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
auto
2024. 04. 20. szombat

(Még) nem tiltja ki a Teslákat a német rendőrség

elektromos autó

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a kínai politikai vezetés már több érzékenynek minősített területről kitiltotta a Teslákat azok kamerái és a potenciális amerikai kémkedés miatt.

Most Németországból érkeztek hasonló hírek, de úgy tűnik, nem eszik olyan forrón azt a kását.

Biztonsági megfontolások

A berlini rendőrség háza tájáról érkezett a hír, hogy egy új belső rendelet szerint kitiltanák a Teslákat a főkapitányság és a szövetségi rendőrség területéről, azaz ezek parkolóházaiból, mélygarázsaiból, illetve felszíni parkolóiból. A teslamag.de úgy tudja, a döntés mögött az áll, hogy a rendőrség biztonsági főnökének figyelmét felkeltette az állami ZDF tévécsatorna egy januári anyaga, amely szerint a Teslák folyamatosan rögzítik az autó környezetét, majd ezek a felvételek egy holland szerverre kerülnek, és nem lehet tudni, mi történik velük.

Ahogy erről már korábban is írtunk, a cég ezeket az állításokat tagadja, a Sentry Mode biztonsági kamerájának felvételeit az autó csak a saját USB meghajtóján tárolja, az élő kamerakép pedig titkosítottan tud eljutni a tulajdonos telefonjára és a Tesla maga sem fér hozzá. Az Őrszem funkciót egyébként nemcsak szimplán ki, illetve be lehet kapcsolni, de a sofőr a profiljába azt is elmentheti, hogy otthon, a munkahelyén, vagy a beépített navigációban kedvencként megjelölt helyszíneken soha ne rögzítsen. Hasonlóképpen a fedélzeti kamerát a tulajdonos ki, illetve be tudja kapcsolni, illetve a menet közben rögzített felvételeket az autó egy idő után felülírja, illetve eleve csak a kocsi meghajtóján rögzíti.

Ezen funkciók jogi státuszáról az év elején írtunk:

Bűnöző akinek kamera van az autójában?

Mégsem, illetve még nem

A belső rendelet valós, illetve valós volt, azonban miután ennek híre kelt a médiában, a német rendőrség elég gyorsan visszavonulót is fújt.

Mint közleményükben tudatták, valóban folyik egy belső vizsgálat a beépített kamerákkal kapcsolatban, de ez még nem zárult le, így a biztonsági főnök döntése semmisnek lett nyilvánítva.

A beszámolók szerint a rendőrszakszervezet üdvözölte a szerintük hibásan meghozott döntés gyors korrekcióját. A hírek egyébként arról is szóltak, hogy a berlini második kerületi rendőrkapitány személyesen is érintett, mivel Tesla-tulajdonos és fenntartott parkolója van a kapitányságon. Állítólag azt fontolgatták, hogy milyen útvonalon tudná a parkolót úgy megközelíteni, hogy ne haladjon el a lőszerraktár, illetve a különleges egységek épülete mellett.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a rendőrség szakemberei bármi konkrét bizonyítékot találtak volna a ZDF szerkesztőinek anyagában megfogalmazott állítások kapcsán, vagy, hogy egyeztettek-e volna az autógyártóval.

Egy kínai városból kitiltották a Teslákat

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.