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
auto
2024. 03. 29. péntek

Dízel buszokat bérelnek Miskolcon, mert olcsóbban üzemelnek saját tisztább flotta helyett

elektromos busz

Miskolc autóbusz flottájának gerincét az elmúlt évtizedben vásárolt CNG (sűrített földgáz) üzemű járművek jelentik, melyek üzemeltetése tavaly őszig körülbelül negyedébe került a lényegesen szennyezőbb dízel üzemű buszokhoz viszonyítva. Tavaly nyáron tíz tisztán elektromos BYD busz csatlakozott a flottához.

Átadták Miskolc elektromos buszait

A szomorú fordulat októberben következett be, amikor lejárt az MVK ZRt. földgázvásárlási szerződése, így a korábbi 138 forintos köbméter ár 1000 Ft közelébe emelkedett. A város a költségek csökkentése érdekében elővette a jobb állapotú, felújított, de idősebb és lényegesen környezetszennyezőbb dízel buszait, és lehetőség szerint ezeket állították forgalomba a fiatalabb CNG buszok helyett. A tisztán elektromos buszok üzemanyagköltsége egyéb városokkal (pl. Tatabánya és Debrecen) ellentétben Miskolcon még kedvező maradt, így az új villanybuszokat szerencsére nem kellett kivonni a forgalomból.

A dízel költség negyedéből üzemelnek a villanybuszok Miskolcon

A napokban újabb rossz hír jelent meg a város közlekedési cégének honlapján: a saját dízel flottát bérelt dízel buszokkal kénytelenek kiegészíteni. Ezek szerint annyival olcsóbb lett a dízel buszok üzemeltetése, hogy még a bérleti díjjal együtt is jobban megéri a környezetszennyező buszok használata a gázüzemű buszoknál.

Megkérdeztük a vállalatot, hogy jelenleg milyen kilométer-költséggel számolhatnak hajtóanyagtól függően az autóbuszoknál. Legolcsóbban még mindig a tisztán elektromos buszok üzemelnek,  de már lényegesen kisebb ezek előnye, mint az előző év végéig érvényes áramár mellett volt. Jelenleg Miskolcon a villanybuszok esetében egy kilométer üzemanyagköltsége kevesebb, mint 190 Ft. A dízel autóbuszok kb. 290 forintért tesznek meg egy kilométert, míg a CNG üzemű buszok kilométerköltsége kb. 390 Ft.

Mindeközben a Portfolio arról számolt be, hogy mintegy 900 állami és önkormányzati intézmény márciustól szeptemberig kb. 245 Ft/m3 áron kapja a földgázt, amely nemhogy hétszerese, de még duplája sincs Miskolc tavaly szeptemberig érvényes gázárának. Az MVK ZRt. is jogosult volt pályázni a kedvezményes földgáz beszerzésre, így remélhetőleg hamarosan újra növekedhet a forgalomban a CNG buszok aránya, hiszen ezek üzemeltetése nem csak környezetbarátabb, de jóval olcsóbb is lesz majd a dízel járművekhez viszonyítva.

Drága áram rontja a magyar városok levegőjét

A tisztább, élhetőbb városi környezet biztosítása a teljes lakosság érdeke, ezért a kormánynak megfelelő támogatási rendszert kellene kidolgozni ahhoz, hogy a városok ne állítsák le a tiszta üzemű autóbuszokat, villamosokat és trolikat, ahogy arra Tatabánya és Debrecen kényszerült.

Eközben a Telex beszámolója szerint Németországban 2026-ig elektromosra építenek át 5000 dízelmeghajtású buszt, mivel 2045-ig az ország teljes közösségi közlekedését klímasemlegessé szeretnék tenni. Az átépítés egyben kényszer is, mert a gyártók nem képesek lépést tartani a kereslettel, ugyanakkor egy új elektromos busz vételára körülbelül kétszerese egy hagyományos busz árának. A meglévő, jó állapotú buszokat hiba lenne kivonni a forgalomból, az átépítés pedig csak fele annyiba kerül, mint egy új elektromos busz vásárlása.

Címlapkép: MVK Zrt / Facebook

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.