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
auto
2024. 04. 23. kedd

Egyre több napelemet lopnak, már a háztartási méretű rendszerek sincsenek biztonságban

energia

Az emelkedő energiaárak miatt robbanásszerűen megnőtt a kereslet a napelemes rendszerek iránt, ami az árak emelkedéséhez, és egyre hosszabbra nyúló szállítási időkhöz vezetett. Természetesen senki nem szeret hosszú hónapokat várni, de olyanok is akadnak, akik fizetni sem nagyon szeretnek. A szászországi rendőrség nemrég a napelemekkel kapcsolatos lopási ügyek számának megugrásáról számolt be egy közleményében.

A fotovoltaikus rendszerek építéséhez szükséges anyagokra való várakozási idő akár a jövő évre is átnyúlhat, ami a tolvajokat és az orgazdákat is arra ösztönzi, hogy más módon jussanak hozzá a keresett eszközökhöz. Csak az elmúlt két hétben számos rendőrségi jelentés is érkezett ebben a tárgyban: a Wunsiedel megyei Arzbergben 114 fotovoltaikus modult loptak el egy építkezésről. A brandenburgi Nauenben 30 000 euró értékű napelemes technológiának kelt lába. Brandenburg és Szászország határán, Gorden-Staupitzban 61 napelem tűnt el egy napelemparkból. A bajorországi Oberstreuban tolvajok mintegy 130 modult loptak el egy másik naperőműből. A dél-hesseni Rodgauban ismeretlenek több ezer euró értékben lovasítottak meg modulokat egy építkezésről. A München melletti Windachban pedig invertereket loptak el 100 ezer euró összértékben.

A Szászországi Tartományi Bűnügyi Hivatal már megkongatta a vészharangot, és a bűnesetek számának növekedésére figyelmeztetett. A tartományban 2020 első felében 24 ilyen jellegű bűncselekményt követtek el, tavaly 27-et, de az idei év első hat hónapjában a tisztviselők már 34 esetet számoltak össze. Csak Szászországban az első félévben keletkezett kár több mint 250 000 euróra rúg, ami duplája az előző évinek. Brandenburg tartomány is vezet statisztikát a napelemes berendezések ellopásáról, ott 2021-ben a kár 1,8 millió eurót tett ki (az idei évre vonatkozóan még nincsenek adatok).

A hatóságok szerint az esetek többsége szervezett bandák számlájára írható, amelyek éjszaka dolgoznak, és munkamegosztás alapján végzik áldatlan tevékenységüket. A meglovasított berendezéseket ezután többnyire furgonokban szállítják el a helyszínről. Az év elején a brandenburgi rendőrségnek sikerült tetten érnie egy ilyen hatfős furgonos csoportot, amely 18 invertert lopott el egy Storkow melletti naperőműből.

Ezek az inverterek szerencsére megkerültek. Kép: Polizei Brandenburg

A berendezések védelme érdekében a Szászországi Bűnügyi Hivatal azt javasolja, hogy a különösen lopásveszélyes alkatrészeket úgy szereljék be, hogy azokat csak speciális szerszámokkal, vagy roncsolással lehessen szétszerelni. Az egyszerű dróthálós kerítések vagy vadkerítések nem jelentenek akadályt a tolvajok számára, mivel könnyen kivághatóak. Ehelyett a létesítmény üzemeltetőinek olyan táblás kerítést érdemes választaniuk, amely átmászás- és átbújás elleni védelemmel rendelkezik.

Bár a Szászországi Bűnügyi Hivatal szerint a legtöbb lopás az üzemcsarnokok, és hasonló, nagyméretű épületek tetejére szerelt rendszereket, valamint a napelemparkokat érinti, a tolvajok egyre gyakrabban veszik célba a kisebb, házak és garázsok tetején lévő berendezéseket is. Ezen a területen a Hivatal azt ajánlja a tulajdonosoknak, hogy a tetőre való feljutást minél inkább nehezítsék meg az illetéktelenek számára. A betörésjelző és a videomegfigyelés is segíthet, a brandenburgi bűnbandát például a korábbi lopásokból származó felvételek kiértékelésével sikerült felkutatni.

A jelenség Magyarországon sem ismeretlen. Tavaly kétmillió forint értékben loptak el napelemeket egy balmazújvárosi naperőműből, két éve pedig a Veszprém megyei Márkón családi házak faláról szerelték le az invertereket a napenergia iránt érdeklődő tolvajok.

Címlapkép: solarquotes.com.au

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.