PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 20. szombat

Így működik a Tesla parkolóradar nélkül

elektromos autó

A Tesla tavaly október óta parkolószenzorok nélkül szállítja autóit, de azt ígéri az ügyfeleknek, hogy az ultrahangos távolságérzékelők (USS) szerepét hamarosan átveszik a kamerák. Ezt a mozit persze már láttuk egyszer – vagy többször -, és a vége mindig az, hogy csak sok hónapos késéssel pótolják a hardveresen megspórolt funkciót, és még további hónapokig tart, mire az többé-kevésbé be is váltja az ígéretet. A köztes időben pedig, pestiesen szólva, a vevők szívnak.

Úgy tűnik a USS pótlék is ezt az utat járja be, de bíztató jel, hogy most először videón is látjuk működni.

Már most is fut a kód

Az OccupyMars Twitter fiók salvageEV’s névre keresztelt YouTube csatornájára került fel az a videó, amit a notateslapp.com nevű oldal dobott be a közösségi médiába a napokban. Ez utóbbi oldal már ismerős lehet olvasóinknak, mivel a Teslák következő szoftverfrissítéseinek részleteit rendszeresen tőlük szoktuk átvenni.

A YouTube csatornára egy hónapja kezdtek felkerülni az első videók, amelyek egy balesetesen, roncsként vásárolt piros Model 3-ról szólnak, amelyet éppen újjáépítenek a felvételek készítői. Az építés azonban bontással kezdődött, először eltávolították az első lökhárítót és a folyamat részeként természetesen kikötötték a régebbi példányban még szériában szerelt érzékelőket is. A kocsiba visszaülve azonban meglepve tapasztalták, hogy az autó továbbra is mutatja a garázsban lévő tárgyak és falak távolságát, és figyelmezteti a sofőrt.

Hogy kizárják a tévedés lehetőségét, kikötötték a radart is, majd később a kamerák eltakarásával erősítették meg, hogy bizony az autó a Vision rendszert használja a tárgyak távolságának érzékelésére. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a kamerák leragasztása majd a ragasztó eltávolítása után a funkció nem mindig tért vissza, de amikor működött, akkor pontosnak tűntek a számai. Minderről videó is készült.

Az autó egyébként egy korábbi, 2022.28.2-es szoftvert futtatott, ami arra utal, hogy ez nem valami új frissítés, ami véletlenül kiment a roncsra, hanem a Tesla egy ideje a háttérben a még USS-sel szerelt autókon is futtatja a kódot, hogy az valós körülmények között hasonlítsa össze a kamerák által mért távolságokat és az ultrahangos érzékelők adatait. Ez a módszer megegyezik azzal, amit az FSD szoftver tanításánál követnek.

A kamerás megoldás egyik egyértelmű hátránya, hogy nem működik ha például a hátsó videókamera piszkos, vagy nagyon vizes – ez pedig elég gyakori. Sokan azt is kétlik, hogy a kocsi orra előtti kb. 90 centis részt le tudja-e majd kezelni a szoftver, mivel az ezt a területet kitakarja az első kamerák képéből  az autó eleje. Az FSD elmúlt évi fejlesztéseinek egyike az volt, hogy a program egyre részletesebben és egyre hosszabban emlékszik a már elhagyott útszakaszok képére, így valószínűleg ezt is azzal akarják áthidalni, hogy az autó előtti terület képét megjegyzi a számítógép, így áthidalja a holttér problémáját. Mivel az ultrahangos szenzorok eleve csak alacsony sebességnél működtek, ez haladás közben valószínűleg nem jelent majd problémát, hiszen mondjuk 20 km/h sebességnél 90 centit 0,16 másodperc alatt tesz meg az autó – ebben az időben kellene valaminek történnie a holttérben. Azonban egy parkolóból orral kihajtva lehetnek olyan ritka esetek, amikor az autó bekapcsolása és az elindulás között kerül valami, mondjuk egy házikedvenc, ebbe a térbe.

Természetesen – a házikedvencek veszélyeztetése nélkül – ezt majd mi is leteszteljük, ha kiadják az új szoftvert.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.