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
auto
2024. 04. 16. kedd

A mai napon újabb modellel bővült a BMW villanyautó-portfóliója, vagy fogalmazhatunk úgyis, hogy egy újabb különlegesség csatlakozott a koránt sem hétköznapi megjelenésű járműveket felsorakoztató i-szériába. Bemutatkozott az új 7-es sorozat, és vele együtt az i7, ami ismét egy jókora ugrás a márka hagyományos dizájnjától a modern és innovatív megoldások felé.

Habár felismerhetők a hamisíthatatlan BMW-stílusjegyek, az új 7-es sorozat megjelenését az új dizájnmegoldások által keltett látványosan erőteljes, és exkluzív kisugárzás jellemzi. A villanyautó már alapfelszereltségként mátrix funkciójú távolsági fénnyel és BMW Selective Beam elvakításmentes távolságifény-asszisztenssel dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórókkal érkezik meg az utakra. A mérnökök a modell világításfunkcióit két külön területre összpontosították.

A magasabbra pozicionált, vízszintesen elnyújtott és rendkívül keskeny LED-fényforrások a nappali menetfényeknek, a helyzetjelzőknek, és az irányjelzőknek adnak otthont. Az opcionális felszereltség részeként megrendelhető BMW Iconic Glow kristályfényszórók korábban nem látott fényhatásokat idéznek elő, a nappali menetfények és a helyzetjelzők szerepét ugyanis itt az L-alakban elrendezett és LED-ekkel egyenként megvilágított Swarovski kristályok töltik be.Az alább pozicionált fényforrásokban a tompított és a távolsági fényszórók kaptak helyet, sötétített búrájukkal mélyen az első lökhárítóba ágyazódva.

A frontrész kisugárzását a két BMW hűtőrács elegáns kontúrvilágítása fokozza tovább, amely a kristályfényszórókkal együtt látványos üdvözlő és elköszönő fényjátékra is képes. A BMW 7-es sorozat új modellgenerációjának dizájninnovációi között szerepel még az első lökhárító letisztult felületkezelése és a motorháztető középvonalnál kihangsúlyozott, vésett kialakítása is.

Az új BMW 7-es sorozat karosszériafényezési palettáján egy matt és kilenc metál árnyalat sorakozik fel. A modell négyféle BMW Individual karosszériafényezéssel is megrendelhető, ráadásul a portfólió a későbbiekben extrém merész BMW Individual speciális fényezésekkel bővül. A BMW Individual részleg gyárilag elérhető, kéttónusú karosszériafényezése újdonságként mutatkozik be a palettán.

Az új BMW 7-es sorozat műszerfalán a digitalizáció előretörése miatt jelentősen kevesebb gomb, kapcsoló és vezérlőelem található, mint a luxuslimuzin elődjei esetében. Az ívelt kijelzőegyüttes egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregységből és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelzőből áll. A modell egyik leglátványosabb újdonsága a BMW Interaction Bar, mely itt ünnepli világpremierjét: az innovatív megoldás az utastér hangulatvilágításának része, amelybe a mérnökök integrált vezérlőgombokat terveztek. A rendkívül hatékony háttérvilágítással dolgozó elem a műszerfal teljes szélességét felöleli és még az ajtókárpitokban is folytatódik.

Ugyancsak említésre méltó technológia a tetőkárpitból lenyíló BMW Theatre Screen és a beépített Amazon Fire TV, melyek egyedülálló szórakozási lehetőségeket kínálnak a hátsó üléssorban utazóknak. A 8K felbontású és 31,3” átmérőjű érintőképernyő, a Bowers & Wilkins surround audiorendszer, valamint a hátsó ajtókba épített, 5,5” képernyő-átmérőjű BMW Touch Command táblagépek az új BMW 7-es sorozat hátsó üléssorát kerekeken guruló privát moziteremmé varázsolják. Az utasok itt videókat nézhetnek, játékokkal játszhatnak, zenéket hallgathatnak, informálódhatnak és letöltött programokat használhatnak – mindezt menet közben. Az Amazon Fire TV a népszerű stream-funkciókat és az élő sporteseményeket, illetve híreket egy változatos, szórakoztató csomag képében egyesíti. A csomagtér kapacitása 500 liter.

Az új limuzin 3-as szintű önvezetésre képes rendszerekkel van felszerelve, ami azt jelenti, hogy hamarosan a sofőrök rövid időre a kezüket is levehetik a kormányról menet közben.

Európában az új BMW 7-es sorozatot eleinte kizárólag a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 xDrive60 modell képviseli. Ennek meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik 400 kW (544 lóerő) maximális rendszerteljesítménnyel. A forgatónyomaték 745 Nm, a végsebesség 240 km/h, a gyorsulás 0 és 100 km/h között pedig 4,7 másodperc alatt is kivitelezhető. A 101,7 kWh-s akkukapacitással ez a típus 590-625 kilométer megtételére képes a WLTP szabvány szerint. Az aksi DC hálózaton legfeljebb 195 kW teljesítménnyel tölthető, így 10 perc alatt mintegy 170 km-re elegendő elektromosságot képes felvenni.

Az új BMW 7-es sorozat hajtáslánc-portfóliója 2023 elején várhatóan számos piacon plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellekkel bővül, melyek egyetlen feltöltéssel több mint 80 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot (WLTP) garantálnak. Sőt mi több, a későbbiekben a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 újabb változatai is bemutatkoznak, köztük az új zászlóshajóként érkező BMW i7 M70 xDrive modell, amely 485 kW (660 lóerő) maximális teljesítményt ígér.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.