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
auto
2024. 03. 29. péntek

Milliárdokat égetett el a Ford és a VW, de ebből nem lesz önvezetés

üzlet

Bezárja kapuit az Argo AI, a Volkswagen Csoport és a Ford közös, önvezetést fejlesztő leányvállalata.

A veszteség 4,6 milliárd dollár.

Elsőkből utolsók?

A Ford és a Volkswagen vezetése közösen úgy döntött, hogy nem öntik tovább a pénzt az Argo AI nevű önvezetést fejlesztő leányvállalatukba, és megszüntetik a céget. A hírek korábban még arról szóltak, hogy befektetőket keresnek a folytatáshoz, de ez nem sikerült, a további munkának pedig nem látták értelmét.

A Ford a harmadik negyedéves pénzügyi jelentésben úgy fogalmazott, hogy azt a stratégiai döntést hozták, hogy a 4-es szintű önvezetés (teljes) helyett a 2-es és 3-as szintű rendszerek, azaz a vezetéstámogatók fejlesztésére összpontosítanak. Az autógyártó 2017-ben vásárolta be magát a cégbe, és úgy tervezték, hogy 2021-ben már nagy mennységben tudnak 4-es szintű, teljesen automata autókat forgalomba állítani a fejlesztések segítségével.

A Ford azonban most úgy látja, hogy az önvezetés még a távoli jövő zenéje, és egyáltalán nem is biztos, hogy ezt nekik maguknak kell majd kifejleszteni, meg is lehet azt majd később vásárolni.

Ezért a cég most inkább a vezetéstámogatókra fókuszál – jelenleg 83 ezer Ford BlueCruise és Lincoln ActiveGlide rendszerrel szerelt autó fut az utakon. A vállalat 2,7 milliárd dollár veszteséget volt most kénytelen elkönyvelni az Argo AI megszüntetése kapcsán, és így 827 milliós veszteséggel zárta a negyedévet.

Balról jobbra: a Ford egykori vezére Jim Hackett, az Argo AI vezetője Bryan Salesky és a Volkswagen egykori vezérigazgatója Dr. Herbert Diess.

A Volkswagen ennél csak valamivel kevesebb, 1,9 milliárd eurós összeget bukott a projekten, ami átszámolva közel ennyi, 1,88 milliárd dollár. Ennek következtében a német óriás adózott eredménye 2,1 milliárd euróra zsugorodott az idei harmadik negyedévben.

A két vállalat együttesen közel 4,6 milliárd dollárt veszített az öt éves projekten.

A németek még szűkszavúbbak voltak amerikai kollégáiknál, csak annyival kommentálták a történéseket, hogy a továbbiakban nem részvényesei az Argo AI-nak. Úgy tudni, a továbbiakban a CARIAD szoftveres leányvállalatukon belül folyik az önvezetés fejlesztése – ez a cég fejleszti a csoport márkáinak operációs rendszerét is, az idei év első kilenc hónapjában pedig 1,4 milliárd euro veszteséget termelt 422 milliós forgalom mellett.

Úgy tudni, a Ford és a Volkswagen is ajánlatot tehet az Argo AI mintegy 2000 munkatársa közül egy párnak, de a többségüket végkielégítéssel elbocsátják.

A Guidehouse Insight így minősítette az önvezetésen dolgozó vállalkozásokat 2021-ben. Az X tengely a stratégia, az Y a végrehajtás minősége. Forrás: Guidehouse Insight

Az eset különösen azért figyelemreméltó, mivel tavaly sok figyelmet kapott a médiában a Guidehouse Insight elemzőcég tanulmánya, amely az Argo AI-t az önvezetést fejlesztő vállalatok között az egyik vezetőnek minősítette a stratégia és a megvalósítás szempontjából egyaránt.

AI Day 2 – a szemünk előtt nő fel a Tesla önvezetése

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.