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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Megint borult a matek: az a lúzer, aki napelemet telepített

energia

Most kivételesen nem egy éjjel 11-kor megjelenő és éjfélkor életbe is lépő rendeletre, vagy egy 50 tételes salátatörvényben késő este megszavazott jogszabályra ébredtünk. A Telex cikke okozott vidámságot többszázezer embernek tagnap reggel, nekik ugyanis sikerült az ami a MANAP-nak egy hónap alatt sem: választ kaptak a MEKH-nek feltett kérdésre, kiderült, mi lesz a szaldóval 2024-től.

Azoknak lett igazuk, akik cinikusan egy újabb pofonra számítottak.

Mindenki havi szaldós lesz

Röviden és tömören megfogalmazva, arra a kérdésre, hogy hogyan is kell akkor értelmezni az újabb, november végén megjelent 13/2022. (XI. 18.) MEKH-rendelet, az a válasz érkezett, hogy

2024.01.01-től minden napelemes havi szaldós lesz.

Ez független attól, hogy a rendszert mikor telepítették, független a kormány eddigi kommunikációjától a 2022. október 31-ig benyújtott engedélykérelmek kapcsán, és független attól is, amit a józan ész, illetve a jogbiztonság elve diktálna. De, ha jól értelmezzük, ez csak a rendszerhasználati díjak tekintetében igaz.

Egészen konkrétan az alábbi választ közölte le ma reggel a Telex a weboldalán:

„A bevezetendő új elszámolási rendszer fontos lépés egy igazságosabb, használatarányos költségviselés irányába, ami lehetővé teszi, hogy ezentúl a napelemes háztartások is hozzájáruljanak a villamosenergia-rendszer fenntartási és fejlesztési költségeihez. […] A rendelet megalkotásakor a fokozatosság elvét is figyelembe vettük, hiszen az új szabályok a rendszerhasználati díjak elszámolásáról csak 2024-től lépnek életbe, így időt engedve az új helyzethez történő alkalmazkodásra (például tároló telepítésének megfontolása, »nyári fogyasztású« berendezések telepítése, stb.).

A havi szaldó elszámolás is csak időleges közbenső fokozatot jelent a bruttó elszámolás irányába. A 2024 előtt létesített háztartási méretű kiserőművek, illetve az ezeket üzemeltető fogyasztók legkésőbb az üzembe helyezésüket követő tizedik év végéig, de legalább a 2024-ben esedékes éves elszámolás időpontjáig maradhatnak szaldó elszámolásban.”

Továbbra sem tiszta, de nem is (csak) ez a kérdés

Eddig a tények, most pedig akkor jöjjön a vélemény.

A legtöbb a témában született írásban, a sorok között kiérezhető az azért ebben van valami, meg az azért az mégsem járja hogy ingyen akkunak használják a rendszert, és, hogy kicsit tovább tart így majd a megtérülés, vagy, hogy csak tárolókat, okosabb rendszereket kell telepíteni és akkor megoldódik a probléma.

Csakhogy a történet igazából nem erről szól.

Azért mondom, hogy a történet nem erről szól, mert nem egy előrefelé ható, hanem egy visszamenőleges hatályú rendeletet kaptunk már megint.

Nem az a probléma ugyanis, hogy mostantól más, kedvezőtlenebb feltételekkel lehet csak napelemes rendszert telepíteni. Ez sem jó, sem az ország energiafüggetlensége, sem a környezetszennyezés szempontjából, de ez alapvetően korrekt, hiszen mindenki eldöntheti megéri-e a többmilliós beruházás, vagy sem, fűtsön inkább PET palackkal. Az igazi probléma az, hogy

aki az elmúlt években elköltött 2-5 milliót egy napelemes rendszerre, az azért cselekedett így, mert úgy tudta, a hatályos szabályozás szerint a rendszere élettartama végéig, de legalábbis a szerződése módosításáig (pl. nagyobb teljesítményű inverter beszerzése) ő éves szaldóban marad.

Ennek megfelelően költött el milliókat, volt tudatos, felelős gazdálkodó, számolta ki a megtérülési időt. Csakhogy a feltételeket most a kalkulált megtérülési időn belül változtatják meg. És innentől kezdve ez nem is egy napelemes sztori, hiszen szólhatna bármi más állampolgári beruházásról, hosszú távú befektetésről. Mondjuk például, kitalálhatnák, hogy januártól megszűnik a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) adókedvezménye és ez érvényes a korábbi években nyitott TBSZ-ekre is.

És, hogy a sztori még szebb legyen, ez a változás érvényes arra a 70+ ezer háztartásra is, akiket két hét alatt, október 31-ig rántottak be a szaldós napelemes történetbe, és akik közül sokan már szerződést kötöttek, előleget fizettek, esetleg eszközöket vásároltak.

Az a logika egyébként értékelhető, hiszen attól még, hogy az áramot éves szinten „barterben” elszámoljuk és mondjuk nullára jön ki az egyenleg, a télen a hálózatból vételezett mennyiséget csak el kellett juttatni hozzánk, tehát logikus, hogy majd fizetni is kell érte. Csakhogy, hogy más is értse a problémát, ez olyan, mintha a foci szabályait meccs közben változtatnánk.

Egyébként, hogy pontosan hogyan is fog működni ez a havi rendszerű, rendszerhasználati-díj szaldó, azt még pontosan nem értjük, de azon vagyunk, hogy értelmezzük, vagy ha valaki nálunk okosabbnak ez sikerül, beszámoljunk róla.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.