Főoldal » energia » Két napig égett a Tesla nagy akkuja Ausztráliában

Két napig égett a Tesla nagy akkuja Ausztráliában

Ám a közvélekedéssel szemben ilyenkor nem lángol minden – egyetlen akkupakk lett csak a tűz martaléka.

Hagyták leégni.

Csak felügyelték

Ausztráliában már több helyszínen telepítettek a Tesla Megapack ipari energiatárolóiból, így többek között nemrég készült el egy 40 egységből álló, 50 MW / 100 MWh teljesítményű, illetve kapacitású telep Queensland államban, az ország keleti partjaitól nem messze található Bouldercombe településének közelében.

Itt csaptak fel a lángok Szeptember 26-án este 19:45-kor, és a helyszínre kiérkező tűzoltók úgy látták jónak, ha nem használnak vizet az oltáshoz, csak felügyelik a tüzet.

Egy korábbi tűzeset képen jól látszik, hogy a lángok lokalizálhatóak.

A Megapack akkuparkok tervezésekor fontos szempont a tűzbiztonság, ezért azokat úgy alakítják ki, hogy a lángok a sérült berendezésen kívül legfeljebb a szomszédos szekrényben tegyenek károkat, de ne terjedhessenek tovább az egész telepre.

Így a tűzoltók most is csak felügyelték a lángokat, amelyek 48 óra alatt kialudtak és csak a meghibásodott egység sérült meg. A környéken folyamatosan mérték a levegő minőségét is, és bár arra kérték a lakosokat, tartsák zárva az ablakokat, veszélyes koncentrációt mérgező anyagokból nem mértek. A telepet azóta már visszakapcsolták a hálózatra is.

Nem mindig a cella a hibás

Bár az akkutüzek kapcsán a sajtó rendszerint azonnal az öngyulladó akkucellákról kezd írni, ez azonban legtöbbször elhamarkodott véleménynek bizonyul.

A fenti eset a harmadik jelenleg ismert Tesla Megapack tűz a világon, és az előző kettőnek már ismerjük a kiváltó okait. Egyik esetben sem a cellák voltak hibásak.

2021 júliusában szintén Ausztráliban történt az első feljegyzett eset, amikor a Neoen egy épp beüzemelés alatt álló 450 MWh-s akkuparkjában keletkezett tűz, amelynek során két Megapack semmisült meg. A kettesével lerakott energiatárolók közötti védelmi zóna itt is elégségesnek bizonyult, a lángok nem terjedtek tovább, azóta pedig már a tűz okai is ismertek. A lángok egy hibás hűtőfolyadék csőhöz vezethetőek vissza, amelyet nem szúrtak ki időben, és ez elektromos tüzet okozott.

2022 szeptemberében az Egyesült Államokban, a PG&E kaliforniai Moss Landing telephelyén keletkezett tűz, ahol kiégett egy Megapack. Mint azóta kiderült, a telepítésnél hibásan rögzítették az egyik szellőzőt, ami ezért elmozdított a helyéről egy tömítést, ahol be tudott jutni a víz a berendezésbe.

A legutóbbi tűz okait még természetesen vizsgálják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.