Főoldal » egyéb » Mit kapunk, ha keresztezünk egy motort és egy drónt? Repülő motort!

Mit kapunk, ha keresztezünk egy motort és egy drónt? Repülő motort!

Míg manapság az elektromos autókat gyártó vállalatok azzal próbálják meghódítani a piacot, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságra képes akkumulátort szerelik be a kocsijukba, és mi, egyszerű autórajongók, pedig izgatottan várjuk a nyilvánosság elé tárt infókat, hogy összehasonlíthassuk, melyik új autóval tudunk majd messzebbre furikázni egy töltéssel, addig az orosz Hoversurf nevű cég munkatársai egy egészen másfajta projekten törik a fejüket. Az elektromos közlekedés fogalmát egy kicsit tágabban értelmezve (hiszen miért is kéne leragadni az autózásnál?), megalkották a Scorpion nevet viselő járművüket, ami nem más, mint egy hoverbike, azaz repülő motor.

Forrás: Hoversurf

Nem, szó sincs tévedésről, bármennyire is röhejesen hangzik, a motor, mely kerekek helyett gyakorlatilag egy nagyméretű drónra lett rászerelve, rajta a pilótával akár 70 km/h-s sebességgel is képes repülni, nélküle pedig a 100 km/h-t is elérheti. A hatótáv egyelőre eléggé limitált, egy töltéssel alig 30 percig lehet repülni, éppen ezért a vállalat egy gyorsan kicserélhető akkucsomagon dolgozik. Ellenben a sebesség és a repülési magasság lenyűgöző, az új rekord szerint a 38,5 métert 5 másodperc alatt éri el, de persze ehhez kell egy vezető is, akinek nincs tériszonya. A gyártó egyébként a mindennapi használat során a repülési magasságot 5 méterre korlátozná le.

Forrás: Hoversurf

Mindennapi használat? Olyan is van neki? Igen, lesz, ugyanis Dubaj nemrég jelentette be, hogy szerződést kötött az orosz dróntervező céggel, és megvásárolt néhány darabot a furcsa járműből a rendőrség számára. Így a sportkocsik és az önvezető autók mellé a repülő motor is bekerült a rendőrségi járműflottába, s egy helyi rendőrtiszt elmondása szerint a gyors reagálást igénylő vészhelyzetekben fogják használni. A szerkezet jelenleg még csak tesztelés alatt áll, de ha valóban bevetik, akkor a bűnüldözés fogalma új értelmet nyerhet. Csak legyen kéznél elég pótakkumulátor.

A Scorpion a gyenge hatótávja mellett már ránézésre is hagy némi kivetni valót maga után: egy rossz mozdulat, és a pilóta a saját bőrén tapasztalhatja, hogy mennyire éles a propeller. De mivel a biztonság az első, a vállalat orvosolta a problémát rácsos keretek felhelyezésével.

Így néz ki a Scorpion a biztonsági rácsokkal, Forrás: Hoversurf

A repülő motor egyébként nem az egyetlen elektromos jármű, mely mostanában kitűnt a többi közül szokatlan külsejével. Idén nyáron mutatták be a kétszemélyes elektromos repülőt, aminek a maximum sebessége 80 km/h, és durván 32 kilométert képes egy töltéssel repülni.

A nyáron bemutatott elektromos repülő, Forrás: Electrek

A Scorpion repülő motor működéséről itt látható videó, a repülőéről pedig itt. Ti elvinnétek őket egy körre?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.