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
auto
2024. 04. 24. szerda

Energiahatékony és pénztárcabarát fűtés hőszivattyúval

energia
2022. 06. 17 - Támogató - 0

Aki szeret spórolni az üzemanyagon, a szervizelés és üzemeltetés költségén és a parkoláson, és emellett a környezetet is óvná egy elektromos autóval, az minden bizonnyal a rezsijét is szívesen csökkenti hőszivattyúval, napelemmel. Olvassa el, mit érdemes tudni a hőszivattyúkról, és hogyan tudhatja meg, Önnek milyen berendezésre lenne szüksége!

Hőszivattyúval energia- és költséghatékony fűtése lehet!

Hőszivattyú kisokos

A hőszivattyú egy energiahatékony berendezés, mely fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállítására is alkalmas. Működésének lényege, hogy a környezetéből hőt von el, és ezt használja fel a fűtőközeg, vagy a használati melegvíz felmelegítésére, illetve a hűtőközeg hűtésére. Ehhez elektromos áramra is szüksége van a berendezésnek. Ha a szükséges kWh-kat napelemmel termeljük meg, méginkább spórolhatunk a rezsin!A hőszivattyúk nagy előnye bármely más fűtési rendszerhez képest, hogy nagyon magas hatásfokkal működnek: általában egy egység (kW) energiából 3-4 egység (kW) hőenergiát képesek előállítani.

A hőszivattyúknak 3 fő típusát különböztetjük meg: a legelterjedtebb levegő-víz hőszivattyúkat, a geotermikus hőszivattyúkat és a víz-víz hőszivattyúkat. A különbség elsősorban abban rejlik, hogy a fűtéshez használt vizet a hőszivattyú milyen hő segítségével fűti fel: levegőből nyert, talajból nyert, vagy vízből nyert hőből.

A Solar Kit a levegő-víz hőszivattyúkat ajánlja szakmailag, hiszen ezek napjainkban nagyobb termékpalettával rendelkeznek, kiterjedtebb szervizrendszerük van itthon is, illetve a hazai időjárási viszonyok mellett kiválóan teljesítenek.

Hőszivattyúval energia- és költséghatékony fűtése lehet!

Hőszivattyú kiválasztásánál több szempont alapján is érdemes körülnézni a piacon. Nem mindegy, melyik márka melyik típusú készülékét választjuk, és akkor a berendezés méretéről, kapacitásáról még nem is beszéltünk.

Márkák közti összehasonlításhoz és funkciók megismeréséhez sokat segíthetnek termékkatalógusok, hivatalos márkaoldalak, szakértői konzultációk vagy kereskedők weblapjai. A Solar Kit több éves tapasztalat alapján a prémium japán Fujitsu levegő-víz hőszivattyúit ajánlja megbízhatóságuk, csöndes működésük és minőségi anyaghasználatuk miatt.

Hol találok segítséget a hőszivattyú kiválasztásához?

Néhány oldal kalkulációs lehetőséget is kínál a megfelelő hőszivattyú méret kiválasztásához. Habár a kalkuláció néhány adat alapján csak előzetes becslésnek számít, sokat segíthet abban, hogy nagyjából tudjunk tájékozódni a nekünk szükséges hőszivattyú méretéről, illetve javaslatot is adhat, hogy konkrétan, mely gépet érdemes megvásárolnunk – ennek természetesen érdemes utánajárni a kalkuláció után.

Figyeljünk azonban, hiszen a kalkulációk sokszor csak a berendezés várható árát tudják megmutatni, erre mindig rá kell számolni a gépészeti kialakítás költségét, amely a beszereléshez szükséges előzetes gépészeti szerelést, az ehhez tartozó gépészeti anyagokat és magát a hőszivattyú rendszerre-kötését takarja. A gépészeti szerelés árát szinte lehetetlen előre megbecsülni, amíg a szakemberek nem ismerték meg a meglévő, vagy a tervezett gépészet részleteit.

Átlagos esetben elmondható, hogy egy ilyen gépészeti szerelés anyag- és munkadíja nagyjából 800e és 1,2M Ft között alakul majd valahol, de bonyolultabb esetekben az összeg emelkedhet, egy egyszerű, hőszivattyú csatlakoztatásához előkészített ingatlannál pedig kevesebből is kijöhet akár.

A Solar Kit kalkulátorával néhány perc alatt megtudhatja, mekkora hőszivattyút javaslunk Önnek!

Hőszivattyúval energia- és költséghatékony fűtése lehet!

Fontos, hogy fűtésünk tervezését és részegységeinek pontos kiválasztását mindig szakértővel együtt végezzük! A Solar Kit ebben ingyenes tanácsadást nyújt az előzetes kalkuláció után. Mindemellett érdemes energetikust és gépész tervezőt is bevonni a komplexebb projektekbe.

Milyen adatokat készítsünk elő egy konzultáció előtt?

  • Jelenlegi fűtési rendszer típusa (gázkazán, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, egyéb)
  • Jelenlegi fűtési rendszer hőleadó felületének típusa (öntöttvas radiátor, lapradiátor, padlófűtés, mennyezetfűtés, fancoil)
  • Jelenlegi fűtési rendszer víz hőmérséklete (˘C) – előremenő vízhőfok
  • HMV gyártás esetén hány főre gyártana használati melegvizet?
  • Épület terv, gépészeti leírás
  • Rendelkezésre áll-e “gépház”/gépészeti helyiség? Ha igen, mekkora (m2)?
  • Fűtött tér nagysága, szigetelése?
  • Meglévő fűtési rendszer esetén fogyasztási adat (gázkazán esetén gáz m3, elektromos kazán esetén kWh)
  • Egy éven belül készült energetikai tanúsítvány / új építésű ingatlan esetén energetikai számítás elérhető?

Ezen adatok, illetve a meglévő, vagy kiépítendő gépészet alapján tudnak pontos ajánlatot adni a rendszerre.

Miért fontos, hogy megfelelő teljesítményű hőszivattyút válasszunk?

A választáskor az egyik legbonyolultabb feladat a hőszivattyú teljesítményének meghatározása (ez kW-ban történik).
Hőszivattyú kalkulátorunk segítségével megtudhatja, Önnek nagyjából mekkora készülék kell!
Az alábbi két példa jól mutatja az alul- és felültervezés problémáját autós hasonlatokkal:

Az alulméretezett hőszivattyú

Amennyiben alulméretezzük a hőszivattyút, az olyan, mintha egy kisebb akkus villanyautóval próbálnánk minden nap nagyobb távolságról ingázni. Ha minden egyes nap 100%-ról nulla közelébe merítjük az akkumulátort, akkor azzal sokkal jobban csökkentjük az élettartamát, mintha 20 és 80 százalékos között tudnánk tartani a töltöttséget.

Ez történne a hőszivattyúval is: küszködne, rövidebb lenne az élettartama, és sok áramot fogyasztana.

A felülméretezett hőszivattyú

A túlméretezés olyan, mintha a városi közlekedéshez egy 100 kWh-s akkuval szerelt autót vennénk. Ilyenkor a fél tonnánál is nehezebb akkut lámpától lámpáig gyorsítjuk, majd fékezzük, feleslegesen terhelve ezzel az autót, és nagyobb fogyasztással a környezetet.

A hőszivattyú is hasonlóan viselkedne: újraindulna, majd leállna egymás után sokszor, hiszen egyszerre nagyobb teljesítményre képes, mint amire szükség van.

Ilyen esetek elkerülése érdekében az adott térség időjárásához és a felhasználási adatokhoz kell igazítani a hőszivattyú teljesítményét, hogy átlagos téli hőmérséklet esetén optimálisan tudjon működni a hőszivattyúnk (nagy hidegben akár a fűtőszál esetleges használatával kiegészítve.)

Mennyit fog fogyasztani a hőszivattyú?

Minden egyes épületnél más és más fogyasztással fog rendelkezni a fűtési rendszerünk. Szakértő kollégáink minden fontos részletet megkérdeznek Öntől, hogy fel tudják mérni, mekkora fogyasztásról beszélünk.

Sok esetben található egy alap fogyasztásbecslés az adott gép katalógusában, emellett pedig szakértőink bonyolultabb számítások után pontosabb fogyasztásbecslést is tudnak adni.

Napelemről, vagy H tarifáról menjen a hőszivattyú?

Szaldós elszámolással (melyet 2023 végéig telepített napelemes rendszerekre lehet megkötni, és ami kedvezőbb elszámolást biztosít az utána következő bruttó elszámolásnál) kötött napelemes rendszerrel sokat csökkenthetünk a hőszivattyú működtetési költségén, hiszen a hozzá szükséges energiát helyben, napelemes rendszerrel állíthatjuk elő, és ennél az elszámolásnál a nyári többlettermelés (amelyet a hálózatba táplálunk) felhasználható télen, amikor többet megy a hőszivattyú, de kevesebbet termel a napelem (ezt a hálózatból vételezzük). Így a megtérülési idő is csökkenhet mind a napelemes rendszer, mind a hőszivattyú esetében.

Solar Kit tipp: Amennyiben van hozzá megfelelő tetőnk, azt javasoljuk, telepítsen napelemes rendszert hőszivattyúja mellé, hiszen a fűtéskorszerűsítés bekerülési árát és a működtetési költséget nézve hosszú távon a hőszivattyú-napelem párosítás egy rendkívül költséghatékony megoldás. A napelemes rendszerről emellett elektromos autóját is töltheti!

Ha nincs lehetőség napelemes rendszer telepítésére, akkor a H tarifa használata lehet a javasolt, amikor is a fűtési szezonban olcsóbban kaphatjuk az áramot a külön erre a célra felszerelt mérőn keresztül. (Ezt az energiát csak hőszivattyúnk működtetésére használhatjuk.)

További kérdéseikkel keressék bátran a Solar Kit szakértőit!

Nem kell önerőből finanszírozni!

Spóroljon és valósítsa meg beruházását támogatásból! 2022 végéig még elérhető az otthonfelújítási támogatás!

Solar Kit hőszivattyús és napelemes rendszerek

Solar Kit tipp

Tegye energiahatékonnyá egész otthonát! Napelemmel megtermelheti a szükséges energiát, töltheti villanyautóját, hőszivattyúval pedig függetlenedhet a gázszolgáltatótól! Így megújuló energiaforrásokat alkamazhat minden területen, amelyek egyrészt megtérülő befektetések, másrészt nagyban csökkentik otthona környezetterhelését!

Autó töltés napelemes rendszerről.