volt ez, és arról is hallottunk anekdotát, hogy Musk itt Berlinben is aludt a gyárban, mert személyesen dolgozott a csapattal valami nem várt gond leküzdésen. A Tesla nem a legjobban fizető vállalat, de mégis, az emberek többsége motivált, és élvezte a gyáralapítással járó kihívásokat.

Folyamatosan úgy dolgoztak, hogy közben körülöttük épült a gyár, változtak az üzem tervei, nemvárt problémákba ütköztek a csarnokokat építő vállalkozókkal, de mégis elbeszélésüket hallgatva,

van valami romantikus érzés az elmúlt időszak iránt, úgy érzik történelmet írtak.

Az első pár száz embert összekovácsolta az elmúlt egy év kikényszerített tanulási folyamata, de azért arról is hallottunk, hogy kétirányú az emberek mozgása. Sokan jöttek a német autómárkáktól, vagy autóipari beszállítóktól, de van akit már el is csábított a hazai konkurencia, és olyan is akad, aki annyira ügyesen oldotta meg a kezdeti problémákat, hogy a Giga Austin nyúlta le.

Az épület már kívül is kezd kicsit izgalmasabb lenni, a lépcsőházakra ugyanis modern művészeti alkotásokat festenek.

Az igazi sztár természetesen a Model Y volt, a tesztgyártásban elkészült több mint ezer autó némelyike pedig szabadon megtapogatható volt, sőt, voltak gyorsulásos próbakörök is.

Első benyomás: a sanghajinál is pontosabb illesztések, és így elsőre maximum egészen apró hiányosságok voltak láthatóak a kocsikon. Tekintve hogy ezeken állították be a gyártósorokat és tanulták meg a munkások az Y készítését, ez nem rossz. A beszélgetések alkalmával volt, aki arról számolt be, hogy már a gépsorok első beindításakor jobb minőséget tapasztalt, mint az előző német prémium márkánál, ahol évekig dolgozott.

Az első és hátsó présöntvény jóval nagyobb pontosságot tesz lehetővé, mint a korábbi karosszéria, hiszen az ezekre szerelt elemek mindig milliméter pontosan fognak illeszkedni a vázhoz, így reméljük a minőség marad is.

Az este 9-ig tartó bulin nem csak a különlegesen megvilágított Model Y-ok voltak feltűnőek, de a külső parkolóban is akadt pár szemrevaló autó.

A délután folyamán Elon Musk előre be nem jelentett fellépése törte meg a buli hangulatát, a cég vezetőjének mondandóját videóra rögzítettük és külön cikkben adjuk közre.

A gyár hivatalos, zártkörű megnyitójának Musk beszéde az alábbi hírben nézhető meg:

Hivatalosan is megnyitott ma a Giga Berlin

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.