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
auto
2024. 09. 19. csütörtök

Ne stresszelj, csak várd a pénzt, megírják helyetted a villanyautós pályázatot!

egyéb

A magyar cégeknek 2025. március 31-ig van még lehetőségük vissza nem térítendő elektromos autó támogatást igényelni, így akár 4 millió Ft-tal csökkentve annak vételárát. Cégünk, a www.b-evmobil.hu már több mint 250 ügyfélnek segített a támogatás elnyerésében, sikerességi rátánk 99%.

Nézzük, milyen praktikus tanácsokat adhatunk a pályázóknak!

Mi a pályázat menete?

A pályázat összesen 3 fő lépésből áll:

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

1. Pályázat benyújtása:

Ennek során a cég alkalmasságát vizsgálják elsősorban, csak másodsorban a megvalósítandó célt, az autóbeszerzést. Minden a palyazat.gov.hu online felületen zajlik, nem szükséges NAV nullás igazolással vagy friss cégkivonattal készülni. Fontos viszont, hogy minden korábbi állami támogatásról (pl. Széchenyi hitel) részletesen számot kell adni, be kell mutatni a cég tulajdonosi szerkezetét (kik a tulajdonosok, van-e a tulajdonukban másik vállalkozás, stb.), illetve be kell mutatni a céget, az autó felhasználásának célját. Emellett az autó adásvételi szerződését kell csatolni, amelyben akár ki is lehet kötni azt, hogy csak sikeres pályázat esetén megy végbe a vásárlás. A pályázat elbírálásának eredménye a támogatói okirat, amelyet tapasztalataink szerint 1-4 hónapon belül bocsát ki a minisztérium. A támogatói okirat önmagában viszont még kevés a támogatás kiutalásához.

2. Pályázat elszámolása

Ha már van támogatói okirat és az autó forgalomba helyezése is megtörtént, akkor következik a második lépés, az elszámolás. Ez esetben már a gépkocsivásárlás ügyletén van a fókusz (számlák, bizonylatok, összeférhetetlenségi nyilatkozatok, stb.). A gépkocsit be kell vezetni a számviteli nyilvántartásba is a cég székhelyére aktiválva. Fontos, hogy a forgalomba helyezéskor haladéktalanul teljes körű casco biztosítást is kell kötni. Az elszámolás elfogadásának végeredményeként a pályázó értesítést kap az elszámolás elfogadásáról, majd a megítélt összeget kiutalják számára.

3. Záró beszámoló

A kiutaláskor kezdődik meg a fenntartási időszak, amely alatt nem lehet a gépkocsit eladni, bérbe adni. A fenntartási időszak végén záró beszámolót kell elkészíteni a minisztérium részére. A projekt teljes lefutása tehát a szerződéskötéstől számítva akár 3,5-4 évig is eltarthat, ezalatt végig Casco biztosítással kell rendelkezni.

Mikor lehet pénzhez jutni?

A pályázat utófinanszírozott és két körben is várni kell a minisztérium döntésére (határidő az elbírálót nem köti), emiatt a teljes folyamat időigényes. Mindkettő esetében gyakoriak a tisztázó kérdések és hiánypótlások. Kalkulációnk szerint 6-12 hónap lehet reális elvárás a pályázat kifizetésére. 2024. szeptember 10-éig a nyertes 2555 pályázatból 204 esetében történt kiutalás, tehát a nyertesek kb. 8%-a kapta meg a támogatást.

Mekkora az esély a sikerre?

A pályázat objektív kritériumokon alapszik, nem differenciálhat a minisztérium cégméret vagy tevékenységi kör alapján. Az elutasítási okok feltárása a pályázat körültekintő előkészítése során ki kell, hogy derüljön. Célszerű a könyvelővel és a pályázatíróval konzultálni a korábbi, jelentősebb, negatív adózási és munkaügyi eseményekről (pl. marasztaló határozatokról). Egy cég csak 1 alkalommal pályázhat, tehát később második autóra nem lehet kiterjeszteni a pályázat hatályát.

Ki jár a legjobban ezzel a pályázattal?

  • A pályázat előnyös azoknak, akik ÁFA körön kívül vannak (valamilyen szellemi szabadfoglalkozást űznek, pl. orvosok) és így jóval kedvezőbb áron kaphatják meg a gépkocsit. Fontos viszont, hogy a gépkocsi nettó vételára nem haladhatja meg a 2023-as árbevételt.
  • Az ÁFA körbe tartozók a legjobban tehergépkocsi vásárlásával járnak az ÁFA levonási lehetőség okán.
  • Összességében elmondható, hogy minél nagyobb az autó akkumulátor mérete és minél kedvezőbb a listaára, annál nagyobb a vételárhoz viszonyított megtakarítás.

Mikor lehet átvenni az autót?

Az autó megrendelését 2023. november 1-jétől meg lehetett kezdeni, tehát azt akár a pályázat benyújtása előtt is át lehetett venni. Ugyanígy az elbírálás ideje alatt is átvehető a gépkocsi. Ha valaki biztosra szeretne menni, annak célszerű az autó átvételével a támogatói okiratot megvárni; ilyen tartalmú kitétel szerepelhet az adásvételi szerződésben. A pályázat hosszú átfutási ideje miatt javasoljuk, hogy a szerződéskötéskor induljon el a pályázati folyamat is.

Mi a pályázatíró hozzáadott értéke?

Idő, energia, stresszmentesség. A pályázatíró felületen (EPTK) tapasztalattal nem rendelkezőknek egy ilyen pályázatnak és főleg az elszámolásnak az elkészítése legalább 6-10 munkanapot vesz igénybe.

Mi, több mint 250 pályázattal a hátunk mögött egy gyors, sztenderdizált folyamat segítségével új pályázatainkat akár 1-3 munkanapon belül elkészítjük és egy színvonalas elszámolással segítünk a lehető leggyorsabban hozzájutni a támogatási összeghez. Végigkísérjük ügyfeleinket egészen a visszautalásig, minden hiánypótlást, tisztázó kérdést kezelünk. Sőt, egyre többen keresnek meg minket kizárólag az elszámolás elkészítésének feladatával, amelyet szintén vállalunk.

A pályázatírás mellett extra szolgáltatásaink: 20 perces díjmentes villanyautó-tanácsadás; ajándék e-book az elektromos autózás alapkérdéseiről (hatótáv, töltés, stb.); elektromobilitás-matrica vásárlási lehetőség, valamint elektromos autó töltő tanácsadás és értékesítés. Weboldalunk: www.b-evmobil.hu.

A jelentkezéseket, érdeklődést itt várjuk: https://www.elektromosauto-palyazat.hu/kapcsolat/