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
auto
2024. 04. 28. vasárnap

Egyre népszerűbbek a négyévszakos gumik, nem alaptalanul: a gyártók egyre jobb minőségben képesek gyártani ezt az univerzális megoldást. Ugyanakkor már-már vallási viták alakulnak ki a szezonális vagy négyévszakos gumi kérdéskörből.

Vitathatatlanul a négyévszakos mellett szól, hogy nem kell évente kétszer gumit váltani és szezonon kívül tárolni az éppen nem használt gumikat. Ettől függetlenül ellenőriztetni érdemes rendszeresen elmenni a gumisműhelybe, ezt azonban nem kell feltétlenül a tavaszi és őszi tumultusra időzíteni.

A négyévszakos gumik ellen leggyakrabban azt szokták felhozni, hogy ami mindenre jó, az általában semmire sem igazán jó. Tíz évvel ezelőtt ez valószínűleg jogos kritika volt, de manapság egyre kevésbé helytálló.

A nyári gumikat arra tervezik, hogy +7ºC feletti hőmérsékleten száraz és nedves útfelületen egyaránt jól teljesítsenek, és elviseljék a forró nyári időjárást is, az akár 40°C feletti hőmérsékletet. Cserében 7 fok alatt a gumikeverék megkeményedik, ezért hideg, téli időben, elsősorban nedves útfelületen nem jelentenek jó választást.

A négyévszakos gumik úgy készülnek, hogy télen -10 fokban, de +30 fokos hőmérsékleten is biztonságosan teljesítsenek. A négyévszakos gumiknál a gyártók ötvözik a nyári és téli tulajdonságokat. A modern négyévszakos gumik megbízhatóan teljesítenek még hóban is, és nyáron sem melegednek el túlságosan a forró aszfalton.

1 – Nordic/északi abroncsok
2 – Téli abroncsok
3 – Négyévszakos abroncsok (-10°C és +30°C közötti használatra)
4 – Nyári abroncsok (forrás: www.michelin.hu)

A négyévszakos gumik mintázatában általában megtalálható a téli és nyári minta is. A téli gumikra jellemző lamellák segítik a hóban közlekedést, a merevebb részek pedig a rövidebb nyári fékút érdekében kerülnek a profilba. A gumikeverékük hidegben sem ridegedik túlságosan.

A vegyes mintázat miatt azonban télen, elsősorban hóban nem teljesítenek olyan jól, mint egy téli gumi.

Nyáron a gumikeverék és a lamellás profil-rész miatt forró aszfalton a legjobb négyévszakos gumiabroncs esetén is valamivel hosszabb fékúttal kell számolni, mint egy jó minőségű nyári abroncs esetén.

Elbukott a hőségben a négyévszakos gumi?

Döntés előtt érdemes átgondolni, hogy milyen körülmények között használjuk a járművet.

Aki télen nem jár síelni, hegyvidékre, elsősorban városban használja a járművet, mindezt olyan éghajlaton, ahol ritka a havazás, annak télre racionális választást jelenthet a négyévszakos gumi.

Nyáron azonban érdemes a követési távolság megválasztásakor figyelembe venni, hogy forró aszfalton hosszabb fékútra számíthatunk.

Az autó teljesítménye, és a vezetési stílus is fontos szempont. Aki sportos autót vezet, és a teljesítményt rendszeresen ki is használja, nyárra inkább nyári gumit válasszon.

Sorozatunk előző részében azt vizsgáltuk meg, hogy többe kerülnek-e a kifejezetten elektromos autóra fejlesztett gumiabroncsok a hagyományosnál:

Miért drágábbak a villanyautó gumik?

 

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.