Etikai kódex

Etikai Kódex

Magyar Villanyautó Klub Egyesület

Preambulum

A Magyar Villanyautó Klub etikai kódexét abból a célból hoztuk létre, hogy összegyűjtsük és kinyilvánítsuk azokat az alapvető elveket, melyek mentén szervezetünk tevékenységét végzi, s amelyeket tagjaink is szem előtt tartanak mindennapi életük során, felállítva közösségünk szellemiségét, értékrendjét.

Egyesületünk gazdaságilag és politikailag független civil szervezet. Együttműködésünk a társadalom más szereplőivel célkitűzéseink megvalósítása érdekében, így különösen az elektromos meghajtású járművek elterjedésének elősegítése, a használatuk lehetőségeinek és feltételeinek javítása érdekében történik. Támogatunk minden olyan döntést, eseményt, tényt és körülményt, amely meggyőződésünk szerint e célokat szolgálja. Aktívan részt veszünk az elektromobilitás térnyerésének biztosításában. Szakmai és gyakorlati tapasztalatainkra támaszkodva legjobb tudásunk szerint igyekszünk választ, megoldási javaslatot nyújtani az e területen felmerülő kérdésekre.

 1. Egyesületünk által sokat hivatkozott és kiemelten védett érték a levegő tisztasága. Zéró emissziós járműveinkkel hozzájárulunk a városi levegő megtisztulásához. Magánemberként is arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebbet szennyezzük környezetünket az élet minden területén.
 2. Jelentős értéket képvisel számunkra a csend. Mindent megteszünk azért, hogy a közlekedés okozta zajártalmakat csökkenteni tudjuk. Az élet minden területén igyekszünk az általunk kibocsájtott, másokat zavaró hanghatásokat minimálisra mérsékelni. Embertársaink nyugalmára tekintettel vagyunk.
 3. Energiafelhasználásunk során előnyben részesítjük a környezetbarát, megújuló forrásból származó energiákat.
 4. Hulladékot mindig a megfelelő tárolóban helyezünk el, szelektíven gyűjtjük és ügyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb keletkezzen belőle. Kiemelt figyelmet fordítunk a veszélyes hulladékok elkülönítésére és az újrahasznosítást biztosító gyűjtőhelyekre való eljuttatására.
 5. Minden tagunk törekszik a személyes aktivitásra, tudásához és lehetőségeihez mérten igyekszik előbbre mozdítani egyesületünket közös céljaink elérésében. Rendszeresen megosztjuk egymással villanyautózással kapcsolatos tapasztalatainkat, ötleteinket. Az aktuálisan felmerülő egyesületi feladatok elvégzésére munkacsoportokat állítunk fel, amelyekben minden tagunknak lehetőséget biztosítunk a részvételre.
 6. Betartjuk a KRESZ szabályait, türelmesek és előzékenyek vagyunk a közlekedésben résztvevőkkel. Különös tekintettel vagyunk a megállási és várakozási szabályok betartására: nem foglaljuk el a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeket, buszmegállókat, taxiállomásokat és a járdát sem.
 7. Elektromos autóinkkal csak akkor és addig foglaljuk a nyilvános töltőpontokat, amikor és ameddig az feltétlenül szükséges.
 8. Amennyiben mások is töltésre várakoznak, csak abban az esetben töltünk 100%-ra, ha a következő célpontunk biztonságos eléréséhez az feltétlenül szükséges, ezzel segítve a sorban utánunk érkezőt a mielőbbi továbbjutásban.

 9. Ügyelünk arra, hogy a töltőn hagyott autóhoz a töltés várható vége előtt visszaérjünk, így biztosítva, hogy a töltőt mások is mielőbb használhassák.
 10. A töltőkábelek elhelyezésénél kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra.
 11. A töltés megkezdésére való jogosultság tekintetében az érkezési sorrend az irányadó. Távol lévő autónak töltőt foglalni etikátlan és adott esetben jogszerűtlen magatartás is lehet, mint ilyentől tartózkodunk.
 12. Barátsággal fordulunk minden villanyautót használó személy és szervezet felé. A párbeszédre mindig nyitottak vagyunk. Szívesen megosztjuk tudásunkat, szakmai és társadalmi tapasztalatainkat, ezzel is előmozdítva a villanyautózás terjedését, körülményeinek javítását.

Záró rendelkezések

Minden tagunktól elvárjuk, hogy elfogadja e kódexben megfogalmazott iránymutatásokat, sajátjának érezze közösségünk szellemiségét és figyelemmel legyen egyesületünk jó hírnevének, függetlenségének megőrzésére, törekedjen ezek erősítésére.

Budapest, 2016. február 7.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »