Elektromos autó állami támogatás pályázat

 

Az új elektromos autók megvásárlásának támogatására indított
állami program jelenleg szünetel!

 

Mi várható?

Az ITM 2020. február 26-i tájékoztatása szerint a minisztérium és a kormány dolgozik az új támogatási rendszeren, ami elsősorban a kisebb, olcsóbb eleltromos autók támogatására fog koncentrálni, de ösztönözni fogja a váltásra a városokban nagyobb flottát üzemeltető társaságokat is (taxik, csomagszállítók, stb.). A használt, illetve a plugin hibrid autók vásárlásának támogatása továbbra sem szerepel a tervek között. A program részleteinek kidolgozása folyamatban van, az új pályázatot a tervek szerint valószínűleg 2020. április folyamán hirdetik majd meg.

Előzmények

A kormány 2016 óta két program keretében összesen közel 6 milliárd forint összegben támogatta új elektromos autók beszerzését. A második szakasz lezárása még folyamatban van. A pályázatokon résztvevő magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek vállalták, hogy az így beszerzett járműveket legalább 3 évig nem adják el, és évente monitoring beszámolót küldenek a pályázatot lebonyolító állami szervezetnek.

Második támogatási program (GZR-D-Ö-2018)

„Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása” a Gazdasági Zöldítési Rendszer programból

Hivatalos oldal: https://elektromobilitas.ifka.hu/hu/page/nyitolap

A 2018. októberében megnyílt programban a maximum bruttó 20 millió forint vételárú teljesen elektromos autók vásárlását támogatták 21%-os arányban, de autónkén maximum 1,5 millió forinttal. A plugin hibrid autók, illetve a használt autók vásárlására nem járt támogatás. A pályázati folyamat és a pályázati összeg lehívása is egyszerűsödött, de az elbírálásra gyakran így is 60-90 napot kellett várni.

A program elején a pályázati lebonyolító még az e-Mobi volt, de ezt a feladatot nem sokkal az indulás után az e-Mobi akkori tulajdonosa, az IFKA vette át. A pályázati feltételeket 2020. január 14-én módosították, így attól a ponttól kezdve azok a kereskedők is részt vehetett a programon, amely az általuk forgalmazott típus hazai garanciális szervizelését ugyan nem tudják megoldani, de vállalják az autók átvételét, és a külföldi szervizbe való el- és visszaszállítást. Ezzel megnyílt a lehetőség a Teslák támogatással való megvásárlása előtt. Az eredetileg 2020. május 1-ig meghirdetett programra a minisztérium 3 milliárd forintot kapott, azonban a programra beérkező pályázatok összértéke már 2020. februárjában meghaladta a 3,4 milliárd forintot, ezért a pályázatot 2020. február 24-én éjfélkor lezárták. A 3 milliárd forinton felül érkezett pályázatokkal kapcsolatban egyelőre nincs döntés, de az előző pályázathoz hasonlóan számítani lehet a rendelkezésre álló keret pótlólagos feltöltésére.

Első támogatási program (GZR-D-Ö-2016)

„Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása” a Gazdasági Zöldítési Rendszer programból

Hivatalos oldal: https://old-elektromobilitas.ifka.hu/

Az új elektromos autók vásárlását támogató első állami programot 2016 szeptemberében hirdette meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ennek keretében a bruttó 15 millió forintot meg nem haladó vételárú, új, tisztán elektromos személyautók, illetve maximum 3,5 tonnás össztömegű tisztán elektromos kisáruszállító járművek vásárlását támogatta a kormány 21% arányban, de maximum 1,5 millió forintos összeggel. A programon eredetileg magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek is indulhattak, de csak maximum 5 autó vásárlására igényelhettek támogatást. A szabályrendszer 2017. augusztusában módosult, így egy-egy pályázó onnantól kezdve akár 35 autóra is igényelhetett támogatást. Az első másfél évben az érdeklődés mérsékelt volt, de 2018 tavaszán beindult. Az eredetileg 2 milliárd forintos keretet így 2018-ban 300 millió forinttal megtoldották, így mintegy 1600 autó kaphatott támogatást. A program pályázati szakasza végül 2018. augusztus végén zárult, azonban az elektromos autók szállításában jelentkezett csúszások miatt az átadások és kifizetések 2019-re is áthúzódtak. 2018. szeptember eleje és október vége között közel 2 hónapig nem volt elérhető állami támogatás új elektromos autó vásárlására.

 

Elektromos autót használsz?