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
auto
2024. 03. 29. péntek

2022. március 22-én jelentette be a Suzuki Motor Corporation, hogy a japán SkyDrive-val közösen fog dolgozni egy elektromos repülő autó létrehozásának és forgalmazásának minden lépésén.

Bár a Suzuki gyárt és értékesít autókat a világpiacokon, repülő autókkal eddig nem foglalkozott. Itt jön a képbe a SkyDrive, amely mára komoly versenyzőnek számít ezen a területen és olyan alkotási vannak, mint az alábbi képen látható eVTOL, amely a tervek szerint 2023-ban áll forgalomba.

A kétüléses eVTOL a tervek szerint 2023-ban áll szolgálatba. Forrás: SkyDrive

A SkyDrive-nak tehát komoly tapasztalata van az elektromos, függőlegesen fel- és leszálló repülőgépek tervezése és építése terén. A partnerség kezdeti fókuszában az indiai piac áll, ami nem csoda, mert a Suzukinak kiemelt fejlesztési célpontja a világ ezen területe. Innen a tervek szerint később tovább terjeszkednek majd. A szén-dioxid-semlegesség természetesen mindkét vállalat számára fontos cél az egész projekt kapcsán.

Villanyautó- és akkumulátorgyártásba fektet a Suzuki Indiában

A konkrét elképzelések

A két vállalat célja, hogy a 2025-ös oszakai világkiállítás kezdetére már működőképes légi taxi szolgáltatással rendelkezzen. A fejlesztés szempontjából igencsak közeli esemény a tervek szerint 2025. április 13-tól 2025. október 13-ig tart majd. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Suzuki és a SkyDrive ebben a tág időintervallumban bőven találhat lehetőséget arra, hogy bemutassa, mit is értek el közösen ezzel a projekttel.

SkyDrive SD-03. Forrás: SkyDrive

Bár a SkyDrive azzal büszkélkedik, hogy ők „Japán vezető repülő autógyártója”, ez a kategória jelenleg meglehetősen kis piaccal rendelkezik, így a vállalat azt reméli, hogy a Suzukival közös együttműködés jelentős piacbővítési lehetőséggel kecsegtet. Eközben a Suzuki abban bízik, hogy a meglévő autó-, motorkerékpár-, és önálló motor (csónak, hajó) portfóliója, egy újabb, negyedik termékkategóriával bővülhet.

Akkor ez most autó, motor, vagy repülő?

Ha 2022-ben ilyen közel vagyunk a repülő autókhoz, vajon mennyire vagyunk közel a repülő motorkerékpárokhoz? Ez egyelőre nem világos, de úgy tűnik, hogy a különböző típusú repülő járművek és az emberek által használt földi nevük közötti határok rendszeresen elmosódnak a fejlesztések során. Néhányan például máris kifogásolták, hogy a SkyDrive járművét „repülő autónak” nevezik, és egy másik nagy piaci versenyző, az amerikai Jetpack Aviation repülő motorkerékpár koncepciójának felvetése is sok „Ez nem motorkerékpár!” kommentet eredményez.

Jetpack Aviation repülő motor koncepció, ami már túl van az első repülési teszteken is! Forrás: Jetpack Aviation

Hogy ezek a cuccok autók, motorok, vagy repülők, azt mindenki döntse el saját maga! A lényeg, hogy egyfelől elektromosak, másfelől azt mindenképpen jó látni, hogy a vállalatok folyamatosan a lehetséges elképzelések megvalósításával próbálkoznak, még akkor is, ha az eredmények nem mindig pontosan úgy alakulnak, ahogyan azt szeretnénk. A fejlesztésben bizony igaz a mondás, hogy: Előbb kúszni kell, mielőtt megtanulsz járni! Az érdekes kudarcok különösen értékesek, ha tanulunk belőlük, mert a későbbiekben gyakran vezetnek nagyobb innovációkhoz. Elon Musk Mars meghódítási céljában sem az a legértékesebb a mai ember számára, hogy pontosan mikor jutunk oda és mennyire reális az elképzelés, hanem az, hogy az odavezető út elképzelhetetlen mennyiségű kihívása és buktatója, illetve azok megoldása számtalan használható innovációt eredményez.

Az alábbi videón a SkyDrive SD-03 2020-as tesztrepülése látható:

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.