Áfamentes lehetne a napelem, de Magyarország nem kér belőle

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának tavaly decemberi ülésének döntése értelmében lehetőség nyílik a tagállamok számára, hogy kedvezményes, 5% alatti áfakulcsot, vagy akár áfamentességet alkalmazzanak hét, a klímavédelmi célokkal összehangolható termékcsoportra, köztük a napelemek értékesítésére és telepítésére.

A lehetőséggel kapcsolatban a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő levélben megkereste Varga Mihály pénzügyminisztert és érdeklődött az uniós áfairányelv-módosításáról szóló egyhangú megállapodás hazai bevezetésének lehetőségeiről. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség örömmel támogatná a kezdeményezést, hogy a kedvezményes áfakulcs hazánkban is bevezetésre kerüljön, ezért kérték a Pénzügyminisztérium állásfoglalását.

Az MNNSZ honlapján közzétették a pénzügyminisztérium válaszlevelét is, amely alapján a szövetség összegzése szerint kijelenthető, hogy a választásokig egészen biztosan nem várhatók lépések az áfacsökkentés kapcsán, sőt, jelen kormány nem tartja az áfacsökkentést a napelemek elterjesztését segítő eszköznek. A pénzügyminisztérium levele változtatás nélkül olvasható az alábbiakban.

„Varga Mihály pénzügyminiszter úrhoz címzett megkeresését a napelemekre vonatkozó áfakulcs csökkentésére vonatkozóan köszönettel megkaptam. A kezdeményezésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának tavaly decemberi ülésén valóban megszületett a politikai megállapodás a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelvnek az adómértékek tekintetében történő felülvizsgálatáról. A megállapodás értelmében az irányelv módosításának hatálybalépését követően lehetőség nyílik a tagállamok számára, hogy kedvezményes áfakulcsot alkalmazzanak meghatározott körben a napelemek értékesítésére (alapvetően magánszemély magáncélú használatára történő értékesítések).

A hivatkozott irányelv hivatalos módosítása azonban még nem történt meg, ugyanis ehhez szükség van az Európai Parlament véleményére is. Ezt követően történhet meg a hivatalos elfogadás és a kihirdetés, majd a hatálybalépés. Az eljárás lefolytatásának pontos határideje nem ismert, mivel az nagyban függ attól, hogy az Európai Parlament mikor adja meg a véleményét, azonban valószínűsíthető, hogy a hatálybalépés a tavaszi magyarországi választások előtt nem történik meg.

Adószakmai szempontból elmondható, hogy a nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján az áfacsökkentés az újraelosztásnak igen drága és kevéssé hatékony eszköze. Kérdéses ugyanis egyrészt, hogy az áfakulcs csökkentése mennyiben jelenne meg a végső fogyasztói árakban (tapasztalataink szerint ez jellemzően nem történik meg), és így mennyiben jelentene tényleges támogatást a felhasználók részére. Másrészt az áfa csökkentésből fakadó esetleges árelőny mindenkit egyformán érintene, kérdés azonban, hogy a finanszírozási szempontból erre nem rászorulók esetében is

cél-e a támogatás.Látható tehát, hogy a napelemek elterjesztésének ösztönzése nem pusztán adózási, hanem egy komplex gazdasági, támogatási kérdés, amelynek megoldása érdekében – az előbb kifejtettek okán – nem feltétlenül az áfa csökkentése lehet a megfelelő eszköz.

Tekintettel a fentebb leírtakra, valamint arra, hogy az áfakulcsokra vonatkozó döntésnek hosszabb távú kihatása van, melynek összhangban kell állnia az aktuális adópolitikai és költségvetési célokkal, az áfakulcsokról érdemben a következő választási ciklus kormányzata tud dönteni.”

Címlapkép: Kindel Media at Pexels

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.