Eddigi legnagyobb európai energiatárolóját mutatta be a Tesla

Őrületes tempóban terjednek a Tesla Powerpack berendezései a világon azzal a céllal, hogy megújuló energiaforrásokkal összekötve eltárolják a villamos energiát, és amikor az energiahálózatban valami probléma merül fel, az akkumulátor a másodperc törtrésze alatt közbelép, és stabilizálja az áramhálózatot. Mostanra az ilyen projektek hatalmas méreteket öltöttek – így a Tesláé a világ legnagyobb ipari energiatárolója Dél-Ausztrália államban – de a kisebb, az ország szükségleteihez igazított néhány száz kW-os projektekre is óriási kereslet kezd mutatkozni. Természetesen már az európai szolgáltatók is felismerték az akkumulátorokban rejlő lehetőséget, így 2016-ban meg is érkeztek a legelső Powerpack aksik a kontinensünkre: 5 darab 100 kWh-s akkumulátor került letelepítésre az angliai Somerset városában egy 500 kW teljesítményű napelem-farmhoz kapcsolva, hogy a helyi háztartások energiaellátását biztosítsa. A britek aztán egy újabb projektbe belevágtak, és Nottingham lakóövezetében állítottak fel egy 500 kW/ 2,1 MWh-s akkuparkot.

A legújabb energiatároló projekt helyszíne Terhills, Belgium

A Tesla most egy újabb európai energiatárolót mutatott be, aminek helyszíne ezúttal nem az Egyesült Királyság, hanem Belgium, ahol a kaliforniai cég a REstore energetikai vállalattal társulva 140 darab Powerpack aksit hozott működésbe összesen 18,2 MW-os teljesítménnyel, melyek virtuális erőműként fognak működni az energiahálózat stabilitása érdekében, hasonlóan az Ausztráliában látottakhoz. A Tesla egy rövid videóban mutatta be a Terhillsben megvalósított projekt legfontosabb tudnivalóit, melyben azt is elmagyarázza, hogy az európai villamosáram-hálózatnak folyamatosan 50 Hz-es frekvencián kell egyensúlyoznia az áramszünetek elkerülése végett. Ebben többnyire gázüzemű generátorok és fosszilis erőforrásokat égető erőművek segédkeznek, azonban ahogy azt már az óriási ausztrál akkumulátor is bizonyította, a Tesla berendezése mintegy 100-szor gyorsabban képes reagálni a felmerülő problémákra, és emellett nem csak környezetbarát módon teszi a dolgát, de jelentősen olcsóbban is. A Tesla akkumulátorok azonnal elkezdenek feltöltődni, amikor a hálózat frekvenciája túlságosan magas, amikor pedig túl alacsony, akkor kiengedik a magukba szívott villamos áramot.

A közeljövőben több hasonló projekt bejelentésére számíthatunk, ugyanis a REstore brit igazgatója elmondta, hogy Nagy-Britannia is készül egy ugyanilyen, habár egy kicsit kisebb energiatároló megépítésére, de az országban több másik vállalat is fontolgatja a Teslával való társulást az olcsóbb és hatékonyabb hálózatfenntartás érdekében.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.