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
auto
2024. 04. 16. kedd

Videó: ezt kérdezték az új Tesla gyár dolgozói a főnöktől

elektromos autó

A hivatalos program szerint Elon Musk valamikor délután 1 és 2 között mondott beszédet és adta át az első autókat a német kancellár társaságában a Giga Berlinben. Minderre szűk körben, csak pár meghívott vendég és sajtós előtt került sor, egyesek szerint a jelenlegi háborús konfliktus adott okot az óvatosságra.

A hivatalos program ezzel véget is ért, a cég alkalmazottai és meghívott vendégeik egy streetfooddal fűszerezett partira voltak hivatalosak.

Aztán Musk egyszer csak megjelent a színpadon.

Meredeken emelni kell a gyártást

Mivel a meglepetésvendég nem szerepelt a menün, nem igazán lehetett felkészülni a beszéd rögzítésére. Engem a tömeg közepén ért a taps és ujjongás, amire felkaptam a fejemet, de ekkor már esély sem volt eljutni a színpadhoz, tömeg elejére. Előre is elnézést a távolról vett videóért, remélhetőleg a mondandó azért így is kivehető.

Szegény Musk végigkínlódott pár percet egy fonetikusan leírt német szöveggel. A gesztus értékelendő, de véleményem szerint kár ezt ennyire erőltetni, bőven elég lenne egy hellósziaszervusz az adott ország nyelvén, senki nem várja el a Tesla vezetőjétől, hogy elénekelje a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt.

Musk beszédét azzal kezdte, hogy felelevenítette, két év után most átadták az első autókat, és megköszönte a munkát a Giga Berlin munkatársainak. Ezután, immár angolul, azzal folytatta, hogy minden egyes legyártott autóval a jövőt építik, teszik azt jobbá, és hogy mennyire fontos, hogy az emberek ne depressziósan, hanem optimistán tekintsenek a jövőbe.

Egyik legfontosabb mondata talán az volt, amikor most először adott egy kis ízelítőt a Mesterterv 3. részéből:

Az egyik legfontosabb témája az lesz, hogy a Teslának masszívan meg kell növelnie a gyártási darabszámát, ugyanis közel két milliárd belsőégésű motoros járművet kell lecserélnie az autóiparnak elektromosra. Ahhoz, hogy az egész globális flotta 1%-át ők cseréljék le, évi 20 milliósra kell emelni a saját termelésüket. – mondta Musk. Később egyébként hozzátette, hogy erre 10 év múlva kerülhet sor.

A Tesla vezetője azt is elmondta, hogy Berlin ugyan a Model Y-nal indul, de sok izgalmas típust fognak még itt gyártani, és az üzem a cég fenntartható energia iparának  központja lesz. Ez lezárja azt a vitát, hogy vajon felhagy-e a Tesla a német üzem bővítésével – nem -, és arra is választ ad, hogy készülnek-e majd itt ipari és otthoni energiatárolók is – igen.

Kérdések a jövőről

A beszéd ezután kérdezz-felelek formátumot öltött – innen emelnénk ki pár érdekesebb választ.

Musk beszélt arról, hogy miért késnek az új autók, és miért nem léptek be még több ország piacára. Az ok prózai: a megrendeléseik már így is jóval a gyártási kapacitás felett vannak, és ha még több termékbe fognának, mielőtt megoldják a szűk keresztmetszetek problémáját, azzal nem adnának el több autót, csak több szeletre szeletelnék ugyanazt a tortát.

Tavaly csiphiány volt, és idén is az van, jövőre az akku lesz a szűk keresztmetszet. Sőt a távolabbi jövőben is az szab majd határt a termelés ütemének, hogy mennyi akkumulátort tudnak felelős módon legyártani.

Musk szerint 300 TWh akkumulátor kell, hogy a világ átállhasson a megújulókan alapuló gazdaságra. Ők évente 70-80%-ot növekednek és a jövőben ez még gyorsulhat is.

A Berlinben elérhető színek kapcsán megjegyezte, hogy az egyik legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban, hogy különböző színt tudnak anélkül gyártani, hogy ez túl nagy terhet róna a szervizekre, hiszen egy-egy árnyalatot akár 20 évig is támogatniuk kell.

A Deep Crimson nevű új bordónak például 13 rétegből épül fel a szerkezete. Lesz egy új szürke is, ami 8 rétegű.

Az akkumulátorok  kapcsán Musk kiemelte a katód szerepét, annak fontosságát. A nagy hatótávú modellek magas nikkel tartalmú katódja, és a kis akkus kocsik lítium-vasfoszfát megoldása mellett a jövőben megjelenhet a mangán is.

Ahhoz, hogy fel lehessen futtatni az aksik gyártását, ahhoz bőségesen hozzáférhető anyagokból kell őket gyártani.

Mikor lesz Európában FSD Beta? Nos Musk szerint két-három hónapon belül lesznek olyan állapotban, hogy megmutathassák a szoftvert az EU illetékes szerveinek, de akkorák az országok közötti eltérések – különböző nyelvű szövegek és kiegészítő táblák felismerése, különböző útburkolati jelek -, hogy ez elég nagy falat lesz.

És, hogy mik a Tesla következő termékei és céljai? Musk reméli jövőre lesz elég aksijuk ahhoz, hogy elinduljon a Cybertruck, a Semi és a Roadster, de tervben van a Powerwall 3 és a Solar Roof újabb változata, és más termékeken is dolgoznak.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.