10 tévhit az elektromos autózással kapcsolatosan

Az elektromos autók elterjedését napjainkban rengeteg olyan tévhit hátráltatja, amit a témában nem igazán járatos újságírók és laikusok tudatlanságból vagy merő rosszindulatból terjesztenek. Ezeket a téves információkat szeretnénk röviden áttekinteni és tisztázni.

Volkswagen e-Golf

1. tévhit: A villanyautó használhatatlan, amíg nincs országos töltőhálózat

A villanyautó előnye, hogy otthon lehet tölteni. A napi használat során az embereknek nagyon ritkán kell többet menniük annál, amennyit egy töltéssel az autó el tud menni, így az elektromos autók akár egyetlen nyilvános töltő nélkül is jól használhatók. Egyesületünk tagjainak jelentős része sosem használ nyilvános töltőt, hiszen csak otthon, éjszaka töltik az autójukat.

2. tévhit: A villanyautó nem környezetkímélő, csak máshol szennyez

Ez attól függ, hogy az elhasznált energiát miből állítjuk elő. Ha az áram szén elégetéséből termelődik, akkor valóban nem sokkal tisztább, mint a hagyományos autó. Viszont az elektromos áram megújuló energiából is fedezhető, ami viszont sokkal környezetkímélőbb, mint a benzin vagy a gázolaj elégetése. Nagyon sok villanyautós telepített otthonába vagy munkahelyére napelemeket vagy szélkereket, így a közlekedésre használt energia egy részét otthon, saját maguk termelik meg. Szerencsére az ország villamosenergia mixében jelentős részesedése van az atomenergiának (~37%), és szép lassan nő a megújulók szerepe is (~7%), így összességében a villanyautó mégiscsak tisztább, mint a kizárólag szénhidrogének elégetésével hajtható belsőégésű (hagyományos) motorral szerelt autók.

Az sem mellékes, hogy a szennyezés hol és milyen formában történik. Ha minden autó a városban pöfög, akkor az a városban lakó százezrek vagy milliók egészségét veszélyezteti, míg egy lakott területen kívül telepített erőműnek nincs ilyen mértékű károsító hatása. Ráadásul a kieresztett gázok jobban szűrhetők is, mint a sok ezer korszerűtlen, vagy netán hamis adatokkal futó járművön. Senkinek sem lehet mindegy, hogy az általa és embertársai által beszívott levegőt hány autó szennyezi közvetlenül.

A villanyautó azért is környezetkímélőbb, mert az elhasznált energiát jóval nagyobb mértékben képes az autó mozgatására felhasználni. Míg a hagyományos autók az elégetett üzemanyag jelentős részéből az utcát fűtik, a fékezésnél pedig fémek koptatásával próbálják hővé alakítani a mozgási energiát, addig az elektromos autók hajtásában hő alig keletkezik, a mozgási energiát pedig a motort generátorként használva hatékonyan tudják újra felhasználható villamos árammá alakítani.

3. tévhit: A villanyautó nem környezetkímélő, mert a 3-4 évente kidobott akkumulátorok szennyezik a környezetet

A tapasztalat azt mutatja, hogy az elektromos autók akkumulátorait nem kell 3-4 évente kidobni, cserélni. Ennél jóval többet is kibírnak. A hibrid autók között vannak bőven tíz év feletti, kiválóan működő példányok is, de a legelső, nagy tömegben gyártott, lítium-ion akkumulátorral szerelt villanyautók is elérték már az 5 éves kort és még nincs komoly gond az akkumulátoraikkal. Ma a 4-5 éves villanyautók még mindig majdnem olyan hatótávok megtételére képesek, mint újkorukban, hiszen az akkumulátoruk teljesítménye nem romlott jelentősen. Az akkumulátorokat várhatóan akkor fogják közlekedésre alkalmatlannak minősíteni, amikor már nem lesznek képesek gyári kapacitásuk 70-80%-ának leadására sem. Ekkor viszont a cellák még kiválóan alkalmasak lesznek egy otthoni mini naperőmű által nappal megtermelt energia tárolására, így az autókból kikerülő akkumulátorok még hosszú ideig nem fogják a környezetet terhelni. Mire az akkumulátorok teljesen tönkremennek, addigra minden bizonnyal meglesz a megfelelő újrahasznosítási technológia is, hiszen az akkumulátorban nagyon értékes fémek találhatók.

4. tévhit: A villanyautózás a gazdagok sportja, hiszen egy villanyautó kétszer annyiba kerül, mint egy ugyanolyan benzines vagy dízel

Valóban van még egy felára az elektromos autóknak, ami típustól függően elég jelentős is lehet. Cserébe az autó fenntartása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos autóké. Az üzemanyag jelentősen olcsóbb, nincs olajcsere, nincsenek olyan problémás alkatrészek, mint sebességváltó, generátor, önindító, kettős tömegű lendkerék, turbó, és még sorolhatnánk. Egy elektromos autó éves szervize nagyjából a futómű és a fékrendszer állapotának felméréséből áll, de a fékbetétek cseréje is különösen ritka, nemhogy a féktárcsáké. Mivel fékezésnél nem a fék alkatrészei feszülnek egymásnak, hanem a generátor fékez, így a fékek kopása minimális. Az elektromos autók többségét valószínűleg a gyárilag beszerelt féktárcsával fogják a bontóba leadni. Az üzemeltetésnél jelentkező alacsonyabb költségek hosszútávon bőségesen kompenzálják a magasabb vételárból adódó hátrányokat.

Nissan LEAF

5. tévhit: Nem éri meg elektromos autót venni, hiszen sosem térül meg a magas ár

Az autóvásárlás szinte sosem gazdaságilag racionális döntés. Ha az lenne, akkor mindenki a legegyszerűbb, legfapadosabb benzines autóval járna. Természetesen van racionális vetülete is: aki sokat megy, az ma dízel autót vesz, mert a magasabb ár megtérül az alacsonyabb fogyasztás és a jellemzően alacsonyabb gázolaj ár révén. De a műszerfal fa betétet, az automata váltót, a napfénytetőt, az elektromos ablakemelőt nem indokolja semmilyen gazdasági racionalitás, mégis beválogatjuk az autóba, nem ritkán milliókkal megemelve az alapmodell árát. Szinte bármelyik benzines autó alapára és full extrás változatának az ára között kihozható a kétszeres szorzó, mégsem mondjuk, hogy a kényelmi extrákkal teli változat nem lenne megfelelő. Van aki a bőr ülésért és a napfénytetőért ad ki extra árat, más a környezet megóvásáért és a füst-, zaj- és rezonanciamentes közlekedésért. Ez mind csak döntés kérdése.

6. tévhit: Az akkumulátor 3-4 év alatt tönkremegy és nagyon drága a cseréje

Ahogy fentebb is szó volt róla, a gyakorlati tapasztalat az, hogy az akkumulátorok nem mennek tönkre 3-4 év után. Ráadásul ezek cseréje már ma sem olyan vészesen nagy összeg. Egy középkategóriás japán autó esetén nagyjából 1,5 millió forint. Figyelembe véve, hogy a villanymotor a hagyományoshoz képest elnyűhetetlen darab, a mai autók karosszériája pedig évtizedekig rozsdamentes lehet, egy ilyen akkumulátor cserével egy majdnem teljesen új autót kapunk, ami még hosszú évekig szolgálhatja a tulajdonosát. Az autók akkumulátorai egyébként akár cellánként is cserélhetők, így ha csak 1-2 cella gyengül meg az évek során, akkor elég csak azokat újra cserélni.

7. tévhit: Az autók használhatatlanok, mert csak 120-130 km-t lehet velük menni

A villanyautó nem való mindenkinek, de az emberek 90%-a a napi forgalomban nem megy 100 km-nél többet, sőt jelentős részük még 40-et sem. Az évi 3-4 hosszabb útra lehet hagyományos autót bérelni, vagy a hamarosan kiépülő villámtöltőt igénybe véve elektromos autóval utazni. A mai középkategóriás villanyautók elsősorban a napi 50-100 km-t autózóknak térülnek meg 3-4 év alatt. Tehát az elektromos autó nem való mindenkinek, csak úgy az autósok 50-90%-ának. A Teslák pedig már ma is képesek 350-400 km megtételére egy töltéssel.

8. tévhit: A villanyautó nem jó nekem, mert nem jutunk el vele a tengerpartra, a nagymamához, síelni, stb.

Ezekre a helyekre az ember ritkán megy, sok családban maximum évi 2-3 alkalommal mennek napi 100 km-nél többet. Ezek az utazások több útvonalon már ma is megtehetők villanyautóval, ha az autós kihasználja a villámtöltő infrastruktúrát. Ma persze ez még kissé kényelmetlen, mert sok megállóval, viszonylag hosszú az út. De ahogy az elektromos autók és az infrastruktúra fejlődik, úgy lesz egyre kényelmesebb ez a közlekedési forma. Ezek a nehézségek évi néhány alkalommal vállalhatóak. Két autós háztartásokban egy hagyományos autó mellett végképp jó döntés másodiknak villanyautót választani, hiszen a hosszabb utakra is rendelkezésre áll a kényelmes közlekedési eszköz.

9. tévhit: A villanyautó használhatatlan, mert 6-8 óra az akkuk feltöltése

Nem mindegy, hogy éjjel, amikor nem használjuk, vagy amikor a munkahelyen áll akkor mennyi ideig tart a töltés? Nem kell ott állni mellette, tudja a dolgát anélkül is. Egyébként ha szükséges, akkor egy középkategóriás elektromos autót villámtöltéssel 20-30 perc alatt 80%-ra lehet tölteni, ami nagyjából egy 4 tagú család kényelmes pihenője egy hosszabb távú utazás során.

Tesla Model S

10. tévhit: A villanyautó lassú, gyenge

A villanyautó nem azonos a targoncával és a golfkocsival. A Tesla Model S egyes típusainak 2,8 mp-es 0-100 km/h-ra gyorsulása is jól mutatja, hogy a villanymotorról sok mindent elmondható, csak az nem, hogy gyenge lenne. De nem kell felső kategóriás autóba ülni ahhoz, hogy kivételes gyorsulást élvezhessük, hiszen már egy Nissan LEAF vagy BMW i3 is könnyedén legyorsulja a lámpánál álló hagyományos autók többségét. Végsebesség terén pedig többnyire csak az ésszerűség szab határt.

Elektromos autót használsz?

18 gondolat a “10 tévhit az elektromos autózással kapcsolatosan” című anyaggal kapcsolatban

 • 2016-04-03 at 14:29
  Permalink

  A megtehető távolságnál is érdemes lenne megemlíteni, hogy pl. egy Tesla már vidáman megtesz 350-400km-t egy töltéssel.

  Válasz
 • 2016-10-06 at 21:22
  Permalink

  Arról miért nem beszél egyikőtök sem, hogy mekkora ökológiai lábnyoma van egy ma előállított autóhoz szánt akkumulátornak? Mert megdöbbennél ha tudnád.
  Az egyik legkörnyezetkárosítóbb az összes autófajta közül.
  A hidrogénmeghajtás ezerszer jobb és környezetkímélőbb, az Óceánok 2/3-a hidrogén, leszámítva a halakat, emlősöket, baktériumokat, szemetet, stb ami benne van, na meg persze a sót.
  Mellékterméke a víz.
  Elektroszmog nem számít???
  Ez ellen is harcolnak aktivisták. Képzeld el a világon ha minden autó elektromos volna…
  Stb.

  Amellet sorban a 10 “hiedelemre” válaszolva:
  1. Soha nem tudhatod mikor lenne muszály elmenned pl. egy megbeszélésre SOS és lehet többet kell megtenned mint amit az autód aksija bír, a 20-30 perc pedig nem fér bele míg töltikézel.
  2. Már válaszoltam rá az elején
  3. 4-5 éves villanyautó “majdnem” olyan erős aksival mint újkorában? Ez vicc??? Majd 10-12 évesen nézd meg mire lesz képes az aksi. Utána kuka? 🙂 Flottaautónak meg ne vedd!
  4. Manapság az autók legdrágább szervízigényű része az elektromos hálózat. Nagy tudást és tapasztalatot, eszközkészletet és számítógépes diagnosztikál igényel. Ez az igazán drága a modern kocsiknál.
  5. Az ára bizony sok, még mindig, ahhoz képest ami kényelmet kapsz a kocsival. Van akinek számít, van akinek nem.
  Részemről a full extra sem rentábilis, de egy jobb, kényelmesebb ülés többet ér.
  6. a.) cellacsere még fúrógép aksiban is drága, nem hogy autójéban. Ha 1-2 cella megadja magát a többi sem 100-as az biztos. Ráadásul hamarabb tönkre is megy az új, mert nem egységes a kapacitás, valamint a többi magához “rontja” az új cellát. Ezért nem szabad rossz/gyenge aksit sorbakötni új aksival.
  b.) 1,5 millió bagatel, nem? Úgy 10-12 évente szükség is lesz rá minimum. Egy középkategóriás kocsi motorja, megfelelő üzembentartás mellett (az elektromosra is igaz), 18-25 évet simán kibír, akár többet is. Azalatt egy félmotor generál elfér, az kb. a harmada mint egy új aksi. Olcsóbb kocsinál kevesebb.
  7. 350-400km??? Majd pár óra töltés vagy 80%-ra 30 perc? 5 perc alatt megtankolok és megyek 1100km-t. Köszi. 🙂
  8. Városba jó, kirándulni ne menj vele. Vidéki kies tájakon kevés a töltő. Nagymamánál meg 6-8 órát pihen a konnektoron.
  9. Feljebb
  10. Jól gyorsul és megy mint a szélvész. EZ AZ ELŐNYE!!!!!!!!!!
  Fokozatmentes, egységesen adja le az erőt. Kiváló versenyautó.

  Városban akarsz versenyezni?
  :)))

  Válasz
 • Tibor adatlap-képe
  2016-10-08 at 11:57
  Permalink

  „Arról miért nem beszél egyikőtök sem, hogy mekkora ökológiai lábnyoma van egy ma előállított autóhoz szánt akkumulátornak? Mert megdöbbennél ha tudnád.
  Az egyik legkörnyezetkárosítóbb az összes autófajta közül.”

  Erre kérlek mutass független kutatást, ami a két technológiát (akkumulátoros és hagyományos) összeveti. Nem állítom, hogy nincs igazad, de én még ilyen anyagot nem láttam. Azt sokan leírják, hogy ez a technológia a teljes életciklusra vetítve jobban szennyezi a környezetet, mint a hagyományos autó, de a részleteket és a magyarázatokat nem láttam még leírva (számokkal). Te biztos láttál már ilyeneket, hiszen alaposan utánajársz mindennek, mielőtt elkezded terjeszteni azt a nézetet.

  „A hidrogénmeghajtás ezerszer jobb és környezetkímélőbb, az Óceánok 2/3-a hidrogén, leszámítva a halakat, emlősöket, baktériumokat, szemetet, stb ami benne van, na meg persze a sót.”

  Te lennél a legjobban felháborodva, ha szerencsétlen halaktól elvennénk a hidrogént, csak hogy autókázzunk. De most viccen kívül: nézz utána, hogy mibe kerül pontosan a vízbontás a gyakorlatban. Amennyire én tudom, jelenleg kétféle technológia van: egy nagyon drága és egy nagyon környezetszennyező. Nem kizárt, hogy a jövőben sikerül ezen javítani, de a mostani technológiai szint azt mutatja, hogy ez valószínűleg nem a következő 10-15 évben lesz.

  „Elektroszmog nem számít???
  Ez ellen is harcolnak aktivisták. Képzeld el a világon ha minden autó elektromos volna…
  Stb.”

  A védőoltások ellen is sokan harcolnak, aztán nem győznek imádkozni a gyerekük életéért, amikor a gyerek elkapja azt a betegséget, amitől az oltás megvédte volna. A legszebb (a szerencsétlen gyerekek szempontjából viszont szomorú), amikor egy ilyen elvakult közösségben járványt okoz egy olyan halálos kór, amivel a védőoltásoknak hála az emberiség már majdnem leszámolt…

  „1. Soha nem tudhatod mikor lenne muszály elmenned pl. egy megbeszélésre SOS és lehet többet kell megtenned mint amit az autód aksija bír, a 20-30 perc pedig nem fér bele míg töltikézel.”

  Tény, hogy olyan környéken lakok, ahol 20 km-en belül 2 villámtöltő is van, és előfordul, hogy igénybe is veszem őket, de olyan 2,5 év alatt nem volt, hogy váratlanul kellett valahova menni és nem jutottam el.

  „3. 4-5 éves villanyautó “majdnem” olyan erős aksival mint újkorában? Ez vicc??? Majd 10-12 évesen nézd meg mire lesz képes az aksi. Utána kuka? 🙂 Flottaautónak meg ne vedd!”

  3,5 éves villanyautóval járok, az akkuja 84%-os állapotú. Mikor megvettem 154 km volt a maximum, amit egyhuzamban mentem vele, de általában 130-140 km-eket tudott ésszerű tempóval. Ma ugyanilyen tempóval 120-130 km-t tud. Tehát nincs jelentős csökkenés. 7-8 éves korában is el fog menni 80-100 km-t. Városi használatra második autónak akkor is meg fog felelni. Ráadásul ez egy relatíve korai modell a Nissantól, aminél már akkor is volt jobb akkukezelő autó. Az akkumulátortechnológia évről évre javul, a ma kapható autók akkuja még ennél is kevésbé romlik.
  Egyébként mennyit ér ma a piacon egy újkorában 8-9 milliós, ma 10-12 éves benzines vagy dízel a autó? 1-1,2 milliót? Annyit a Nissan LEAF is fog érni olyan idősen (de lehet, hogy többet is).

  „4. Manapság az autók legdrágább szervízigényű része az elektromos hálózat. Nagy tudást és tapasztalatot, eszközkészletet és számítógépes diagnosztikál igényel. Ez az igazán drága a modern kocsiknál.”

  Igen, ehhez át kell alakulnia az autószerelő piacnak is. Ez tény. De a gyakorlati tapasztalat az, hogy ezek olyan stabil technológiák már most is, amikkel nincs gond. Nem jellemzőek a drága meghibásodások. A Tesláknál előfordult a korai modelleknél, hogy ahogy gyűltek a tapasztalatok úgy sok drága alkatrészt cseréltek, mert nem úgy működött ahogy kellett volna, de az egy teljesen más történet. A LEAF-eknél nem tudok olyanról a környezetemben, akinél a hajtásláncban bármit is cserélni kellett volna. Pedig többen is vannak, akik évi 50-60 ezer km-t mennek vele.

  „5. Az ára bizony sok, még mindig, ahhoz képest ami kényelmet kapsz a kocsival. Van akinek számít, van akinek nem.
  Részemről a full extra sem rentábilis, de egy jobb, kényelmesebb ülés többet ér.”

  Ezzel nem lehet vitatkozni. Nyilván mindenki tudja, hogy miért hajlandó plusz pénzt kiadni és miért nem. Van aki a speciális színért, más a kényelmes ülésért, más a sok lóerőért. És vannak akik a tiszta, csendes üzemért. Ennyi.

  „6. a.) cellacsere még fúrógép aksiban is drága, nem hogy autójéban. Ha 1-2 cella megadja magát a többi sem 100-as az biztos. Ráadásul hamarabb tönkre is megy az új, mert nem egységes a kapacitás, valamint a többi magához “rontja” az új cellát. Ezért nem szabad rossz/gyenge aksit sorbakötni új aksival.
  b.) 1,5 millió bagatel, nem? Úgy 10-12 évente szükség is lesz rá minimum. Egy középkategóriás kocsi motorja, megfelelő üzembentartás mellett (az elektromosra is igaz), 18-25 évet simán kibír, akár többet is. Azalatt egy félmotor generál elfér, az kb. a harmada mint egy új aksi. Olcsóbb kocsinál kevesebb.”

  Volt szerencsém (vagy pechem?) az elmúlt 2 évtizedben több, új korában 9-10 milliós autót 10-14 éves koráig üzemeltetni. A 14 éves hagyományos autó már csak hulladék áron adható el, közben összességében milliós tételben költöttem a javításaikra (darabonként). És azok még nem a modern kor szülöttei, hanem faék egyszerűségű autók voltak. Ahogy másoktól hallom a mai környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, turbós autóknál már a számla is jóval nagyobb. Az évek során nekem sem tűnt fel, de egyszer lekérettem a könyvelésből az egyes autókra elköltött összegeket. Nem volt szép látvány.

  „7. 350-400km??? Majd pár óra töltés vagy 80%-ra 30 perc? 5 perc alatt megtankolok és megyek 1100km-t. Köszi. 🙂”

  Évente hányszor kell 1100 km-t menj? Ha évente 2-3-nál többször, akkor lehet, hogy a villanyautózás nem neked való. Az emberek többsége max. nyaraláskor és téli pihenéskor megy ekkora távokat. A hétköznapokban 60-80 km-nél nem mennek többet egy nap.

  „8. Városba jó, kirándulni ne menj vele. Vidéki kies tájakon kevés a töltő. Nagymamánál meg 6-8 órát pihen a konnektoron.”

  És hol itt a gond? Nem tudsz eltölteni nagymamával 6-8 órát? Ha olyan messze lakik, hogy nem járod meg egy töltéssel, akkor gyanítom nem mégy hozzá túl gyakran. Akkor azért csak megérdemel 6-8 órát az életedből.
  Amikor a benzines autózás elindult, akkor meg nem voltak benzinkutak. Előbb utóbb kiépültek. Az, hogy valami most még nincs, az nem azt jelenti, hogy nem is lesz. 25 éve néhány nagyvárost és az autópályákat leszámítva sehol sem lehetett használni a mobiltelefonokat. Eközben ott volt mindenütt a nyilvános telefonfülke és a vonalas telefon, a mobiltelefon pedig eszetlenül drága volt, mégis elterjedt. Internetetkapcsolatot sem lehetett minden városban rendelni, mégsem bukott el. Csak azért, mert most még nem tökéletes az infrastruktúra, attól az irány még jó.

  Bérelj ki egy villanyautót és használd úgy, ahogy a hagyományos autót is használod a mindennapokban! Ha nem jön be, akkor ülj vissza a dízelbe és járj azzal. De amíg a gyakorlatban nem próbáltad ki, addig ne ítélkezz felette!

  Válasz
 • 2016-11-24 at 11:25
  Permalink

  Nem értem a hidrogénmeghajtás melletti érveket. Az egésznek semmi értelme. A vizet először szét kell választani hidrogénre és oxigénre, igaz? Azt mivel csinálod? Magától nem esik szét, áram kell hozzá, nem? Ezt az áramot akár eleve az autó meghajtására is használhatnád…

  (mellesleg a muszáj még mindig pontos j)

  Válasz
 • 2016-12-26 at 07:35
  Permalink

  A hidrogénmeghajtás kettős felhasználású üzemanyag lehet, és mint ilyen szélesebb spektrumban felhasználható lenne,
  Ugyanis a hidrogén használható hagyományos benzinmotoros autók átalakitása után mint az LPG, vagy CNG-s autók mint másodlagos üzemanyag, illetve használható akár tisztán hidrogén üzemmel is, ami az eltrjedését és felhasználását gyorsitaná, bár a gyártóknak ez nem tetszik, hisz nekik nem éri meg egy pár-százezer forintos átalakitás ahelyett hogy egy teljesen új autót adnának el. A hidrogén másik igazán modern felhasználása pedig az üzemanyagcellás elektromos autóban történne! Hogy miért jobb a hidrogén-üzemanyagcellás üzem az akkuhoz képest??? Lényegesen nagyobb hatótáv, hidrogén-üzemnyagcellával 600-800km hatótáv áthidalható simán, irreálisan nagy tartály nélkül is! A töltési idő nem több mint a mai gázüzemű autók töltésekor! Az acéltartály nem romlik el, nem kell cserélni, és lényegesen kevesebb környezetszennyezés egy acéltartály gyártása mint egy 400kg os akkupakké, igy az autó üzemeltetése is olcsóbb lehet hisz az akkus-elektromos autóban azon a 150-200e km -en, amig az akkupakk működik nagyságrendileg a felhasznált energia árával azonos az akku ára….
  Az előállitása igy van elektrolizissel a legegyszerűbb, elektromos árammal és épp ezért tekinthető zöld energiának a hidrogén is, hisz akár üzemanyagcellában, akár robbanómotoros autóban elégetve ismét vizgőz lesz belőle… és hogy miért jobb az elektrolizises tárolás az akkutöltéshez képest??? Az akku töltésekor akkor kell az energiát előállitani amikor épp töltöd, ami nem egy autónál lényeges, hanem amikor nagyobb nagyságrendben nézzük, az autopark 5% ha elektromos autó lenne, akkor már az elektromos hálózat is megérezné amikor egy vasárnap esti kirándulások után egyszerre több ezer autót tennének fel töltőre… ráadásul a zöld energia (szél-nap) kihasználásához arra lenne szükség hogy akkor töltsd az autót amikor épp felesleg van a hálózatban, nem éjszaka… de egy irreális dolog hogy ne az autó töltését igazitsd a napirendedhez, hanem a napirendedet az autó töltéséhez….
  Ezzel szemben a hidrogén elektrolizis mivel nem a tankoláskor történik bármikor megtörténhet, akár a zöld energia csúcsokat kihasználva a legolcsóbb elektromos áramra pályázva… és a hidrogén tárolható bármeddig… nem romlik meg, nem merül le, nem romlik el, szállitható tartálykamionokban… amig a nyomást a tartály megőrzi, addig nincs baj!
  De természetesen a hibrid technológiák a nyerőek mindig! hidrogén üzemű elektromos autó kis méretű akkuval kiegészitve a fékenergia visszanyeréshez, vagy robbanómotoros autó kiegészitve elektromos hajtással fékvisszanyeréshez, városi csak elektromos üzemhez…
  Sosem az a kérdés melyik technológia jobb, hanem hogy a technológiákat hogy lehet kiegésziteni egymással úgy hogy a leghatékonyabb autókat hozzuk létre, és lehetőség szerint az üzemanyagellátásban se problémákat okozzon, hanem inkább igazodjon hozzá… az elektromos hajtáslánc sem tökéletes, a jelenleg piacon lévő váltó nélküli elektromos autókból a váltó kispórolása miatt autopályán felesleges fogyasztásnövekedés van, és hát pld nissan leaf 145km/h végsebessége is ennek köszönhető, az akkupakk töbszáz kilomgrammos súlyát valahogy ellensúlyozni kell… és bizony a benzinfüggőségből átmegyünk a lithiumfüggésbe, és a bányászott lithium ára kilőtt, a 2014-es 8dollár/kg os ár két év alatt 30 dollár /kg közelébe ment fel, és igazából jelenleg szinte az újautók igénylik a nagyméretű LiPo akkukat, az akkucsere még csak a korai hibrideknél van, és ugye azokban lényegesen kisebbek a pakkok, és akár rossz cellákkal is mennek gond nélkül, max emelkedik a fogyasztásuk, de 2-3 évmúlva éi el majd a piacot a pár éve eladott elektromos autók akkupakk cseréje, hisz 2013-tól ugrott meg az eladása az akkus-elektromos autóknak, és a kereslet növekedését ki fogja használni az ipar, nem valószinű hogy a jelenlegi szint alá megy az akkuk ára!
  A hidrogén elektrolizis, valamint a sürétése a hidrogénnek tárolható cseppfolyós szintre nem egyszerű, de nem emiatt tűnnek el a hidrogéncellás tanulmányok, kisérleti autók, hanem épp amiatt hogy a gyártók nem látnak benne elég hasznot, nincs rendszeres akku csere… és hát ugye félő lenne hogy hidrogénes átalakitások miatt a benzinesek is zöldülnének, új autó vásárlás helyett jönnének az átalakitások… ez mind-mind veszteség a gyártóknak és nyereség lenne a környezetnek és a vásárlóknak… de ugye az autogyártásnál is a legfontosabb a profit!

  Válasz
 • Tibor adatlap-képe
  2016-12-27 at 15:07
  Permalink

  Vörös János:
  Nagyon szép elmélet, hogy a hidrogén a jó megoldás, de sajnos a gyakorlatban még nem jutottak el ezzel a technológiával a használható szintre. A hidrogén előállítása a jelenleg elérhető technológiákkal vagy nagyon drága, vagy nagyon környezetszennyező. De olyan nincs, amivel ésszerű keretek között lehetne nagy mennyiségben hidrogént termelni. Ez a legnagyobb akadálya az üzemanyagcellás járművek elterjedésének. Elképzelhető, hogy a jövőben megoldják ezt a gondot (sőt, jó lenne ha meg tudnák oldani), de ettől még minden ígéret ellenére messze vagyunk. A technika jelenlegi állapotáról egy jó cikk jelent meg nemrég a Geeks.hu-n (különösen az utolsó bekezdést érdemes elolvasni): http://www.geeks.hu/blog/ceatec_2016/161007_kiprobaltuk_a_honda_hidrogencellas_autojat_a_cleart

  Válasz
 • 2017-01-04 at 16:55
  Permalink

  “Tesla már vidáman megtesz 350-400km-t egy töltéssel.”
  ………

  13 Milláért!
  A megoldás az lett volna, hogy már évekkel ezelőtt el kellett volna látni gyors töltőkkel az országot. Most kétszer háromszor többen vennének elektromos autót.
  De mint mindent, Magyarországon ezt is balfax módon intézik az illetékesek.

  Válasz
 • 2017-01-15 at 11:44
  Permalink

  Kedves Gerarp! Ha lenne ilyen tesla 13 millióért, most megvenném… de nincs 🙁

  Válasz
 • 2017-02-05 at 05:59
  Permalink

  Kedves PanPö..ter
  No mekkora is az az öko lábnyom ?? A Nissan első generációs Leaf-jai már 200-240 ezret futottak és 52%-ra esett az aku kapacitás. Mennyi idő alatt is futol le 240 ezret ? No akkor 240 ezer alatt mennyi motor olaj, fagyálló, és hagyományos ólom aksi kerül ki egy hagyományos kocsiból?? Szerintem jóval mérgezőbb a hagyományos autó. Öko lábnyomról jut eszembe ..hagyományos autók hatásfoka az 50% ( a jobb hatásfokú dieselek is csak 60% ) alatt van, vagyis a bevitt teljesítmény fele legalább ami feleslegesen hővé alakul. 80 kW-os kocsival autózol 60kW teljesítménnyel, akkor 30 kW legalább a levegőt szennyezi. Mellesleg ez egy családi ház januári fűtési igénye. A villany autó villanyt eszik.. az erőművek biz még a hagyományosak is legalább 80% feletti hatásfokkal üzemelnek, arról nem is beszélve, hogy az erőművek szigorú porszűrést kell alkalmazniuk. A hagyományos kocsikon a katalizátorok nem tudják a motor olaj elégett adalékait semlegesíteni… megy a levegőbe.

  Más ..mit szervizelnek a kocsik villamos hálózatán olyan nagy értékben?????? Azt, hogy mit írnak a szervizek a számlára az más kérdés, de az autók szervíz igénye nem a villamos hálózatból ered.. de belegondolok… abba a hülye villany kocsiba gyertya és elosztó megyszakító vagy a gyujtás külömböző jeladói sem kellenek…

  Más… teszerencsétlen !!!!! olvasd már el mit jelelnt az elektro szmog… a villamos berendezések által kibocsájtott elektromos( rádió ) sugárzást. Mond csak te otthon kikapcsolod éjszakára a WiFi-det ? No az az igazi elektro szmog és nem a villany kocsi… a folyamatos 2.4 Ghz-től sokkal jobban károsodik az emberi szervezet még akkor is, ha csak 100mW. Megjegyzendő, hogy ezen a frekvencián 7-8W-tal városok közötti összeköttetést lehet csinálni. A mikrók elektro szmogjáról meg ne is mondjunk semmit…

  Más..említed a hidrogén meghajtást… no az sem olyan, hogy bele ülsz megtankolod és mész vele 1000 km-ert…egy tankal alig többet tudsz elmenni mint egy Nissan Leaf..megtankolni sem egyszerű. Láttam felvételen hidrogén tankolást. Ha ott valami hiba van, repül minden…nagy nyomás.. hihetetlen hideg… különleges személyzet és még különlegesebb berendezések..eredmény..szintén 2-3 száz km. Te lennél megsértve a legjobban, ha a tankolás a biztonsági előírások betartása miatt 2-3 órát is tartana, és az ára az űrtecnika miatt megfizethetetlen lenne….

  Más..nincs egy fél napod a nagyidra? Azalatt meg tölt az a hülye konektor annyit, amivel haza is tudsz érni.

  Válasz
 • 2017-03-02 at 10:47
  Permalink

  Megtehető távolság?
  Nagyvárosi dugóban, forró nyáron klímával, rádióval mennyit bírnak?

  A hibrideknél most még nincs jobb.

  És a jövő a hidrogén, legalábbis nagyobb távolságra biztos.

  Válasz
 • 2017-03-03 at 16:11
  Permalink

  Alapvetően bontsuk 2 felé a témát. Elektromos autó és akkumulátor. Nos az előbbivel semmi gond. Az utóbbi az már igen. Ha esetleg láttál már lítium bányáról készült bemutatót, akkor tudhatnád mennyire környezetbarát. Semennyire. Másfelől, más tárolási módok is léteznek. keress rá például a nanoflowcell kifejezésre. Ez egy koncentrációs aksit használó elektromos autó (én még csak prototípusról olvastam). Ennek töltése, vagy otthon ahogy más elektromos autókat, vagy kúton az elektrolit cseréjével, ahogy más benzines autókat lehetséges. Ezeken felül az utóbbi években igen jelentős fejlődésen mentek keresztül a tüzelőanyag cellák. Szépen lecseszted a hidrogén töltést, de azért jó ha tudod, amerikában már kapható ceruza elem méretű hidrogén tároló, amit otthon feltölthetsz víz elektrolíziséből származó hidrogénnel, és egy kisebb eszköz segítségével használod pl. telefonod töltésére. Egy másik tüzelőanyagcellás rendszer ami erőteljesebben tőr előre, az nem hidrogént használ, hanem alkoholt. Olvastam az almás telefonról, hogy fejleszt olyan áramforrást a telefonjaiba, amibe 1 – 2 hetente beinjekciózol egy kis alkoholt és elfelejthetsz mindenféle áramforrást meg töltőt, meg hosszas töltögetést.
  És ezek mellett egyéb megoldások is vannak, fejlesztettek léghajtásos autót, amit európában elkaszáltak, biztonsági okokra hivatkozva, de indiában terjed. Persze ennek a hatótávja elég kicsi, valami 30 km ha jól emlékszem, ellenben jól és gyorsan tölthető.

  Válasz
 • 2017-03-03 at 16:18
  Permalink

  közben megtaláltam az adatait:
  QUANT 48VOLT

  Technical Data
  Top speed km/h: 300
  Acceleration (0-100 km/h): 2.4s
  Transmission: Automatic Drive: All-wheel drive
  Number of doors: 2
  Number of seats: 2+2

  Motor
  Type: 4x low-voltage synchronous motors
  Fuel type: Electric (bi-ION) Maximum power kW (hp): 560 (760)
  Maximum torque (Nm): 2,000 per wheel

  Flow Battery
  Type: nanoFlowcell®
  Voltage (V): 48
  Capacity (kWh): 300
  Rated current (A): max 1,500 per cell

  Consumption
  Energy consumption: tba
  Tank volume (l): 2x 200
  Range (km): >1,000
  Harmful emissions: 0

  Válasz
 • Tibor adatlap-képe
  2017-03-03 at 17:36
  Permalink

  Bódi Ferenc: Kérlek linkelj egy képet a lítium bányáról. Illetve érdekelne, hogy hány tonna lítiumot használ el egy villanyautó 200 ezer km-en.
  Ha jól értem, akkor minden technológia kiváló és bármelyik lehet a jövő, csak az nem, ami már bizonyított és amit felhasználva már autók százezrei futnak az utakon. Nem állítjuk, hogy hosszú távon a lítium-ion lesz a legjobb, de jelenleg ennél megfelelőbb még nem áll rendelkezésünkre. Nem lehet mindig arra várni, hogy egy sokkal jobb technológia piacérett legyen.

  Ha már van kézben fogható méretű üzemanyagcella, akkor miért nem terjednek az üzemanyagcellás autók? Elárulom, nem azért mert a vesztünket akarják a háttérhatalmak, hanem mert nem gazdaságos. Olyan drága és/vagy környezetszennyező a hidrogén előállítása, hogy azzal végképp nem éri meg közlekedni. Ráadásul hidrogénkutak nélkül egy lépést sem lehetne megtenni az autókkal, míg a mai villanyautók az otthoni konnektorból tölthetők.

  Válasz
 • Tibor adatlap-képe
  2017-03-03 at 17:39
  Permalink

  Kovács László: Tegyük fel, hogy annyiért lesz Mirai, mint egy hasonló kategóriás hagyományos autó ma. Hol fogják tölteni? A villanyautókat otthoni konnektorból fel tudjuk tölteni minden este. A hidrogénkutakról és a technológiákról tessék már elolvasni a fentebb linkelt cikket.

  Válasz
 • Tibor adatlap-képe
  2017-03-03 at 17:48
  Permalink

  Laci Kiss: Típustól függ… a középkategóriás LEAF-eknél nagy melegben klímával 100-120 km, ha nagyon meleg van. Ha a rádiót is bekapcsolom, akkor 100-120 km.

  Egyébként tényleg a hibrid a legjobb: az autógyártók egy vevőnek nem egy, hanem két technológiát tudnak eladni. A vevő pedig boldog, hogy modern, villanyos autója van. Közben a hagyományos erőforrás miatt az autógyártó jól jár, mert az ügyfél még vagy 10 évig talicskázza neki a pénzt, hiszen visszajár olajat, olajszűrőt, gyertyát, ékszíjat, kettőstömegű lendkereket, turbófeltöltőt, generátort, önindítót, stb. cserélni. Valóban a hibrid a legjobb!

  Egyébként arra emlékszik még valaki, amikor a Prius megjelenésekor mindenki hülyeségnek tartotta a hibrid technológiát? Annyira, hogy a Toyotán kívül nem is nagyon foglalkozott vele senki… Most meg az a legjobb…

  Válasz
 • 2017-03-08 at 09:37
  Permalink

  Kedves PanPéter

  Sok igazság van abban amit leírtál. És még mindig jobban megéri benzin avgy gázolaj üzemű autót venni. Viszont még a sok dolog ellenére is amit leírtál szerintem sokan választanák az elektromos autót.

  És amit kihagytál az pedig az hogy a kőolaj nem tart örökké 🙂 A végénb majd 1000ft majd 2000 ft lesz az üózem anyag és így tovább.
  Előbb vagy utóbb de az elektromos kocsi fog felül kerekedni és az elektromos kocsinak van jövője. Ez mind csak idő kérdése. 🙂

  Válasz

Minden vélemény számít!