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
auto
2024. 04. 19. péntek

Újabb vádak elé néz a Nikola bukott vezére

egyéb

Trevor Milton, a Nikola elektromos- és hidrogénkamion-gyártó cég alapítója és egykori vezérigazgatója botrányos körülmények közötti leváltásáról, majd az azt követő ügyészségi vádemelésről már többször írtunk.

Az eredeti három, csalással kapcsolatos vádpont most egy negyedikkel bővült.

Nem tudott leállni

A Nikola kálváriájáról már sokszor írtunk, a cikk végére pedig beillesztjük legutolsó írásunkat a témában azok kedvéért, akik lemaradtak volna a történetről. Nagyon röviden összefoglalva azonban arról van szó, hogy a vádak szerint Trevor Milton, a cég alapítója és egykori vezetője, folyamatosan és sorozatosan hazudott a termékek fejlesztésének és gyártásának állapotáról, kijelentéseivel és kamu termékdemonstrációival pedig megvezette nem csak a cég ügyfeleit, de befektetőit is. Természetesen a bíróság döntéséig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de sokat elmond, hogy miután a Hindenburg Research nyomozása borította az asztalt, a cég belső vizsgálata is Milton azonnali távozásával zárult, a Nikola pedig – részben – kénytelen volt írásban is elismerni a vádakat.

Az ügyben ügyészségi eljárás is indult, mivel a tőzsdefelügyelethez benyújtott hamis állításokat tartalmazó negyedéves jelentésekkel bűncselekményt követett el a cég vezetője. Fontos tisztázni, hogy lényeges különbség van egy cég vagy cégvezető túlzottan optimista várakozásai vagy tervei és a csalás között. Előbbi nagyban védve van azáltal, hogy a hivatalos anyagok tele vannak az ügyvédek által gondosan megfogalmazott figyelmeztető mondatokkal, amelyek arról szólnak, hogy ezek csak a vállalat jelen tudása szerinti tervei és céljai, ámde van sok, általában tételesen felsorolt rizikó, amely teljesen felboríthatja a menetrendet. Milton esetében azonban kamu, hamisított termékdemonstrációk, valamint olyan állítások voltak, amelyekről tanúvallomások szerint ő is tudta, hogy valótlanok.

És úgy néz ki, ez nem csak a szorosan vett üzleti tevékenység kapcsán volt így.

Kincs, ami nincs

Milton a vádak szerint a privát életben is hasonlóan járt el.

2019-ben Milton Utah államban vásárolt 32,5 millió dollárért egy impozáns farmot. Bár nem ingatlanos oldal vagyunk, de beszúrunk ide egy videót, amivel az ingatlanügynökség hirdette anno a birtokot – lehet, hogy Milton egy szélhámos, de az ízlésével nem volt gond.

A probléma nem is az, hogy egy gazdag ember drága birtokot vásárol – bár a startupokba eleinte inkább befelé, mintsem kifelé illik lapátolni a pénzt -, de úgy néz ki, a Nikola egykori vezetője az eladót is átverte.

A vádak szerint Milton valótlanságokat állítva tupírozta fel a Nikola értékét az ingatlan eladója, Peter Hicks előtt, hogy rávegye, a vételár egy részét részvényopciókban kérje. Ennek lényege, hogy a piaci árnál jóval olcsóbban lehet értékpapírokat vásárolni, majd busás hasznot realizálva adhatjuk el azokat. Itt konkrétan arról volt szó, hogy Hicks 16,5 dolláros áron vásárolhatott volna 500.000 Nikola papírt. Ez eleinte jó üzletnek is tűnhetett, hiszen később 60 dollár magasságáig emelkedett a részvények ára, ami majd’ 22 milliós profitot jelentett volna, azonban jelenleg 5,6 dollárt érnek a papírok, ami 5,5 milliós veszteség.

Egy ilyen ügylet természetesen mindig tartalmaz kockázatot, ha Milton ellen megállnak a vádak, akkor nem az lesz a probléma, hogy a részvények ára nem úgy alakult, ahogy remélték, hanem az, hogy a tranzakciót megtévesztéssel érte el.

Elismerték: tényleg átvert mindenkit a Nikola

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.