Főoldal » elektromos autó » Megnyitott az első villanyautó-gyár Szaúd-Arábiában

Megnyitott az első villanyautó-gyár Szaúd-Arábiában

Megnyitotta gyárát és megkezdte elektromos autóinak összeszerelését a Lucid Motors Szaúd-Arábiában – az amerikai start-up a legelső a világon, amely valaha villanyautó-gyárat épített az Arab-félsziget legnagyobb területű országában. A Vörös-tenger partján, Dzsiddától északra található King Abdullah Economic City-ben létesített AMP-2 (Advanced Manufacturing Plant) egyben a Lucid legelső gyártólétesítménye az Amerikai Egyesült Államokon kívül.

A gyárban kezdetben évi 5000 Lucid Air összeszerelésére lesz kapacitás az Amerikából érkező alkatrészekből, idővel azonban ennek 31-szerese, azaz 155 ezer elektromos autó legyártása is lehetséges lesz. Ezek már nem feltétlenül Air szedánok lesznek mind, a cég ugyanis további modelleket is tervez, például a Gravity SUV-t, aminek gyártása a tervek szerint a jövő évben kezdődik.

A szaúdi kormányzatnak – mely jelentős támogatást biztosított a Lucidnak a gyár megépítéséhez – több célkitűzésének teljesítéséhez is jól jön a helyi villanyautó-gyártás. A Saudi Vision 2030 stratégia szerint az ország a jelenlegi körülbelül 16%-ról 50%-ra kívánja növelni a nem a kőolajhoz köthető GDP arányát az évtized végére. Emellett azt is el szeretnék érni, hogy a királyság újautó-eladásainak 30%-a elektromos legyen 2030-ra.

A vállalat legutóbbi pénzügyi jelentése meglehetősen borúsra sikerült, de nem kizárt, hogy az AMP-2 elhozhatja a várt fordulatot.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.