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
auto
2024. 04. 23. kedd

Fordult a szélkakas: a kormány mégis engedélyezné a szélerőművek építését

energia

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter egy önálló energiaügyi minisztérium létrehozását jelentette be, de röviden kitért egy másik fontos kérdésre is. A szélturbinákra vonatkozó szabályozásról szólva ugyanis elmondta: ahhoz, hogy az uniós költségvetésből és helyreállítási alapból a Magyarországnak járó forrásokat lehívhassák ezen a területen, a szélenergia szabályozásának megváltoztatására is szükség volt, és ezt a kormány előkészítette, függetlenül a mostani miniszterváltástól. Hozzátette: a miniszterjelölt már jelezte, hogy álláspontja szerint a szélenergiát igenis előnyben kell részesíteni, és nagyobb szerepet kell kapnia, mint amit eddig kapott, a miniszterelnök ezzel együtt kérte fel az energetikai tárca vezetőjének.

Magyarországon ma körülbelül 320 MW szélenergiás kapacitás működik, amely a 2000-es években épült ki, nagyobbrészt egy 2006-ban kiírt tendernek köszönhetően. A 2010-ben indult második tendert a hivatalba lépő új kormány visszavonta, illetve ettől az évtől kezdve nem adott ki új engedélyeket sem, végül 2016-ban jogilag is ellehetetlenítette a szélerőművek építését.

Expressis verbis ugyan nincs kimondva a tilalom, de a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint beépített terület határától számított 12.000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű nem helyezhető el. A legtöbb európai országban 1200 m alatt van ez a védőtávolság, az ennek tízszeresét elérő hazai előírásnak megfelelő terület nálunk viszont egészen egyszerűen nem létezik. A tiltás leggyakrabban hangoztatott indoka szerint Magyarországon nem fúj eléggé a szél ahhoz, hogy megérje szélerőműveket építeni. „Magyarországon az éves napsütötte órák száma magas, a szélbiztonság viszont csekély” – nyilatkozta Palkovics László, az energetikáért felelős korábbi miniszter 2020-ban.

Kérdés azonban, hogy ha ez tényleg így van, akkor mi szükség van a tiltásra? A benzinkutak veszteséges üzemeltetésének betiltását például nagyon kevesen szorgalmazzák a kormányon belül. Tiltani általában olyan dolgokat szoktak, amelyeket megéri csinálni, így nem is csoda, hogy olyan, nyilvánvalóan alaptalan és rosszindulatú mendemondák kaptak szárnyra, amelyek szerint a szélenergia konkurenciát jelentene a paksi beruházásnak, mások szerint pedig a „főnöknek” egyszerűen csak nem tetszik a turbinák látványa.

Ne pazarold el a lehetőséget, amit egy jó kis válság a kezedbe ad! - Winston Churchill

Az elmúlt hónapokban azonban elkezdett megváltozni a széljárás. A Magyar Nemzeti Bank már egy 2020-as tanulmányában is jelezte, hogy ésszerű lenne a tilalom feloldása, de az energiaválságra és az Unió noszogatására volt szükség ahhoz, hogy a legfelsőbb politikai szinten is új irányt vegyen a gondolkodás. Palkovics László először egy augusztusi nyilatkozatában említette meg, hogy szélenergiás beruházások kezdődhetnek Magyarországon, nem sokkal később pedig már arról beszélt az MTI-nek, hogy hazánk mégiscsak egy erőteljes szélbiztonsággal rendelkező ország. Azt is több alkalommal elismételte, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően ma már a kevésbé jó szélklimatikus adottságokkal rendelkező területeken is érdemes lehet szélturbinákat építeni - ezzel a témával egyénként mi is foglalkoztunk az alábbi cikkünkben.

Erre számíthatunk, ha újra lehet majd szélerőműveket építeni Magyarországon

Egy másik fontos közelmúltbeli fejleményt jelentett az, hogy az Európai Bizottság egy sürgősségi rendelet tervezetét terjesztette elő a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek engedélyezésének egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében. Amennyiben elfogadják, többé nem lesz lehetőség „indokolatlanul” megakadályozni, vagy lassítani a megújuló energiás beruházásokat, hosszabb távon tehát mindenképpen fel kell oldani a jelenleg érvényben lévő tiltást.

Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy Orbán Viktor még októberben is arról beszélt, komoly érvek szólnak a szélenergia ellen. Nem lehet tehát ma még tudni, hogy a kilátásba helyezett jogszabályi módosítások valódi szándékot takarnak-e, vagy az történik, mint a mesében: az okos lány hozott is ajándékot Mátyás királynak, meg nem is. Azaz nem lesz betiltva az új turbinák építése, csak éppen csatlakozási engedélyt nem tudnak majd szerezni, mint ahogyan az a naperőművekkel is történt a közelmúltban.

Hogy milyenek is Magyarország szélklimatikus adottságai, az kiderül az alábbi cikkben ismertetett 2019-es tanulmányból.

Európa akár az egész világot elláthatná árammal

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.