Ingyenes parkolás zöld rendszámmal

A környezetkímélő autókat megkülönböztető zöld rendszám legfőbb előnye, hogy az azzal felszerelt autókkal Budapesten és számos vidéki nagyvárosban ingyen lehet parkolni a közterületi parkolókban. Az ingyenesség a privát cégek által üzemeltetett parkolókban, parkolóházakban, mélygarázsokban nem érvényes. A várakozási és megállási tilalommal jelölt helyeken való parkolásra nem jogosít, mint ahogy megfelelő további jogosultság nélkül a zöld rendszámmal a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókat sem lehet elfoglalni. A nyilvános töltőknél a parkolás ingyenes, de csak a töltés idejére engedélyezett. Ha az autó feltöltődött, akkor el kell onnan állni.

Mivel a zöld rendszám kiadását szabályozó rendelkezés egy kalap alá sorolja a tisztán elektromos autókat és a konnektorból is tölthető, de elsősorban hagyományos, környezetszennyező erőforrásokat használó autókat, sajnos a zöld rendszámos plug-in hibrid terepjárók a belvárosi parkolás ingyenesítésének szimbólumai lettek.

Az ingyenes parkolás jelentős, akár havi több tízezer forintos megtakarítást jelenthet az elektromos autót használók számára.

Vissza: Zöld rendszám

Elektromos autót használsz?