Főoldal » elektromos autó » Villanyautó-márkát alapított a Honda Kínában

Villanyautó-márkát alapított a Honda Kínában

Lingxi néven debütált a Honda és a kínai Donfeng közös vállalkozásának új autómárkája, amellyel elsősorban fiatal vásárlókat igyekeznek magukhoz csalogatni modern, és dinamikus dizájnnal, valamint vadonatúj elektromos technológiával. Az új márka villanyautóit más árkategóriába pozicionálják majd, mint a Honda e:N sorozatának modelljeit, és olyan műszaki alapra fognak épülni, amit még egyetlen jármű alatt sem használt a Dongfeng Honda.

A Lingxi legelső modellje egy elektromos limuzin Lingxi L néven, amelynek értékesítése a jövő évben indul Kínában. Műszaki jellemzőket és vételárat későbbre ígér a vállalat.

A Honda és a Dongfeng tavaly tavasszal kezdte meg e:NS1 modelljének értékesítését a kínai piacon, amely e:NP1 néven a GAC Honda közös vállalkozáson keresztül is elérhető. Az e:NS1 legolcsóbban 175.000 jüanba, átszámítva mintegy 8,8 millió forintba kerül.

A japán autógyártó további modellek piaci bevezetését is tervezi Kínában, hamarosan megjelenik az e:NS2/e:NP2 páros, nemrég pedig bemutatkozott a e:N SUV, aminek megjelenését a jövő évre ígérte a gyártó. A Dongfeng Honda úgy számol, hogy 2030-ra összesen tíznél is több tisztán elektromos autója lehet a piacon, 2035-től pedig már kizárólag villanyautókat árulna az országban.

Habár megszoktuk, hogy Kínában szinte naponta születik új elektromosautó-márka, a Lingxi alapítása abban a tekintetben különleges ‒ teszi hozzá az Electrek hírportál –, hogy ez az első olyan villanyautók gyártására létrehozott autómárka Kínában, amely egy külföldi és egy kínai partner közös vállalkozásaként jött létre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.