Mélygarázs – tölés – tűzveszély

Villanyautós tudnivalókCategory: QuestionsMélygarázs – tölés – tűzveszély
Csontos Szabolcs asked 6 hónap ago

Tisztelt Címzett,
szeretném megkérdezni, hogy milyen tűzvédelmi előírás / jogszabály az ami alapján engedélyezett (lenne) ilyen tűzveszélyes és olthatatlan autóknak a társasházi mélygarázsban való töltése?
1000 fokon ég ha kigyullad és olthatatlan így a vasbetont is megolvasztja illetve a mellette parkoló autók is kigyulladnak.
20 éves társasházról beszélünk, semmilyen tűzjelző és tűzoltó rendszer nincs telepítve.
Írtam a katasztrófavédelemnek és semmi nem tiltja meg azt hogy egy társasház kitilthassa az ilyen autókat.
A társasház biztosítása pedig ilyen tűz esetén 1 Ft-ot sem fizetne.
Németországban már egymás után tiltják be a társasházak ilyen autóknak még csak a mélygarázsba való behajtását is, nemhogy még a garázsban való töltést. Magyarországon ezzel a témakörrel senki sem foglalkozik. És sem ti sem az Eon és társai nem hívja fel erre a figyelmet.
Válaszukat előre is köszönöm.
 
Üdvözlettel,
Csontos Szabolcs

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Leave a Reply

1 Answers
Antalóczy Tibor Staff answered 6 hónap ago

Az elektromos autók és azok töltése semmivel sem veszélyesebb egy mélygarázsban, mint egy belsőégésű motoros autó töltése. Ha cellazárlatos 12V-os akku miatt kigyullad egy dízel autó, akkor azt sem fogják tudni eloltani, és az is meg fogja olvasztani a környezetében amit ér. Jó példa erre az a tavalyi tűzeset, amiben Balatonfüreden egy belsőégésű motoros és egy sima hibrid autó égett (nem tölthető).

Nem tudok róla, hogy tömegesen kitiltanának a mélygarázsokból elektromos autókat. (Egész konkrétan egy ilyenről sem hallottam.) Hülyeség is lenne, hiszen néhány éven belül az autók többsége elektromos lesz. Ha a társasház biztosítása nem fizet tűzesetre, akkor érdemes a biztosítást felülvizsgálni.
A villanyautók semmivel sem tűzveszélyesebbek, mint a belsőégésű motoros járművek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Leave a Reply

Your Answer

14 + 15 =