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
auto
2024. 04. 19. péntek

Az Ian hurrikán a múlt héten pusztított Floridában 250 km/h-s széllel és helyenként 3,7 méteres áradással. 40 ezer embert kellett kitelepíteni, és annak ellenére, hogy ma már ezeket a viharokat napokkal előre látjuk és a meteorológusok egész pontosan meg tudják mondani merre fognak haladni, a becslések szerint 106-an vesztették életüket. De a veszélyhelyzet nem múlik el a viharral, annak katasztrofális következményei vannak ugyanis az infrastruktúrára. Házak semmisülnek meg, utak válnak járhatatlanná, és ami az egészet épségben átvészelők életét tovább nehezíti, sok helyen napokig nincs áram.

A villanyautók és az otthoni akkumulátorok azonban, részben, tudnak segíteni az ilyen helyzetekben.

Mint a marketing brosúrában

A Cleantechnica találta meg a floridai Westley Aaron Ferguson történetét, aki Twittere osztotta meg, hogyan vészelte át családjával a hurrikán utáni időszakot.

Ferguson egy Ford F-150 Lightning szerencsés tulajdonosa, az autó pedig a nagy akkupakk mellé rendelkezik V2G képességekkel is, azaz akár az egész házat rá lehetne kötni. Csakhogy a floridai tulajdonos nem rendelkezik az ehhez szükséges kiegészítő adapterekkel.

Szerencséjére azonban a pickup platójának oldalán számos – Amerikában szokásos – 110 voltos konnektor van, amivel minden lényeges berendezést el tudtak látni, miután a környéken elment az áram. Így a család hűtőjét, a főzéshez használt hordozható villanyrezsót, valamint  floridai időjárásban nélkülözhetetlen ventilátorokat, a világítást és a tévét is ezekről tudták üzemeltetni. A hosszabbítók segítségével még egy hanglemez és egy Blu-ray lejátszót is be tudtak kapcsolni.

A kocsi aksiját a hurrikán után pár napig használták és az első napon 10% fogyott belőle, úgyhogy a teljes lemerülésig Ferguson 8-9 napot saccolt. Persze, ahogy mondja, ha az egész házat rákötötték volna, akkor valószínűleg kevesebb ideig bírta volna a kocsi energiatárolója.

Elmerülve

A Kelly Roofing tetőfedő vállalkozás is a floridai hurrikán utáni állapotokról osztott meg képeket, melyek feltehetőleg az egyik ügyfelüktől származnak, ahol Tesla napelemes üvegcserepeket és két Powerwall otthoni energiatárolót telepítettek.

A képek alapján a tető nagyobb sérülések nélkül ellenállt a 250 km/h sebességű szélnek, a cég szerint csak apróbb javításokra van szükség, de a fotovoltaikus rendszer jelenleg is működőképes. Azonban ami ennél is érdekesebb, az a Powerwall akkumulátorok strapabírása. A környéken a vihar hatására három méteres áradás volt, ami a fotókon látható hordaléknyomok alapján jó 1-1,5 méterig feljött a ház falánál, és mindkét Powerwall víz alá került. A Tesla akkupakkja időjárásálló és kültéren is lehet telepíteni, de nem rendelkezik olyan IP tanúsítvánnyal ami szavatolná hogy teljesen el lehessen meríteni. A cég azonban az ár levonulta után arról számolt be, hogy az akkumulátorok sértetlenül átvészelték a búvárkodást, és továbbra is működnek.

Don’t try this at home

Emellett természetesen ismét akadtak olyanok akik az elárasztott utakon villanyautóval, jelen esetben Model X-szel keltek át. Ha valaki életveszélyben van, természetesen minden megengedhető, ezt a mutatványt továbbra sem ajánlanánk senkinek. Bár az autók hajtásrendszere vízhatlan az utaskabin nem biztos, hogy teljesen vízálló, és az elektronika is beázhat. Ennél is fontosabb, hogy nem tudjuk mi van a víz alatt, esetleg valami törmeléket sodor az ár, vagy kimosta az utat. Az erősebb sodrású árhullámok ráadásul még egy nehezebb villanyautót is a vállukra vehetnek, akkor pedig csak irányíthatatlanul sodródunk.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.