PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L2V2LyIgb25jbGljaz0iamF2YXNjcmlwdDp3aW5kb3cub3BlbignaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L2V2LycsICdfYmxhbmsnLCAnbm9vcGVuZXInKTsgcmV0dXJuIGZhbHNlOyI+PHBpY3R1cmU+PHNvdXJjZSBzcmNzZXQ9Imh0dHBzOi8vdmlsbGFueWF1dG9zb2suaHUvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMDEvaHl1LWthbXBhbnlvay1ldi1oYXZhc3Byb2R0ZXJ2LTYwMHg1MDAtMi5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzAxL2h5dS1rYW1wYW55b2stZXYtaGF2YXNwcm9kdGVydi0xOTQweDUwMC0yLmpwZyIgbWVkaWE9IihtaW4td2lkdGg6IDcwMHB4KSI+PGltZyBzcmM9Imh0dHBzOi8vdmlsbGFueWF1dG9zb2suaHUvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMDEvaHl1LWthbXBhbnlvay1ldi1oYXZhc3Byb2R0ZXJ2LTE5NDB4NTAwLTIuanBnIiBhbHQ9IiI+PC9waWN0dXJlPjwvYT4=
auto
2024. 03. 28. csütörtök

Vallomás: pünkösdre lehet ítélet a dízelbotrányban

egyéb

Már lassan hét éve vége a dízelbotránynak, de a hivatalos eljárások Németországban még nem zárultak le.

Hamarosan ítélet születhet az Audi volt vezetőjének ügyében.

Mindenki tudta?

Lehet, hogy cinikus ember vagyok, de nekem mindig is nehezemre esett elhinni, hogy egy ilyen léptékű, közel egy évtizedig tartó csalássorozatban, csak és kizárólag a mérnökök és a középvezetők voltak érintettek. Miközben az autógyártó(k) járművei a próbapadon rendre egy speciális üzemmódba kapcsoltak, és csak így tudták teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat, erről sem a cégvezetés, sem az érintett állami közlekedési hatóságok, szervizek és környezetvédelmi mérőállomások nem tudtak semmit. A végén még kiderül, hogy az egész két szerencsétlen, nyári gyakorlaton lévő cserediák műve.

A Volkswagen Csoport részéről Rupert Stadler, az Audi akkori vezérigazgatója a jelenleg is folyó eljárások egyik fő gyanúsítottja.

Stadler ellen egyébként eredetileg azért indult nyomozás, mert a vádak szerint 2015. november 19-én a Porsche akkori fejlesztési vezetőjével Michael Steinerrel együtt manipuláltak egy prezentációt, és ezzel megtévesztették az amerikai környezetvédelmi hatóságot (EPA), el akarták terelni a figyelmüket a Volkswagen csalásáról. A nyomozás azóta már azt is feltárta, hogy legkésőbb 2016 júliusában már mindenképpen tudnia kellett Stadlernek a csaló szoftverről, de 2018 elejéig nem tett semmit, hagyta, hogy az autókat tovább értékesítsék.

Rupert Stadler. Forrás: Alexander Migl

Wolfgang Hatz, az Audi motorfejlesztésért felelős vezetője, valamint két vezető mérnöke már korábban beismerő vallomást tettek, és elismerték, hogy az ő megbízásukból készült a csaló szoftver, azonban Stadler eddig tagadta a vádakat és ártatlannak vallotta magát.

Az Automobilwoche beszámolója szerint Stadler eddig mindvégig ártatlannak vallotta magát, ám most úgy hírlik kész beismerő vallomást tenni. A perben eljáró bíró alkut ajánlott a volt cégvezetőnek, miszerint amennyiben részletes beismerő vallomást tesz, 1,5-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetéssel és 1,1 millió euro jótékonyságra fordított bírsággal megúszhatja a pert. Az ügyészség támogatta az elképzelést, és május 3-ig adott időt a gondolkodásra – úgy hírlik Stadler él a lehetőséggel, és bűnösnek vallja magát a mulasztással elkövetett csalás vádjában. Stadlernek egyébként egy polgári perben is felelnie kellett a botrányban játszott szerepéért, ugyanis volt munkaadója a Volkswagen is beperelte – végül nekik 4,1 millió eurot fizetett.

Martin Winternkorn. Forrás: Volkswagen

Stadler elődje az Audinál az a Martin Winterkorn volt, aki 2007-ben a VW Csoport élére lépett elő. Winternkorn belebukott a dízelbotrányba, 2015 novemberében le kellett mondani pozíciójáról, és Amerikában, illetve Németországban is vádat emeltek ellene. Ítélet még nem született az ügyében, az eljárást egészségügyi okok miatt 2021-ben elnapolták.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.