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
auto
2024. 04. 19. péntek

Mostantól minden BMW indexelni fog előzéskor

elektromos autó

Van az a pont, amikor egy ártalmatlannak tűnő viccelődés, a márkához kapcsolódó közhely annyira elterjed, hogy már komoly károkat tud okozni az autógyártó imázsának.

Úgy tűnik a BMW-nél most érkeztek el a töréspontra.

Megelégelték

Vannak olyan autókhoz, illetve autóvezetőkhöz kapcsolódó sztereotípiák, amelyek országhatárokon is átnyúlnak és gyakorlatilag a popkultúra részévé váltak.

Itthon a népi folklór a szocializmusban a kalapban vezető skodásoktól óvott, ami a rendszerváltás után a kalapos suzukisra változott. Hogy ennek volt-e alapja, azt nem tudjuk, de lehetett abban valami, hogy aki kalapban ül egy autóban, az fura szerzet.

A bajor presztízsmárkához is kötődnek hasonló népi bölcsességek, és úgy néz ki, a BMW megunta, hogy miközben euró milliókat költ drága imázskampányokra, a figyelmetlen sofőrök miatt sokan negatív képzeteket társítanak a kék-fehér logóhoz.

Havidíjas ülésfűtést kapnak a BMW-k

A BMW-s soha nem indexel – tartja a hiedelem, ami azt a látszatot kelti, mintha a márka autónak használói túlzottan agresszíven vezetnének, úgy éreznék nekik nem kell senkire figyelniük, vigyázzon a másik. Pedig erről szó sincs, valószínűleg pont annyiszor indexelnek, mint mások, csak az emberek irigyek és gonoszak.

A gyártó azonban most úgy döntött, hogy véget vet a rosszízű tréfálkozásnak, és havidíjas előfizetései közé felveszi az Autoblinker szolgáltatást.

A havi 42 euróért elérhető extra sávváltáskor automatikusan aktiválja az indexet.

Ez nyilván nem teljesen ideális, hiszen ezt kicsit előbb, a kormánymozdulatot megelőzően kellene megtenni, de jobb, mint a semmi, és remélhetőleg a cég fejlesztői egy későbbi OTD (Over the Dealership) frissítés keretében okosítják majd még a szoftvert. Az Autoblinker+ az igazán udvarias sofőröket segíti, ugyanis további havi 69 euróért cserébe az előzés, vagy dugóban történő sávváltás befejezése után három villanás erejéig aktiválja a vészvillogót is, megköszönve, hogy beengedték az autót.

Elindult a havidíjas „önvezetés” a Teslánál

A két újdonság azonban csak a kezdet, az autók szoftvereit visszafejtő Greed the Only nevű Twitter felhasználó azt mondja, már látja egy új, még fejlesztés alatt álló extra nyomait a most kiadott frissítések egyikében. Ezek szerint hamarosan érkezhet a Move! nevű szolgáltatás, amely egyelőre csak autópályán és csak 150 km/h felett működik majd.

A megoldás lényege, hogy ha a BMW öt méternél közelebb ér az előtte haladóhoz, akkor az autó automatikusan egy méterre csökkenti a követési távolságot, majd elkezdi villogtatni a fényszórókat.

A már megvásárolható újdonságok kapcsán egyébként van egy jó hírünk is, ugyanis a gyártó online boltjában ezen a linken, kizárólag a mai napon, mindenkinek elérhető egy 12 hónapos ingyenes csomag is.

A Mercinél is érkezik az utólag megvásárolható extra

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.