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
auto
2024. 04. 27. szombat

Észak-Korea naperőműves kolhozokkal oldaná meg az energiaproblémáját

energia

A Financial Times beszámolója szerint Észak-Korea egyre inkább a napenergia felé fordul, hogy csökkentse az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét a krónikus energiahiány közepette. Egy washingtoni agytröszt, a Stimson Center arról beszélt a gazdasági lapnak, hogy az elmúlt évek során sokat csökkent a napelemek ára az olcsó kínai importnak és a panelek hazai összeszerelésének köszönhetően. Ez sok észak-koreai számára lehetővé tette, hogy kis, mindössze 15-50 dollárba kerülő napelemeket szereljen fel, megkerülve az állami villamosenergia-hálózatot, amely képtelen megbízható áramellátást biztosítani a lakosság számára.

Jeong-hyeon, egy észak-koreai disszidens a Financial Timesnak elmondta, hogy a második legnépesebb város, Hamhung sok lakója egy napelemmel és egy akkumulátorral oldja meg a lakása világítását és a televízió működtetését.

Kép: Koreai Központi Televízió

Az aggregátorok működtetéséhez szükséges üzemanyaghoz csak a kiváltságosok juthatnak hozzá, így ez az opció a többség számára elérhetetlen. Az ENSZ-szankciók ugyanis korlátozzák a rezsim számára a kőolajtermékek behozatalát, ezért Phenjan a Kínából és Oroszországból érkező szállítmányokra, valamint csempészhálózatokra és szervezett bűnözői csoportokra támaszkodik.

A napenergia azonban még mindig csak részleges megoldást jelent az ország energiagondjaira. „Nagyon nehéz áramhoz jutni, amikor jön az esős évszak” – tette hozzá Jeong-hyeon. „Felkapcsoltuk a villanyt, amikor ettünk, aztán azonnal lekapcsoltuk.

Észak-Korea rozoga villamosenergia-hálózata elöregedett víz- és szénerőművekre támaszkodik, amelyek közül sok a hidegháború alatt épült kínai és szovjet segítséggel.

Észak-Korea becsült áramtermelése. Forrás: lowcarbonpower.org

Az észak-koreai polgárok, akik napelemeket vásárolnak és szerelnek fel otthonukban, nem csak a kihívásokat illusztrálják, amelyekkel szembe kell nézniük, hanem azt a kezdeményezőkészséget is, amely az alapvető szolgáltatások hiányát hivatott ellensúlyozni” – mondta Martyn Williams, a Stimson Center vezető munkatársa.

Miközben észak-koreaiak milliói nem rendelkeztek megbízható áramellátással, a nemzeti emlékműveket és a rezsim korábbi uralkodóinak szobrait rendszeresen kivilágították éjszaka – jegyezte meg Williams.

Az alternatív energiaforrásokra még nagyobb szükség van a mindentől távoli vidéki területeken, ahol egy észak-koreai disszidens elmondása szerint évente csak néhány órára, január 1-jén kapnak áramot, hogy meg tudják nézni Kim Dzsongun vezető újévi beszédét.

A dél-koreai kormányzati szerv, a Statistics Korea adatai szerint Észak-Korea teljes energiatermelési kapacitása 8225 megawatt volt 2021-ben. Dél-Korea – amelynek lakossága nagyjából kétszerese az északi szomszédjáénak – ehhez képest 134 000 MW-os kapacitással rendelkezett.

Észak-Korea kétszintű energiarendszere miatt, amely az ipari létesítményeket részesíti előnyben, sok polgár számára az egyetlen módja az áramhoz való hozzáférésnek az, ha állami funkcionáriusokat fizetnek le azért, hogy engedélyezzék nekik, hogy kábeleket húzzanak ki a helyi gyárakból a saját házukhoz.

David von Hippel, a kaliforniai Nautilus Intézet vezető munkatársa, aki Észak-Koreában megújuló energiával kapcsolatos projektekkel foglalkozott, elmondta, hogy Phenjan érdeklődése az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor az ország a Szovjetunió összeomlását követően energiahiánytól szenvedett. 1997-ben a rezsim mérnökökből és tisztviselőkből álló küldöttséget küldött az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumba Coloradóba. A küldöttség Washingtonban az amerikai energiaügyi minisztérium tisztviselőivel is találkozott.

A napenergia hasznosítása a 2004-ben megnyitott, Észak- és Dél-Korea által közösen üzemeltetett keszongi ipari parkban vette kezdetét. Az első személyes használatot szolgáló panelek Kínából érkeztek az országba több mint tíz évvel ezelőtt. A technológia elérhetősége a 2012-es Phjongcshangi Nemzetközi Kiállítás és Vásár után kezdett javulni, ám az elmúlt öt évben a hazai panelek piacra kerülésének köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a felhasználók száma. A jelentések szerint egy kisebb méretű napelemet ma 15-50 dollár körüli áron lehet megvásárolni.

A napelemek hazai gyártásának növekedése valószínűleg szerepet játszott az árak csökkenésében. 2017-ben egy állami médiában megjelent cikk jelezte, hogy az észak-koreai kormány aktívan ösztönzi a napenergia felhasználását, 2018-ban pedig a televíziós közvetítések a Kim Ir Szen Egyetemen mutatták be a hazai napelemgyártást.

A Kim Ir Szen Egyetem munkásai naperőművet építenek. Kép: Koreai Központi Televízió

Észak-Koreában talán nem a legjobbak az időjárási körülmények a napenergia hasznosításához, de nem rosszabb, mint Nagy-Britanniában vagy Dél-Koreában” – mondta von Hippel. „A megújuló energia használata ráadásul összhangban van Észak-Korea nemzeti filozófiájával, az önállósággal is.

A megújuló energiaforrások lehetőséget adtak arra is, hogy pénzt hívjanak le az ENSZ klímaprogramjaiból. Phenjan 1997 és 2014 között több millió dollárnyi ENSZ-támogatást kapott a kisebb szélenergia-fejlesztésekre és egyéb, a fenntarthatóságot célzó projektekre.

Az elmúlt évtizedben nagyobb napelemes berendezések is megjelentek a gyárakon és kormányzati épületeken.  A Stimson Center szerint a rezsim az elmúlt évtizedben felgyorsította a napelemes létesítmények építését: a légierő szél- és naperőműveket üzemeltet, a pénzügyminisztérium, a központi bank, az informatikai minisztérium, egy phenjani jégkrémgyár és más létesítmények áramellátását pedig napelemek segítik.

A szöuli Korea Energy Economics Institute becslése szerint Észak-Koreában 2023-ban 2,88 millió napelemet használtak, főként kis egységeket, amelyek elektronikai eszközök és LED-lámpák működtetésére szolgálnak, és amelyek a becslések szerint a háztartások áramszükségletének 7 százalékát fedezik. A KEEI szerint több mint 1 millió panelt szállítottak Észak-Koreába Kínából.

Más, olcsóbb paneleket valószínűleg Észak-Koreában szereltek össze Kínából importált fotovoltaikus cellákból – mondta von Hippel. „A cellák előállításához szükséges gépekhez azonban nem hiszem, hogy hozzáférnek” – tette hozzá.

Napelemes kulákok és naperőmű-kolhozok

Tavaly viszont már arra utaló jelek láttak napvilágot, hogy a rezsim szorosabb ellenőrzést kíván gyakorolni az ágazat felett. Júniusban az állami televízió egyik adásában arra ösztönözte a polgárokat, hogy adják fel a saját napelemek gazdaságtalan és problematikus használatát, és hazafias kötelezettségüknek eleget téve csatlakozzanak a kollektivizált naperőművekhez, mert azok hatékonyabbak és jobban szolgálják az ország energiaellátását.

A kormányban arra a következtetésre jutottak, hogy a házakra, hivatalokra és vállalkozásokra telepített napelemek nem elegendőek az ország teljes villamosenergia-szükségletének fedezésére, és úgy vélik, hogy a napelemparkok építése a villamosenergia-rendszer javát szolgálja. A cél az, hogy fokozatosan áttérjenek egy olyan rendszerre, amelyben a lakosok a hálózaton keresztül csatlakoznak az állami tulajdonú naperőművekhez” – mondta egy névtelenséget kérő forrás a Daily NK híroldalnak. Észak-Koreában, ahol hivatalosan nem léteznek adók, a hatóságok most arra ösztönzik a lakosságot, hogy anyagi hozzájárulással segítsék a napelemparkok építését.

Irány a kolhoz! Az egyéni napelemeket leszerelését és a kollektív naperőműveket propagáló grafika. Kép: Koreai Központi Televízió

A magánpanelek azt mutatták, hogy a polgárok egyre önellátóbbá és függetlenebbé válnak a kormánytól az áramellátás terén – mondta Ji-young, egy disszidens és egykori phenjani lakos. „Elméletileg egy naperőmű hatékonyabb lehet, mint a lakosság körében szétszórtan elhelyezett egyedi panelek” – mondta Williams. „De az emberek azért veszik ezeket, mert nem bízhatnak abban, hogy az állam biztosítja számukra a szükséges energiát.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.