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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Bill Gates egy újgenerációs ablakba tolja a pénzét

energia

A Microsoft egykori alapítója, a Windows atyja, Bill Gates előszeretettel fektet kisebb, de inkább nagyobb összegeket olyan technológiai innovációkba, amelyekről azt gondolja, hogy az emberiség boldogulásához hozzájárulhatnak. Ilyen – bár szerintünk téves – elképzelés az, hogy a kis, moduláris atomerőművek kifejlesztése és tömeggyártása segít majd megoldani a világ energiatermelési és károsanyag kibocsátási problémáit, de ilyen a milliárdos legújabb „kattanása” is, melyben egy új típusú ablakgyártási technológiára épülő céget támogat.

Pontosabban: a Breakthrough Energy Ventures, Bill Gates zöldenergiás tőkealapja beszállt abba a LuxWallba, mely a Net Zero Glass kifejlesztésén, és az ablaküveghez való viszonyunk megváltoztatásán dolgozik.

A cég a Michigan állambeli Ypsilanti városában működik 2016 óta, és öndefiníciója szerint „az innovatív üvegtermékek és -megoldások kutatás-fejlesztésére, termékfejlesztésére és méretezésére összpontosít„. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy a LuxWall technológiai oldalról gondolja újra a házak, lakások ablaküveggel kapcsolatos dolgait – elsősorban energiahatékonysági szempontból.

Új generációs vákuumüveg

A 33 millió dolláros pénzügyi-kockázati tőkés támogatás ugyan nem tűnik túl soknak, pláne, hogy Gates cége nem az egyedüli befektető, de a Breakthrough Energy alapvetően a megújuló energiás és más zöld ötletek kutatási és fejlesztési támogatására szegődik, kifejezetten azzal a céllal, hogy lerövidítsék a laboratóriumból a piacra kerülésig tartó út megtételéhez szükséges időt.

A többi, e témában fontosnak tartott körítést maga Bill Gates mondja el az alábbi videóban:

A Bloomberg cikke szerint az új generációs vákuumszigetelt üveg, a LuxWall Net Zero Glass működése a termoszéhoz hasonlítható. A nem a luxusra, hanem a szembe jutó fényre (lux) utaló nevet viselő startup abból az ötletből nőtt ki, hogy két vákuumszigetelt üvegtáblából konstruált ablakfelület akár négyszer energiahatékonyabb is tud lenni, mint az egytáblás megoldás.

Az alapötlet az, hogy a két üveglap közötti vákuumos terület alkot egy egységet, és ha ezt duplázzák , akkor a (különböző spéci anyagokkal kezelt külső felületű) üveg-vákuum-üveg-levegő-üveg-vákuum-üveg szendvics a külső és a belső tér levegőhőmérséklet közötti különbséget – a belső komfort javára – képes széles spektrumon is megtartani. Arról nem szólnak a hírek, hogy a két vákuumolt üveges egység közé milyen anyag is valójában az a „levegő”, de ha Európából és Magyarországról nézve – ahol a három rétegű üvegablakok használata ma az építkezések és ablakcserék kötelező velejárója -, talán nem tűnik olyan nagy innovációnak a LuxWall ötlete, a dupla vákuumos megoldás mellett az igazán trükkös dolgokat vélhetően itt is a részletekben rejtik el.

A LuxWall NetZeroGlass elnevezésű, dupla vákuumos szendvicsének elvi, működési rajza (forrás: LuxWall)

A vállalkozás a tőkebevonással kapcsolatban kiadott sajtóközleményből  az is kiderült azonban, hogy a LuxWall az autóiparban, a vékonyfilmes napelem- és kijelzőgyártásban elért eredményeket használja fel annak érdekében, hogy növelje a gyártási sebességet és javítsa a termékminőséget.

És mivel az épületek energiahatékonyságának növelése (a működtetés során keletkező hőveszteség és így az energiafogyasztás csökkenthetősége) a klímacélokban vastagon aláhúzva szerepel minden civilizált országban, a LuxWall ésszerű fejlesztési iránynak bizonyul. Scott Thomsen, a LuxWall társalapítója és vezérigazgatója (aki előzőleg másfél évtizedet végigkutatott a vákuumszigetelt ablakgyártási technológiában) már így is fogta meg a küldetésüket, amikor a gazdasági lapnak azt nyilatkozta, hogy az üvegeik akár 35-45 százalékkal is csökkenthetik az épületek szén-dioxid-kibocsátását.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az épületek adják a globális energiafogyasztás 36 százalékát, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 39 százalékáért felelősek. Az hőveszteség legnagyobb forrását az ablakok jelentik, ami azért is megfontolandó, mert az előrejelzések szerint, ha továbbra is domináns megoldás marad az együveges formátum, a térfűtés-hűtés energiafelhasználása 2016 és 2050 között megháromszorozódik.

Ráadásul – írja a Bloomberg – az új üveg- és ablakelgondolásba az is benne van, hogy a LuxWall az energiaveszteség csökkentését úgy is segíti, hogy nyáron a hűtési költségeket faragja le akár az ötödével. A cég a már meglévő ablakkeretekbe is beépíthető üvegezésre is kész, de a megrendelések ellen ható erő, az, hogy a LuxWall drágább a hagyományos, többrétegű, modern ablakoknál egyelőre erősebbnek látszik, és ez nem segíti a cég és a termelés gyors növekedését.

Next Level

A kis amerikai cég eddig főként irodaházaknak tudott értékesíteni, mivel a piacon elérhető opcióknál mintegy 20 százalékkal drágább az üvegük, de az előnyei az igazán nagy ablakfelületű épületek esetében jobban érvényesülnek. Az innováció és a fejlesztés így jelenleg arra fókuszál, hogy a gyártási költségeket tudják csökkenteni – például azzal, hogy a vákuumszigetelt üvegpanelek előállításához kevesebb energiát kelljen felhasználni. Jelenleg erre egy 20 ezer négyzetméteres kutató-fejlesztő üzem áll a rendelkezésükre, de 2024 elején egy új gyárat is avatni fognak.

Bill Gates-et mindenesetre meggyőzték, hogy a technológia, amin dolgoznak, – ahogy Thomsen mondta: „az ablakokat a következő szintre emelheti.”

Kosarat kapott Bill Gates Elon Musktól

Szabó M. István