Hatalmas villámtöltő-hálózat épül az Egyesült Királyságban

A 2017-ben alapított Gridserve-ről annak apropóján írtunk még tavaly, hogy Electric Forecourt elnevezésű töltőállomásaira nem csupán az elektromos töltőoszlopokat telepíti le, hanem szolgáltatások tömkelegét kínálja a helyszínre érkező villanyautósok számára: például szupermarketet, mosdót, konditermet, postát, tárgyalót, illetve játszósarkot a gyerekeknek. Ezúttal viszont a tervezett hálózat paraméterei miatt került a hírekbe a brit cég, miután egyedülálló töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be.

Az már korábban is ismert volt, hogy a Gridserve összesen 100 Electric Forecourt megépítését tervezi 2025-ig az úgynevezett Electric Highway töltőhálózatába, ezek első tagját adták át 2020 legvégén az Essex megyei Braintree-ben. Idén júniusban azonban a vállalat megvásárolta az Ecotricity több mint 150 helyszínt és majdnem 300 töltőállomást felölelő töltőhálózatát, amely az Egyesült Királyság autópálya-hálózatának 85%-át lefedi, és országszerte közel 400 elektromos autó egyidejű töltését teszi lehetővé.

Ez a Gridserve Electric Highway részeként teljes megújulásnak néz elébe, a vállalat már 50 helyszínen cserélte le az öreg berendezéseket új, 120 kW teljesítményű töltőkre az autópályák mentén és az IKEA üzleteinél, és szeptemberig minden helyszínen megtörténik a csere. Ráadásul az új töltők a korábbi egy helyett két töltőcsatlakozóval vannak felszerelve (60 kW CCS + 60 kW CHAdeMO), és az érintésmentes fizetést is támogatják.

Az Electric Forecourt állomások, valamint a már meglévő korábbi Ecotricity töltők leváltása mellett a Gridserve Electric Hub töltőállomásokat is telepít, ahol 6-12 darab 350 kW teljesítményű villámtöltő talál otthonra. Ezeket az ABB biztosítja a cég számára. Az első nyilvános autópályamenti Electric Hub áprilisban nyílt meg az ország legnagyobb ilyen töltőállomásaként, a 12 darab 350 kW-os töltőberendezés mellett 12 Tesla Supercharger is megtalálható a MOTO Rugby Services helyszínén. Az idei évben még több mint 10 ilyen állomás megnyitására készül a Gridserve, összesen pedig több mint 50 épül belőlük.

A közeljövőben az Electric Highway valamennyi töltőjén bevezetésre kerül az Autocharge funkció, amely lehetővé teszi a villanyautók automatikus felismerését, a töltés elindítását, és a számlázást.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.