Elektromos autó töltés árak

Segítünk eligazodni a magyar elektromosautó-töltőhálózatok útvesztőjében, amelyhez összegyűjtöttük az elektromobilitás szolgáltatók töltési díjait, valamint a töltés indításának módját az egyes cégeknél. Az összefoglaló „tömörített” változata táblázatos, nyomtatóbarát formátumban is elkészült, amely ide kattintva tölthető le. A változásokat követve igyekszünk minél gyakrabban aktualizálni a töltési díjakat.

Utolsó frissítés: 2023.01.12.

ALTE-GO

Az ALTEO energiaipari cégcsoport elektromosautó-töltésre szakosodott tagvállalata országszerte 12 helyszínen üzemeltet AC töltőket. A töltési díj oszloponként eltérő, 149 és 199 Ft/kWh között mozog, illetve egyes helyszíneken 120 percnél hosszabb töltés esetén a kWh alapú díjon felül 10 forintos percdíj is fizetendő. A töltés az Alte-GO applikációval indul.

bee by DREM

A bee by DREM országszerte 15 helyszínen üzemeltet AC és DC töltőket egyaránt. Töltőik többsége a Volkswagen csoport márkakereskedéseinek területén található, melyek egy része csak nyitvatartási időben közleíthető meg. A DC töltők között 180 kW teljesítményű ultragyors töltő is található. A töltési díj oszloponként eltérő, AC töltés esetén 129-209 Ft/kWh között változik, a DC töltés ára pedig 119 és 450 Ft/kWh között változik. A cég a 20-180 kW különféle teljesítményű DC töltőket üzemeltet. A töltés a bee by DREM applikációval indul.

Emobility Solutions (STOP SHOP)

Az Emobility Solutions hálózatának jelentős része STOP SHOP üzletek parkolóiban üzemel, összesen 14 helyszínen, egyenként 6-10 AC töltőoszloppal, melyeknél a töltési díj 172 Ft/kWh+99 Ft/alkalom kényelmi díj. Erzsébetvárosban DC töltőjük is üzemel, melynek használati díja 190 Ft/kWh + 99 Ft/alkalom, az itt található AC töltők pedig 167 Ft/kWh+99 Ft/alkalom díjért vehetők igénybe. A töltés indításához az EmobilitySolutions applikációra van szükség, a töltésért az applikációban megadott bankkártyával fizethetünk. A töltés indításakor a kártyán 3000 forintot zárolnak, amelyből a fel nem használt részt természetesen jóváírják.

E.ON

Az E.ON országszerte több mint 110 töltőoszlopot üzemeltet, melyek jelentős része ALDI üzletek parkolóiban helyezkednek el. A hálózatban AC és DC töltők egyaránt megtalálhatók. A 22 kW-os AC töltők egyes helyszíneken csatlakozópáronként (dinamikusan) megosztják a teljesítményt, így amíg egy autó tölt egy 2 aljzatos oszlopról, addig 3×32 A (22 kW) érhető el, de ha egy másik autót is csatlakoztatnak, akkor a teljesítmény 3×16 amperre (11 kW) esik vissza, így ahol több töltőoszlop található, másodikként érkezve érdemesebb lehet egy szabad oszlophoz állni, mint egy már töltődő járművel közösködni. A DC töltők között 25 kW-os és 50 kW-os oszlopok egyaránt előfordulnak. Az AC töltési díj nappal (reggel 6 és este 8 óra között) 159 vagy 175 Ft/kWh + 240 perc után 8 Ft/perc is fizetendő. Éjjel kedvezményes 99 Ft/kWh díjat kell fizetni, percdíj nélkül. Érdemes arra is figyelni, hogy a 06:00 és 20:00 időpontokon átívelő töltések esetén a számlázás a töltés indításának időpontja alapján történik. A DC töltőkön 189 Ft/kWh, valamint 60 perc után 18 Ft/perc fizetendő. A töltés a drivE.ON applikációval indítható. A töltésért az applikációban megadott bankkártyán kívül havonta kiállított számla ellenében átutalással is fizethetünk, amely elsősorban céges felhasználók számára kényelmes könyvelési okokból.

ELMŰ-ÉMÁSZ

Az ELMŰ-ÉMÁSZ töltői jelenleg nem használhatók, a töltők üzemeltetését hamarosan az E.ON veszi át.

evDirect

Az evDirect viszonylag fiatal, azonban annál innovatívabb szereplő a hazai elektromosautó-töltés piacon. Ez a cég üzemelteti az egyetlen bankkártyás paypass fizetésre alkalmas töltőoszlopot az országban, M7 autópálya mentén Velence térségében, ezen kívül DC töltőoszlopaik minimum 75 kW teljesítményével is igyekeznek kiemelkedni a mezőnyből. A töltési díj oszloponként eltérő, AC töltőoszlopjaiknál a 85-189 Ft/kWh tartományban mozog, a DC töltés díja pedig 143-189 Ft/kWh. A töltés az oszlopon található QR kódot beolvasva a megnyíló weboldalról indítható, azonban egyes oszlopoknál saját RFID betanítására is lehetőség van. A töltésért utólag küldött számla alapján, heti elszámolással, bankkártyával vagy banki átutalással fizethetünk.

Ionity

Az Ionity által megcélzott 400 helyszínből álló európai átfogó töltőhálózatból Magyarországon 5 helyszín található (igazából inkább 4, mivel Balatonkeresztúrnál az autópálya mindkét oldalán van egy-egy töltősziget). Az M0 autópálya mentén Szigetszentmiklósnál 2 db, a további helyszíneken 4-4 db akár 350 kW teljesítményre képes 800 voltos töltőoszlopt üzemeltetnek. A töltési díj eseti felhasználóként viszonylag magas, 280 Ft/kWh, azonban az Ionity részvényes autógyártók többsége is kínál havi előfizetéses csomagot, amellyel kedvezményes kb. 105-120 Ft/kWh körüli díjért használhatjuk az ultragyors töltőket, illetve közvetlenül az Ionity applikációban is előfizethetünk a Passport díjcsomagra, így 6500 Ft/hó (egy éves szerződéssel) előfizetési díj vállalása esetén 120 Ft/kWh díjért tölthetünk. Ezen kívül számos szolgáltató RFID kártyájával indíthatunk töltést az Ionity állomásokon, köztük a Mobiliti is kínál Ionity roamingot, illetve Ionity díjcsomagokat.

Lidl

Országszerte egyre több Lidl áruház parkolójában tölthetünk elektromos autót, ráadásul a cég egyike azoknak a szolgáltatóknak, akik nem kérnek pénzt a töltésért. Budapesten néhány üzletnél 50 kW-os DC töltőket találunk, de a legtöbb helyszínen 22 kW AC, vagy 20 kW DC oszlopokat telepítettek, utóbbikat jellemzően párban, így egy időben akár 4 autó is töltődhet egy áruház parkolójában. A 22 kW-os AC töltőoszlopoknál érdemes arra figyelni, hogy a német előírásoknak megfelelően maximum 20 amper fázis-aszimmetriát engedélyeznek, így az egy fázisról 32 amperrel (7,2 kW) tölthető autók maximum 20 ampert (4,2 kW) kapnak. A DC töltőoszlopok AC ágán nincs ilyen korlátozás. A töltés az oszlop kezelőszerveivel közvetlenül is indítható, ekkor azonban a töltés 10 perc után leáll. A töltéshez használhatjuk a Lidl eCharge applikációt is, ekkor max. 30 percig töltődik az autónk.

Mobiliti (e-Mobi, Shell Recharge)

Magyarországon a Mobiliti üzemelteti a legnagyobb, több mint 1500 töltési pontból álló elektromosautó-töltő hálózatot, melybe a saját márkanéven kívül az e-Mobi és a magyarországi Shell Recharge töltők is beletartoznak. Számos áruházlánc parkolóiban megtalálhatók a töltőik, így például a Tesco, a Spar, az Auchan és a Decathlon áruházaknál is Mobiliti által üzemeltetett töltőket használhatunk. A töltési díj töltőpontonként eltérő, ezért a töltés megkezdése előtt érdemes az applikációban ellenőrizni. A töltési díj a 22 kW teljesítményű AC töltőkön a 170-375 Ft/kWh  tartományban mozog, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy van a hálózatban néhány 43 kW-os AC töltő is, melyeken 240 Ft/perc a töltési díj. A 22 kW-os DC töltőknél 305 Ft/kWh fizetendő, a 44 kW-nál gyorsabb, de 70 kW-nál kisebb teljesítményű DC villámtöltők azonban szintén percdíjasok, ezeken is 140-240 Ft/perc fizetendő. A 70 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőkön a percdíj 265 Ft/perc, 100 kW felett pedig 415 Ft/perc. A cég 150 kW-os Shell Recharge töltőket is üzemeltet. A töltés indításához a Mobiliti applikáció mellett a cégtől megrendelhető RFID kulcstartó is használható. Lehetőség van előre feltöltött egyenleg vásárlására is, amely akár 8%-os kedvezményt jelent, a legnagyobb, 100.000 Ft-os keret előfizetése esetén. A Mobiliti applikációval az Ionity hálózat is igénybe vehető, kétféle kedvezményes díjcsomaggal is. A Mobiliti roaming szerződéseket is kötött, így alkalmazásukkal Európa 39 országának 325 szolgáltatójának hálózatában több mint 145.000 töltőpont használható, és természetesen fordítva is működik a roaming, azaz számos külföldi szolgáltató ügyfele használhatja közvetlenül a Mobiliti töltőit. A céges felhasználókat flotta megoldások segítik.

MOL Plugee

A MOL Plugee több mint 80 helyszínen üzemeltet töltőket, melyek túlnyomó többsége MOL töltőállomásokon található. Legtöbb oszlopuk mindhárom szabványt támogató 50 kW-os DC töltő, de közel tucatnyi helyszínen már 75/150 kW-os DC töltők is működnek. A benzinkutas helyszínek előnye, a mosdó és kávézó elérhetősége mellett, hogy a töltésért nem csak a MOL Plugee applikációval, de nyitvatartási időben készpénzzel vagy bankkártyával is lehet fizetni, igaz ennek némi felára is van. Utóbbi esetben a töltést a kútkezelő indítja RFID kártyával. A MOL Plugee applikációval regisztrált felhasználóknak az AC töltési díj 149 Ft/kWh, a DC töltésért pedig 179 Ft/kWh fizetendő. A Nissan tulajdonosok az applikációban az alvázszám megadásával 15% kedvezményre jogosultak a CHAdeMO, illetve az AC töltési díjból. A shopban AC töltés esetén 1690 forintért vásárolható 10 kWh-s csomag, DC töltésnél pedig 3980 forintért 20 kWh-s, illetve 7960 forintést 40 kWh-s csomag. A csomagok csak egy töltésre használhatók fel, azaz ha autónk akkumulátorába nem fér be az előre kifizetett mennyiség, a felesleg elvész. A MOL Plugee több kelet-európai országban is üzemeltet töltőket (Csehország, Horvátország, Románia, Szlovénia és Szlovákia), melyek a magyar applikációval is igénybe vehetők.

Nova Futura Zrt.

A Nova Futura Zrt. három DC töltőoszlopot, illetve néhány AC töltőt üzemeltet. A töltési díj oszloponként eltérő, így AC töltőknél 99-299 Ft/kWh, a DC töltésért pedig 119-299 Ft/kWh fizetendő. A töltés az oszlopon lévő QR kód leolvasásával a böngészőben megjelenő utasításokat követve indítható, de lehetőség van RFID betanítására, így a későbbiekben ennek leolvasásával azonnal indul a töltés.

Optimum Way (Lukoil)

Az Optimum Way több mint 20 helyszínen, köztük Lukoil benzinkutakon és COOP üzletek parkolóiban üzemeltet AC és DC töltőket egyaránt. A töltéshez a BookMyCharging applikációt használhatjuk, melynek érdekessége, hogy a töltők előre lefoglalhatók maximum 30 percre, melynek előnye, hogy nem járhatunk úgy, hogy egy előttünk néhány perccel érkező autós miatt sorakoznunk kell, hátránya, hogy ha valaki lefoglalja az utánunk következő időszeletet, akkor nem tudunk 30 percnél tovább tölteni. A töltési díj 150 Ft/kWh. Az applikációban lehetőség van RFID kártya hozzárendelésére is, hogy a következő alkalommal már a kártya leolvasásával, alkalmazás nélkül tölthessünk. Az applikáció további előnye, hogy információt nyújt a zöld rendszámos ingyenes parkolást kínáló helyszínekről is.

Parkl

A Parkl több mint 250 töltőpontot üzemeltet 60-nál több helyszínen, köztük a három magyar IKEA áruházzal. A töltési díj oszloponként eltérő, AC töltés esetén 75-255 Ft/kWh + 65 Ft/töltés, DC töltésnél 90-150 Ft/kWh + 65 Ft/töltés. A töltés a Parkl applikációval indítható.

Penny Market

A Penny Market üzletek parkolóiban lévő AC töltőoszlopokat a V4Plus Kft üzemelteti. A töltés jelenleg ingyenes, de a töltők csak az üzletek nyitvatartási idejében használhatók A töltéshez a Polyfazer applikációt kell használni.

TEA.

A TEA. egy fiatal, de dinamikusan fejlesztő magyar szolgálató, jelenleg több mint 40 töltővel, melyek között 75 kW-os DC töltők is találhatók, AC töltőik között pedig érdekesség az egyszerre 5 autó töltésére alkalmas oszlop, melynek egyes aljzatai 3,6-11 kW közötti teljesítményt képesek kiszolgálni, természetesen a teljesítménytől függő árazással. A töltési díj az AC és a DC töltőkön egyaránt a 109-379 Ft/kWh tartományban mozog, töltőpontoként eltérő. A töltés indítható az oszlopon lévő QR kód leolvasásával a böngészőben megjelenő utasításokat követve, saját RFID betanítássával, illete a Teapont applikációval egyaránt. Lehetőség van bérlet néven előre feltöltött egyenleg vásárlására, tetszőleges összeggel (min. 6000 Ft), 1 éves rendelkezésre állással, melynek előnye 10% kedvezmény. Amennyiben mégsem használnánk fel 365 napon belül a teljes egyenleget, egy újabb feltöltéssel a korábbi összeg lejárai ideje is meghosszabbítható.

Tesla Supercharger

Magyarországon 8 helyszínen működik összesen több mint 80 Supercharger töltőoszlop. A töltők egyelőre minden Teslával (tehát nem csak a 2017 előtt ingyenes Supercharger használattal értékesített példányokkal) ingyenesen használhatók. Az orosz-ukrán háború miatt menekülők és az őket segítő villanyautósok részére a debreceni és miskolci töltőoszlopokat megnyitották, így ezen a két helyszínen minden CCS csatlakozóval ellátott elektromos autó ingyenesen, applikáció nélkül tölthet.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »