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
auto
2024. 04. 20. szombat

Késni fognak Teslák, de igyekeznek behozni a lemaradást

elektromos autó

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Tesla sanghaji gyára nagyjából három hétig zárva volt a várost érintő COVID lezárások miatt. A termelés április 19-én indult újra, és bár Elon Musk optimista az üzem második negyedéves termelése kapcsán, az biztos, hogy lesznek csúszások a következő hetekre ígért kiszállításokkal.

De mégis mire számíthat az, akinek májusra vagy júniusra ígérték az autóját? Megkérdeztük az autógyártót.

Több tízezres probléma

A Tesla kínai üzeme normál esetben több mint 2000 autót gyárt naponta, így a kiesett 22 nap alatt 45-50 ezer autó nem készült el. A termelés jelenleg egy, hosszított műszakkal, csökkentett darabszámmal folyik csak, és egyelőre kérdéses, hogy a régióban működő beszállítók milyen gyorsan tudják felpörgetni a saját gyártósoraikat, hiszen korábban ők is be kellett, hogy zárjanak.

Nekünk itt Európában különösen rosszkor jött a rendkívüli helyzet, hiszen pontosan a lezárások kezdetén, március utolsó napjaiban indult volna a második negyedéves gyártás a kontinensünk részére.

Tesla: értesítettük az érintetteket

A Tesla megkeresésünkre azt válaszolta, hogy

egyes vásárlóikat arról értesítették, hogy a kiszállítás dátuma csúszni fog a sanghaji gyár előző havi kiesése, valamint az ezzel kapcsolatos logisztikai problémák miatt. Emlékeztettek rá, hogy a vállalat pénzügyi igazgatója a Q1-es jelentés kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagyjából egy havi termelésüket érinti a rendkívüli helyzet.

A Tesla azonban továbbra is azzal számol, hogy az ügyfelek többsége rendben megkapja az autóját a negyedév során.

A Bloomberg információi szerint április végére már az alkalmazottak fele, 8000 fő vette fel a munkát. Valószínű azonban, hogy a helyzet folyamatosan javul, a Reuters ugyanis a napokban már arról számolt be, hogy az autógyártó kínai gyárában május 16-tól napi 2600 autó gyártását tervezik.

A hírügynökség egy informátorára hivatkozva arról is beszámolt, hogy hiány alakult ki például a kábelkorbácsok terén, a gyár fő beszállítója, az Aptiv, ugyanis szintén bezárt a koronavírus miatt. Idő közben a Tesla más partnerekkel pótolta a hiányt, április végén pedig az Aptiv is megkapta az engedélyt a nyitásra.

Normál üzletmenet

Egy az interneten elérhető, a Tesla hajós exportját nyomon követő adatbázis szerint Európába az utóbbi időben negyedévente 15-20 hajó érkezik Sanghajból, és 50-60 ezer közé emelkedett az eladott Teslák száma.

Megnéztük azt is, hogy időarányosan, az aktuális negyedév első hónapja - esetünkben április- alatt nagyjából mennyi szállítmánynak kellett volna útnak indulnia Európába. Ha a rendszerint kiugró negyedik negyedéves adatokat félre is tesszük, 8-10 hajóval azért számolnunk kellett volna, és mostanra már 25-30 ezer autónak kellene úton lennie Európába.

Ehhez képest áprilisban egyetlen rakomány sem indult, a második negyedév legelső hajója májusban várható.

A hajóút Európába általában 21-22 napig tart, és a hozzánk érkező szállítmányok a szlovén Koper kikötőjébe érkeznek - innen még Budapestre kell jutniuk. Így nagyjából azt mondhatjuk, hogy ami május végéig nem indul el Kínából, az már csak a következő negyedévben ér a vásárlókhoz.

Ezek a számok természetesen csak a már korábban leadott rendelések szempontjából érdekesek, ha valaki most rendel Model 3-at, akkor felszereltségtől és változattól függően, 2023. február-május között veheti majd át, egyedül a legdrágább Performance változat érkezését jósolják szeptemberre. Akik Model Y-ra várnak kicsit szerencsésebbek, mind a két nálunk kapható változatot szeptemberre ígéri a gyártó - lehet, itt már teljes egészében a berlini gyártással tervezik a vásárlók kiszolgálását.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.