Megújuló energia éjjel-nappal? Pontosan ezt tervezik Indiában

A megújuló energia termelésével és értékesítésével foglalkozó indiai ReNew Power 25 évre szóló áramvásárlási szerződést kötött egy 400 MW-os megújuló energiás projektre, amely éjjel-nappal képes lesz áramot szolgáltatni a vásárlója számára.

A szerződés alapján a ReNew Power 3,9 centért, azaz körülbelül 12 Ft-ért fogja adni az áramot, ez az ár az első 15 évben évente 3%-kal fog emelkedni, az utolsó 10 évben pedig változatlan marad. Az indexálás nem feltétlenül fogja azt jelenteni, hogy reálértéken többet kell fizetnie a vásárlónak, mivel a szerződéses ár rúpiában lett meghatározva, ami komoly leértékelődésen ment át az elmúlt évtizedben, és az indiai infláció jellemzően bőven 3% fölött szokott lenni. Ez a kilowattóránkénti 12 forint egyébként nagyjából megegyezik a paksi atomerőmű önköltségi árával.

A hibrid erőmű a ReNew Power közlése szerint 900 MW szélerőműves és 400 MW naperőműves kapacitásból, valamint meg nem nevezett nagyságú akkumulátoros energiatárolóból fog állni. A működés során természetesen jókora túltermelés fog keletkezni, de ennek értékesítése aligha fog gondot jelenteni az energiára éhes országban.

Az erőmű 400 MW-os kapacitásának rendelkezésre állása 80%-os lesz, ami egyik hónapban sem fog 70% alá esni. A projekt várható költsége 1,2 milliárd dollár. A naperőművek és szélfarmok három indiai tartományban fognak felépülni, ahol a ReNew Power már megszerezte a szükséges hálózati csatlakozási engedélyeket.

A kép illusztráció. Forrás: Pxfuel

A 80%-os rendelkezésre állás egyébként a szénerőművek jellemzője szokott lenni, a projekt tehát jól demonstrálja azt, hogy az időjárásfüggő energiaforrások már a mai technológiai színvonalon is megfizethető áron képesek alaperőművek kiváltására, és akkor még az olyan szezonális tárolási megoldások, mint a hidrogén vagy az ammónia szóba sem került.

Sumant Sinha, a ReNew Power elnöke sajtónyilatkozatában úgy hivatkozott a megállapodásra, mint egy olyan új korszak kezdetére, amelyben a megújuló energia termelésének ingadozására már létezik megoldás. A vállalat a maga 10 GW-os portfóliójával a világ tizedik legnagyobb független termelője a megújuló energia előállításával foglalkozó cégek rangsorában.

A hibrid erőmű működése kicsiben ugyan, de a Tony Seba által alkotott modellt követi, amelyben a túlméretezett megújulós kapacitások és az akkumulátorok segítségével folyamatos áramellátás biztosítható. A ReNew Power projektje arról tanúskodik, hogy a modell nemcsak műszakilag működőképes, hanem pénzügyileg is előnyös a vásárló és az eladó számára. Hogy hogyan működik egy ilyen rendszer, azt az alábbi cikkünkben részletesebben is bemutattuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.