Elektromos autó töltés árak

Segítünk eligazodni a magyar elektromosautó-töltőhálózatok útvesztőjében, amelyhez összegyűjtöttük az elektromobilitás szolgáltatók töltési díjait, valamint a töltés indításának módját az egyes cégeknél. Az összefoglaló „tömörített” változata táblázatos, nyomtatóbarát formátumban is elkészült, amely ide kattintva tölthető le. A változásokat követve igyekszünk minél gyakrabban aktualizálni a töltési díjakat.

Utolsó frissítés: 2022.06.07.

ALTE-GO

Az ALTEO energiaipari cégcsoport elektromosautó-töltésre szakosodott tagvállalata országszerte 12 helyszínen üzemeltet AC töltőket. A töltési díj oszloponként eltérő, 79 és 119 Ft/kWh között mozog, illetve egyes helyszíneken 120 percnél hosszabb töltés esetén a kWh alapú díjon felül 10 forintos percdíj is fizetendő. A töltés az Alte-GO applikációval indul.

bee by DREM

A bee by DREM országszerte 15 helyszínen üzemeltet AC és DC töltőket egyaránt. Töltőik többsége a Volkswagen csoport márkakereskedéseinek területén található, melyek egy része csak nyitvatartási időben közleíthető meg. A DC töltők között 180 kW teljesítményű ultragyors töltő is található. A töltési díj oszloponként eltérő, AC töltés esetén 89-159 Ft/kWh között változik, a 22-25 kW teljesítményű DC töltés ára 119 és 139 Ft/kWh között változik, az 50 kW teljesítményű DC töltők 129 Ft/kWh díjért, a 180 kW-os töltők pedig 139 Ft/kWh díjért vehetők igénybe. A töltés a bee by DREM applikációval indul.

Emobility Solutions (STOP SHOP)

Az Emobility Solutions által üzemeltetett töltők egy része ingyenesen használható, melyek általában önkormányzati beruházásban létesültek. A STOP SHOP üzletek parkolóiban országos hálózatot is üzemeltetnek, összesen 14 helyszínen, egyenként 6-10 AC töltőoszloppal, melyeknél a töltési díj 120 Ft/kWh. Az ingyenes töltők a kábel csatlakoztatásakor vagy az oszlop kezelőszerveit használva indulnak, a fizetős töltőjön töltés indításához az EmobilitySolutions applikációra van szükség, a töltésért az applikációban megadott bankkártyával fizethetünk. A töltés indításakor a kártyán 3000 forintot zárolnak, amelyből a fel nem használt részt természetesen jóváírják.

E.ON

Az E.ON országszerte több mint 110 töltőoszlopot üzemeltet, melyek jelentős része ALDI üzletek parkolóiban helyezkednek el. A hálózatban AC és DC töltők egyaránt megtalálhatók. A 22 kW-os AC töltők egyes helyszíneken csatlakozópáronként (dinamikusan) megosztják a teljesítményt, így amíg egy autó tölt egy 2 aljzatos oszlopról, addig 3×32 A (22 kW) érhető el, de ha egy másik autót is csatlakoztatnak, akkor a teljesítmény 3×16 amperre (11 kW) esik vissza, így ahol több töltőoszlop található, másodikként érkezve érdemesebb lehet egy szabad oszlophoz állni, mint egy már töltődő járművel közösködni. A DC töltők között 25 kW-os és 50 kW-os oszlopok egyaránt előfordulnak. Az AC töltési díj nappal (reggel 6 és este 8 óra között) 99* Ft/kWh + 120 perc után 4 Ft/perc is fizetendő. Éjjel kedvezményes 65* Ft/kWh díjat kell fizetni, percdíj nélkül. Érdemes arra is figyelni, hogy a 06:00 és 20:00 időpontokon átívelő töltések esetén a számlázás a töltés indításának időpontja alapján történik. A DC töltőkön 120* Ft/kWh, valamint 30 perc után 9 Ft/perc fizetendő. A töltés a drivE.ON applikációval indítható. A töltésért az applikációban megadott bankkártyán kívül havonta kiállított számla ellenében átutalással is fizethetünk, amely elsősorban céges felhasználók számára kényelmes könyvelési okokból.

* 2022.04.26-tól emelkednek a kWh alapú díjak, az AC töltés 129 Ft/kWh (a MOM Parkban 155 Ft/kWh), a DC töltés díja 149 Ft/kWh lesz. A percdíjak nem változnak.

ELMŰ-ÉMÁSZ

Az ELMŰ-ÉMÁSZ országszerte kb. 70 helyszínen üzemeltet elsősorban AC töltőket, melyeken a töltési díj 99* Ft/kWh. A töltőoszlopok mintegy kétharmada Budapesten található. Néhány töltőoszlop még ingyenesen vehető igénybe, köztük a cég egyetlen DC oszlopa, Pápán. A töltés indításához az eCharge applikációt kell használni, a töltés indításakor 3000* forintot zárolnak a kártyánkon, amelyből a fel nem használt összeget a töltés végén feloldják.

* 2022.04.26-tól a töltési díj 129 Ft/kWh-ra, a töltés indításakor a bankkártyán zárolt összeg pedig 12.000 forintra emelkedik.

evDirect

Az evDirect viszonylag fiatal, azonban annál innovatívabb szereplő a hazai elektromosautó-töltés piacon. Ez a cég üzemelteti az egyetlen bankkártyás paypass fizetésre alkalmas töltőoszlopot az országban, M7 autópálya mentén Velence térségében, ezen kívül DC töltőoszlopaik minimum 75 kW teljesítményével is igyekeznek kiemelkedni a mezőnyből. A töltési díj oszloponként eltérő, AC töltőoszlopjaiknál a 99-119 Ft/kWh tartományban mozog, a DC töltés díja pedig 125 vagy 159 Ft/kWh. A töltés az oszlopon található QR kódot beolvasva a megnyíló weboldalról indítható, azonban egyes oszlopoknál saját RFID betanítására is lehetőség van. A töltésért utólag küldött számla alapján, heti elszámolással, bankkártyával vagy banki átutalással fizethetünk.

Ionity

Az Ionity által megcélzott 400 helyszínből álló európai átfogó töltőhálózatból Magyarországon 5 helyszín található (igazából inkább 4, mivel Balatonkeresztúrnál az autópálya mindkét oldalán van egy-egy töltősziget). Az M0 autópálya mentén Szigetszentmiklósnál 2 db, a további helyszíneken 4-4 db akár 350 kW teljesítményre képes 800 voltos töltőoszlopt üzemeltetnek. A töltési díj eseti felhasználóként viszonylag magas, 280 Ft/kWh, azonban az Ionity részvényes autógyártók többsége is kínál havi előfizetéses csomagot, amellyel kedvezményes kb. 105-120 Ft/kWh körüli díjért használhatjuk az ultragyors töltőket, illetve közvetlenül az Ionity applikációban is előfizethetünk a Passport díjcsomagra, így 6500 Ft/hó (egy éves szerződéssel) előfizetési díj vállalása esetén 120 Ft/kWh díjért tölthetünk. Ezen kívül számos szolgáltató RFID kártyájával indíthatunk töltést az Ionity állomásokon, köztük a Mobiliti is kínál Ionity roamingot, illetve Ionity díjcsomagokat.

Lidl

Országszerte egyre több Lidl áruház parkolójában tölthetünk elektromos autót, ráadásul a cég egyike azoknak a szolgáltatóknak, akik nem kérnek pénzt a töltésért. Budapesten néhány üzletnél 50 kW-os DC töltőket találunk, de a legtöbb helyszínen 22 kW AC, vagy 20 kW DC oszlopokat telepítettek, utóbbikat jellemzően párban, így egy időben akár 4 autó is töltődhet egy áruház parkolójában. A 22 kW-os AC töltőoszlopoknál érdemes arra figyelni, hogy a német előírásoknak megfelelően maximum 20 amper fázis-aszimmetriát engedélyeznek, így az egy fázisról 32 amperrel (7,2 kW) tölthető autók maximum 20 ampert (4,2 kW) kapnak. A DC töltőoszlopok AC ágán nincs ilyen korlátozás. A töltés az oszlop kezelőszerveivel közvetlenül is indítható, ekkor azonban a töltés 10 perc után leáll. A töltéshez használhatjuk a Lidl eCharge applikációt is, ekkor max. 30 percig töltődik az autónk.

Mobiliti (e-Mobi, Shell Recharge)

Magyarországon a Mobiliti üzemelteti a legnagyobb, több mint 1500 töltési pontból álló elektromosautó-töltő hálózatot, melybe a saját márkanéven kívül az e-Mobi és a magyarországi Shell Recharge töltők is beletartoznak. Számos áruházlánc parkolóiban megtalálhatók a töltőik, így például a Tesco, a Spar, az Auchan és a Decathlon áruházaknál is Mobiliti által üzemeltetett töltőket használhatunk. A töltési díj a 22 kW teljesítményű AC töltőkön 100 Ft/kWh, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy van a hálózatban néhány 43 kW-os AC töltő is, melyeken jelenleg akcióban 80 Ft/perc a töltési díj (a listaár 100 Ft/perc). A 22 kW-os DC töltőknél 125 Ft/kWh fizetendő, a 44 kW-nál gyorsabb, de 100 kW-nál kisebb teljesítményű DC villámtöltők azonban szintén percdíjasok, az akció visszavonásáig ezeken is 80 Ft/perc fizetendő a 100 forintos alapár helyett. A 100 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőkön a percdíj 120 Ft/perc. A cég néhány 50 kW-nál gyorsabb töltőt is üzemeltet, például Budapesten két 150 kW-os Shell Recharge töltőt. A töltés indításához a Mobiliti applikáció mellett a cégtől megrendelhető RFID kulcstartó is használható. Lehetőség van előre feltöltött egyenleg vásárlására is, amely akár 8%-os kedvezményt jelent, a legnagyobb, 100.000 Ft-os keret előfizetése esetén. A Mobiliti applikációval az Ionity hálózat is igénybe vehető, kétféle kedvezményes díjcsomaggal is. A Mobiliti roaming szerződéseket is kötött, így alkalmazásukkal Európa 39 országának 325 szolgáltatójának hálózatában több mint 145.000 töltőpont használható, és természetesen fordítva is működik a roaming, azaz számos külföldi szolgáltató ügyfele használhatja közvetlenül a Mobiliti töltőit. A céges felhasználókat flotta megoldások segítik.

MOL Plugee

A MOL Plugee több mint 80 helyszínen üzemeltet töltőket, melyek túlnyomó többsége MOL töltőállomásokon található. Legtöbb oszlopuk mindhárom szabványt támogató 50 kW-os DC töltő, de közel tucatnyi helyszínen már 75/150 kW-os DC töltők is működnek. A benzinkutas helyszínek előnye, a mosdó és kávézó elérhetősége mellett, hogy a töltésért nem csak a MOL Plugee applikációval, de nyitvatartási időben készpénzzel vagy bankkártyával is lehet fizetni, igaz ennek némi felára is van. Utóbbi esetben a töltést a kútkezelő indítja RFID kártyával. A MOL Plugee applikációval regisztrált felhasználóknak az AC töltési díj 109 Ft/kWh, a DC töltésért pedig 155 Ft/kWh fizetendő. A Nissan tulajdonosok az applikációban az alvázszám megadásával 15% kedvezményre jogosultak a CHAdeMO, illetve az AC töltési díjból. A shopban AC töltés esetén 1290 forintért vásárolható 10 kWh-s csomag, DC töltésnél pedig 3490 forintért 20 kWh-s, illetve 6990 forintést 40 kWh-s csomag. A csomagok csak egy töltésre használhatók fel, azaz ha autónk akkumulátorába nem fér be az előre kifizetett mennyiség, a felesleg elvész. A MOL Plugee több kelet-európai országban is üzemeltet töltőket (Csehország, Horvátország, Románia, Szlovénia és Szlovákia), melyek a magyar applikációval is igénybe vehetők.

Nova Futura Zrt.

A Nova Futura Zrt. három DC töltőoszlopot, illetve néhány AC töltőt üzemeltet. A töltési díj oszloponként eltérő, így AC töltőknél 65 Ft/kWh + 1Ft/perc vagy 79 Ft/kWh, a DC töltésért pedig 99 Ft/kWh vagy 169 Ft/kWh fizetendő. A töltés az oszlopon lévő QR kód leolvasásával a böngészőben megjelenő utasításokat követve indítható, de lehetőség van RFID betanítására, így a későbbiekben ennek leolvasásával azonnal indul a töltés.

Optimum Way (Lukoil)

Az Optimum Way több mint 20 helyszínen, köztük Lukoil benzinkutakon és COOP üzletek parkolóiban üzemeltet AC és DC töltőket egyaránt. A töltéshez a BookMyCharging applikációt használhatjuk, melynek érdekessége, hogy a töltők előre lefoglalhatók maximum 30 percre, melynek előnye, hogy nem járhatunk úgy, hogy egy előttünk néhány perccel érkező autós miatt sorakoznunk kell, hátránya, hogy ha valaki lefoglalja az utánunk következő időszeletet, akkor nem tudunk 30 percnél tovább tölteni. A töltés indítása előtt több tarifából választhatjuk ki az autónk töltési képességeihez kedvezőbb árazást. A 22 kW-os AC töltőkön a 40 Ft/perc és az 500 Ft/töltés + 90 Ft/kWh opciók közül választhatunk. A 43 kW-os AC töltőkön 100 Ft/perc vagy 990 Ft/töltés + 90 Ft/kWh díjért tölthetünk. A DC töltőknél a 100 Ft/perc, a 990 Ft/töltés + 90 Ft/kWh, illetve a 300 Ft/töltés + 60 Ft/perc + 40 Ft/kWh kombinált díjazásból választhatunk. Az applikációban lehetőség van RFID kártya hozzárendelésére is, hogy a következő alkalommal már a kártya leolvasásával, alkalmazás nélkül tölthessünk. Az applikáció további előnye, hogy információt nyújt a zöld rendszámos ingyenes parkolást kínáló helyszínekről is.

Parkl

A Parkl több mint 250 töltőpontot üzemeltet 60-nál több helyszínen, köztük a három magyar IKEA áruházzal. A töltési díj oszloponként eltérő, AC töltés esetén 75-125 Ft/kWh + 65 Ft/töltés, DC töltésnél 150 Ft/kWh + 65 Ft/töltés. A töltés a Parkl applikációval indítható.

Penny Market

A Penny Market üzletek parkolóiban lévő AC töltőoszlopokat a V4Plus Kft üzemelteti. A töltés jelenleg ingyenes. A töltéshez a Polyfazer applikációt kell használni.

TEA.

A TEA. egy fiatal, de dinamikusan fejlesztő magyar szolgálató, jelenleg több mint 40 töltővel, melyek között 75 kW-os DC töltők is találhatók, AC töltőik között pedig érdekesség az egyszerre 5 autó töltésére alkalmas oszlop, melynek egyes aljzatai 3,6-11 kW közötti teljesítményt képesek kiszolgálni, természetesen a teljesítménytől függő árazással. A töltési díj AC töltőkön 65-79 Ft/kWh, DC töltőkön pedig 89-112 Ft/kWh. Az azonos teljesítményű oszlopok ára a teljes hálózatban egységes. A töltés indítható az oszlopon lévő QR kód leolvasásával a böngészőben megjelenő utasításokat követve, saját RFID betanítássával, illete a Teapont applikációval egyaránt. Lehetőség van bérlet néven előre feltöltött egyenleg vásárlására, tetszőleges összeggel (min. 6000 Ft), 1 éves rendelkezésre állással, melynek előnye 10% kedvezmény. Amennyiben mégsem használnánk fel 365 napon belül a teljes egyenleget, egy újabb feltöltéssel a korábbi összeg lejárai ideje is meghosszabbítható.

Tesla Supercharger

Magyarországon 8 helyszínen működik összesen több mint 80 Supercharger töltőoszlop. A töltők egyelőre minden Teslával (tehát nem csak a 2017 előtt ingyenes Supercharger használattal értékesített példányokkal) ingyenesen használhatók. Az orosz-ukrán háború miatt menekülők és az őket segítő villanyautósok részére a debreceni és miskolci töltőoszlopokat megnyitották, így ezen a két helyszínen minden CCS csatlakozóval ellátott elektromos autó ingyenesen, applikáció nélkül tölthet.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?