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
auto
2024. 03. 29. péntek

A 2020-ban kezdődő COVID válságnak nem csak vesztesei, nyertesei is voltak, hiszen a bezártság az egész világon az otthonukba zárta az embereket, akik egyre nehezebben foglalták le magukat. Először a gyerekeket kellett lekötni, ami gyorsan meglátszott a LEGO 2020-ban produkált 19 százalékos profitnövekedésén, de úgy általában nagyot lökött az egész játékiparon, hiszen a felnőttek is gyakran zuhantak katatón unalomba. Minderre a játékpiac egyre színesebb és sokszor komplexebb, egész estés játékokkal reagált, a témákból pedig nem maradtak ki az aktualitások sem. De mi köze mindennek a villanyautókhoz?

Mi az a kanban?

A kanban egy olyan modern – már szinte természetesen – Japánban kifejlesztett ütemező rendszer, amely lehetővé teszi a gyárakban a különböző részlegek, szerelősorok hatékony termelését. Egy kanban táblán könnyen és átlátható módon lehet kis cetliken megjeleníteni a gyártáshoz szükséges alkatrészek mennyiségét, illetve fogyását, így az erőforrásokat mindig odairányíthatjuk, ahol és amelyik pillanatban arra a legnagyobb szükség van. Ezzel a kanban alapú gyártás nemcsak hatékonyabb, de gyorsabb és olcsóbb is lesz a klasszikus igény alapú gyártáshoz képest, ahol „toló rendszerben” biztosítják a szereléshez szükséges alapanyagokat. A kanban tehát jó dolog és úgy általában is érdemes ismerni, mert általa az életünk bizonyos területeit is hatékonyabbá tehetjük.

Kanban EV

És el is érkeztünk a modern társasjátékok egyik ékkövéhez, amelynek segítségével bele tudunk kóstolni a kanban alapú elektromos autógyártásba úgy, hogy ki sem kell mozdulnunk a szobánk kényelméből. A ma már magyar nyelven is elérhető egész estés játékot még 2022-ben dobta piacra a Deltavision. A játék lényege, hogy a játékosok egy kezdő munkatárs bőrébe bújva egy gyár közepén találják magukat, ahol tervezniük, tesztelniük, gyártaniuk, tárgyalniuk és úgy általában boldogulniuk kell, hogy lenyűgözzék a szigorú Sandrát, aki a termelés vezetője. Ehhez természetesen munkásokat kell noszogatni, beszállítókat babusgatni, tulajdonosokat lenyűgözni, vezetőknek megfelelni és néha még az operatív munkában is el kell mélyedni, mindezt a komoly alkatrészhiány, a sok komplex tényező és a súlyos időnyomás közepette. A szórakozás – ami egy játék esetén azt jelenti, hogy az ember gyakorlatilag minden mást kizár – garantált.

A szett nem olcsó, viszont a pénzünkért rengeteg kiváló minőségű játékot kapunk. A több, mint száz alkatrész, a főközponti játékasztal, illetve a négy különböző játékos tábla rendezett, fakkozott, átlátható csomagolásban érkezik, hogy a sokszor bosszantó nekiindulás ne járjon akkora nyűggel, hogy az ember inkább bele se kezdjen. Ráadásul a tervezők arra is gondoltak, hogy önállóan párban, vagy akár hárman is lehessen játszani vele. A játék alapvetően 14 éves kor felett ajánlott, de tekintve, hogy nehézségi szintek is beállíthatóak, így kisebb gyerekek edukálására is alkalmas.

A jó szórakozásról itt olvashattok bővebben. Ha kipróbáltuk, megírjuk a saját tapasztalatainkat is!

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.