Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » Kiderült milyen típusról vált a legtöbb amerikai elektromos autóra

Kiderült milyen típusról vált a legtöbb amerikai elektromos autóra

Az amerikai CarMax autókereskedő cég tanulmányt készített arról, hogy milyen modelleket cserélnek leggyakrabban használt Tesla Model 3-ra a vásárlók. Kiderült, hogy többségük a Tesla előtt Honda Civic vagy Toyota Tacoma tulajdonos volt.

A CarMax a 2022. február és 2023 február közötti időszakot vizsgálta, és elemezte a vásárlók használt elektromos járművek iránti érdeklődését. A tanulmányból az is kiderül, hogy Nissan LEAF-re a többség Toyota Priust cserél le, a Chevy tulajok azonban márkahűek: a Bolt EV vásárlók többsége Chevrolet Volt plug-in hibridről vált.

A legtöbben (12%) a Toyotájukat cserélték le, ezt követi a BMW és a Ford 8 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Honda és a Chevrolet áll holtversenyben, 7 százalékkal. Érdekesség, hogy Teslát a vásárlók 5%-a cserélt le, viszont a Model S vagy Model Y vásárlók többsége Model 3-mal érkezett a kereskedésbe.

A konkrét típusokon kívül a CarMax azt is megállapította, hogy az elektromos járművek között a legnépszerűbbek az SUV modellek, a vásárlók 40%-a ilyet választott. Ezt követők a szedánok és a kupék 29%-os részesedéssel, a luxusautók 17%-kal. Elektromos kisteherautót (pickup) 8%, sportautót 4%, furgont pedig 2% vásárolt.

Egyértelműen növekszik az elektromos járművek iránti igény, míg 2021 januárjában csupán 1,5% keresett villanyautót, 2022 októberében már 5,6%-ra nőtt az elektromobilitás iránti igény.

Természetesen Kalifornia államban keresik leginkább az elektromos modelleket, de népszerűek az autók Washington, Nevada, Oregon és Arizona államokban is. A legkevesebben Mississippi, Alabama, Kentucky, Dél-Karolina és Tennessee államokban érdeklődnek az elektromos járművek iránt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.