Valaki már BYD villanyautóval jár Norvégiában

A BYD, és a kínai márka személyautóinak norvégiai kereskedésével és szervizelésével megbízott RSA közös oslói nyitóeseményén átadták a legelső Tang elektromos SUV-t megrendelőjének, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a vállalat személygépjárműveinek európai forgalmazása. Augusztus legelején összesen 100 példány érkezett Sanghajból a skandináv országba a tisztán elektromos meghajtású divatterepjáróból, így hamarosan újabb ügyfelek vehetik át új autójukat – ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2021 végére 1500 BYD Tang járja majd Norvégia útjait.

Az autót az ultrabiztonságosnak mondott BYD Blade akkumulátor látja el energiával, melynek kapacitása 86,4 kWh. A WLTP szabvány városi ciklusában ez 528 kilométeres hatótávolságot jelent, kombinált ciklusban pedig körülbelül 400 kilométert lehet megtenni egy töltéssel. 30-ról 80%-ra 30 perc alatt lehet tölteni az aksit kihasználva a 110 kW-os DC villámtöltési képességét, AC hálózaton pedig 7 kW-ot kínál a felhasználóknak a Tang. A hétszemélyes, összkerékmeghajtásos SUV 4,6 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/h-ra. Utasterében egy 12,8 colos forgatható érintőkijelzőt, 12 hangszórót, 31 színből álló hangulatvilágítást, és vezeték nélküli telefontöltőt is találunk.

Az alábbi, norvég nyelvű videóban alaposan körbejárták a kocsit:

Az autó indulóára 599.900 norvég korona (kb. 20,2 millió forint), amely ilyen specifikációk mellett soknak tűnhet, főleg, ha az elektromos sportterepjárók széles választékát is figyelembe vesszük, de ez még csak a kezdet, a BYD további modellekkel készül nem csupán Norvégia számára, hanem más európia piacokra is.

A BYD a világ egyik legnagyobb autógyártó vállalata, és egyike azon kevés cégnek, melyek túl vannak az egymilliomodik elektromos meghajtású személyautó legyártásán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.