Kinek jár a zöld rendszám

Zöld alapszínű rendszámra a zéró emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a belsőégésű motorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben 25 vagy 50 km megtételére képes autók jogosultak. Íme a részletek:

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 60. paragrafusa szerint:

A különleges rendszámtábla az e rendeletben foglaltak szerint jelzi a jármű üzemeltetésének jellegét vagy tulajdonosát (üzembentartóját).

Zöld rendszámmal nem csak töltőknél ingyenes a parkolás (fotó: Origo.hu)
Zöld rendszámmal nem csak töltőknél ingyenes a parkolás (fotó: Origo.hu)

A fenti paragrafus 2. pontja az alábbiakat mondja (Megállapította: 467/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 17. § (1). Hatályos: 2016. I. 1-től.):

A közlekedési igazgatási hatóság

(…)

(g) a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsira világoszöld alapszínű,

különleges rendszámtáblát ad ki.

Mi számít környezetkímélő gépkocsinak?

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet I. fejezet 2. paragrafus 6. pontja

A rendelet alkalmazásában környezetkímélő gépkocsi: az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi.

Az elektromos gépkocsi és a nulla emissziós gépkocsi fogalmát ugyanennek a jogszabálynak a következő két pontja definiálja:

A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:

a) a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);

b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);

c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a b) pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet I. fejezet 2. paragrafus 8. pontja

A rendelet alkalmazásában nulla emissziós gépkocsi: az a gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki az e rendeletben szabályozott légszennyező anyagot (5Z környezetvédelmi osztály).

Zöld rendszámra jogosult tehát

  • az összes tisztán elektromosan hajtott gépkocsi
    (pl. Nissan LEAF, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Tesla Roadster, Citroën c-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe, Renault Fluance ZE, Volkswagen e-UP, Volkswagen e-Golf, Kia Soul EV, BMW i3 BEV),
  • a külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid
    (pl. Toyota Prius PHV, Volkswagen GTE, Volkswagen Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, Audi A3 e-Tron, Opel Ampera, Chevrolet Volt, Volvo XC90 T8, BMW i8)
  • és a hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 km megtételére képes elektromos autó
    (BMW i3 REX).

Fontos tudni azonban, hogy a feltételeknek való megfelelést nem bemondásra vagy bemutatásra, hanem a gyártók által kiállított típusbizonyítvány alapján fogadja el a Nemzeti Közlekedési Hatóság, ahova zöld rendszám igénylése előtt az autót vinni kell. Ezzel a típusbizonyítvánnyal a hatóság egyébként a legtöbb idehaza forgalomban lévő autónál rendelkezik.

Vissza: Zöld rendszám

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »