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
auto
2024. 04. 24. szerda

Bitcoint bányásznának zöld árammal

energia

A kriptovaluták, különösképpen a legismertebb képviselőjük, a Bitcoin terjedésével szemben az egyik fő kritikai pont, hogy bányászatukhoz rengeteg áramot használnak fel a kincskeresők, így környezeti terhelésük is jelentős.

Ha mást nem is, legalábbis ezt a sarkalatos pontot megoldhatja egy új kezdeményezés.

Felvásárlási láz

A kriptovaluták a digitális világban léteznek, így előállításukhoz sem pénznyomdák, vagy pénzverdék, hanem számítógépek és lehetőleg sok erős GPU, azaz grafikus mag szükséges. Az eredetileg számítógépes játékokhoz fejlesztett nagy teljesítményű videókártyák mára már piaci rést találtak a tudományos kutatások, illetve a digitális utómunka, a videóvágás, a renderelés világában is, mivel felépítésük és számítási teljesítményük alkalmassá teszi őket ezekre a feladatokra is. Ez a számítógép-alkatrész azonban többnyire elég nagy áramigénnyel rendelkezik. 

Bitcoin-bányász farm. Forrás: Marko Ahtisaari, Flickr

Amíg a fő vásárlók a videójáték rajongók, vagy a kutatólaborok, esetleg grafikusok, és videósok voltak, ez nem is jelentett akkora gondot, de az utóbbi években megjelentek a kriptovaluta-bányász farmok, azaz számítógépparkok. Hogy ez mennyire komoly probléma, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a közelmúltban többször hiánycikk volt az AMD vagy az Nvidia egy-egy videókártya újdonsága, és keményen ment is fel az alkatrészek ára. Volt, hogy a cégek a videókártyát összecsomagolták egy népszerű új játék kötelező megvásárlásával is, csak hogy a termék lehetőleg az eredetileg megcélzott vásárlók, a számítógépes játékok kedvelőinek kezében landoljon.

A másik probléma a jelenséggel azonban a rendkívül megnövekedett elektromosáram-fogyasztás.

A Cambridge University 2021-es elemzése szerint csak a Bitcoin-bányászat évi 121,36 terawattóra elektromos áramot emészt fel, ami nagyjából hazánk három évnyi felhasználásnak felel meg.

Napfénnyel keresnék a pénzt

A Blockstream Mining nevű vállalat most egy új projekt keretében ezen kíván segíteni. A tervek szerint egy 3,8 MW teljesítményű napelemparkot vásárolnának a Teslától, amihez egy 12 MWh kapacitású Megapack energiatárolót kapcsolnának, így teljesen megújulókkal fedeznék a bányászat igényeit.

A projekt amolyan tesztüzemként funkcionál majd, és az energiatermelést és felhasználást mutató grafikonokat és adatokat nyilvánosan hozzáférhetővé is teszik. Azt is nyomon lehet majd követni, hogy mennyi Bitcoint bányászott a zöld áramról üzemeltetett telep.

Tesla Megapack. A 12 MWh-s teszt projekt három ilyen szekrényt használhat.

A kezdeményezés mindenképpen örvendetes, bár azért felmerül a kérdés, hogy amíg korlátozott a világ akkumulátorgyártása, nem lenne-e jobb helye azoknak az aksiknak valami régi szénerőmű kiváltására, vagy decentralizált lakossági napelemes termelés megtámogatására létrehozott projektben. Az is igaz ugyanakkor, hogy a szellemet nem lehet visszazárni a palackba, márpedig ha így is, úgy is bányásszák a digitális pénzt, akkor legalább az áramot vásárolják megújuló forrásból ehhez.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.