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
auto
2024. 04. 16. kedd

Gyári fotókon a Kia EV9, végre egy valódi családi villanyautó

elektromos autó

Két hete még csak a sziluetteket, ma már minden részletet megmutattak hivatalos fotókon a március végi premier előtt a Kia EV9 SUV-ról, amely egy 6 és 7 üléssel egyaránt kapható, tágas és kényelmes, igazi családi elektromos modell lesz.

A Kia EV9 a külsőt tekintve egy autentikus SUV, a belső fotók alapján pedig reménykedhetünk, hogy a korábbi egyterű stílus számos előnyét, így a tágas belső kialakítást, a praktikumot és variálhatóságot sikerült átültetni a mai divatirányzatoknak is megfelelő karosszériába, melyet a Kia Egyesült Ellentétek formafilóziófiája inspirált. Igaz ez a kifejezés a Kia számára nem a SUV-be oltott egyterű ellentétét, hanem a természet és a modernitás közötti feszültséget jelenti.

A külső megalkotásakor a fejlesztőcsapat kiemelt célja volt, hogy minden korábbinál különlegesebb megjelenést alkossanak. Az autó orrát egyszerű, letisztult felületek jellemzők. A „hűtőmaszkot” megvilágítás hangsúlyozza, amely digitalizálja a Kia jellegzetes „tigrisarcát”, ezzel futurisztikussá teszi az autó megjelenését. A LED nappali menetfénye animált világítási móddal is rendelkezik.

Oldalnézetből megkérdőjelezhetetlen a SUV vonalvezetés, de közben a légellenállást is igyekeztek alacsonyan tartani. A háromszögletű sárvédőelemek és a kerékjárati ívek dinamizmust sugároznak. A kilincsek természetesen az ajtók síkjába simulnak, a lejtős tetővonal a hatékonyságot, az alacsonyra húzott övvonal a térérzetet erősíti. A csomagtérajtó vonalai egyszerűek, a hátsó fények összhangban vannak az elsőkkel.

Az EV9 az e-GMP platformra épül, így a padló teljesen sík, a tengelytáv hosszú, amely lehetővé tette a kényelmes, három üléssoros kialakítást. A leghátsó sor nem csak szükségmegoldás, az itt ülők is kényelmesen utazhatnak. Az EV9 hat- és hétüléses változatban egyaránt piacra kerül, és a tervezők figyelembe vették a családoktól érkező visszajelzéseket annak érdekében, hogy valamennyi utas kényelmét biztosítsák.

Nem csak az első, a második sor utasai is dönthető üléstámlákkal tehetik kényelmesebbé üléspozíciót. Ezen kívül a második sor ülései 180 fokban elforgathatók, azaz teljesen szembefordíthatók a harmadik üléssorral. A harmadik sor is kap pohártartókat és töltőcsatlakozókat a mobileszközökhöz.

Az utastér tágasságát tovább növeli a világos belső kialakítás. A funkcionális részletek elegánsak, egyszerűek, könnyen kezelhetők. A kormánytól az utastér középvonaláig nyúlik a lebegő panoráma-műszerfal, amely két 12,3 colos képernyőt és egy integrált 5 colos kijelzőt tartalmaz. A fizikai nyomógombok számát igyekeztek minimalizálni. A digitális kapcsolatot is kínáló, széles képarányú infotainment képernyő alatt elhelyezett érintőgombokkal vezérelhető a fűtés, szellőzés és légkondicináló rendszer.

 

A középkonzol számos tárolóhelyet tartalmaz, az alsó rekesz különösen tágas.

A Kia EV9 hivatalos világpremierjét március végén rendezik, ekkor fogják nyilvánosságra hozni az autó műszaki paramétereit is. Nem hivatalosan azonban néhány információ már kiszivárgott, így két akkumulátor méretre számíthatunk, melyek közül a kisebb 354 km, a nagyobb 467 km körüli hatótávot jelent. Az alapmodell várhatóan 200 lóerős (149 kW), a csúcsmodell pedig 400 lóerős (298 kW) teljesítménnyel rendelkezhet.

További jó hír, hogy nem csak a bemutatóra, de a piaci bevezetésre sem kell már sokat várnunk, az ígéretek szerint az EV9 még idén piacra is lép.

További részletek az új Kia EV9-ről

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.