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
auto
2024. 04. 26. péntek

A Tesla kapcsán a legnagyobb figyelem most az austini és a berlini gyár indulását, azon belül is a texasi üzemből kigördülő új Model Y-t övezi.

A Model 3 eddig sok újítást megkapott az SUV testvértől, de vajon mikor érkezik a szedánba az új cella és a présöntvény váz?

2 év múlva

Hivatalosan leginkább kerüli az egyenes választ a Tesla a kérdésre, hiszen nem szeretnék, hogy a potenciális vásárlók elhalasszák a megrendelések leadását. Az is igaz ugyanakkor, hogy a Model 3 frissítése másodlagos prioritás a cégnél, hiszen, ha kevésbé hatékony is a jelenlegi modell előállítása, mint az Y-é, fontosabb a legkeresettebb modell gyártásának felfuttatása az új gyárakban.

A Tesla gyártási és értékesítési adatainak legmegbízhatóbb tudora, akit az interneten Troy Teslike néven ismerünk – rendre három százalék körüli pontossággal jósolja meg a cég várható negyedéves adatait. Emiatt Troynak elég sok követője akad, és időről időre eljutnak hozzá különböző hírmorzsák a Tesla berkeiből.

Most azt hallotta forrásaitól, hogy a Teslánál már megvannak a tervek a Model 3 következő nagy frissítésére:

ha elérte Austinban és Berlinben az éves 400 ezres gyártási ütemet a Model Y új változata, akkor ezeken a helyszíneken is megkezdődik a Model 3 gyártása – de nem a jelenlegi verzióé.

A hírek szerint ekkor történik meg az átállás az új, egy-egy darabból álló első és hátsó présöntvény vázra, a strukturális akkupakkra és a 4680-as cellákra a szedánnál. Ez teljesen logikusnak hangzik, hiszen a Tesla új üzemei már az Y-ból is eleve csak az új változatot gyártják majd, és rendelkeznek a nagyméretű présöntvényekhez szükséges gépekkel. A két autó jelenlegi változatának alkatrészei 75%-ban megegyeznek, így nincs különösebb oka, hogy az új verzióknál ne ez legyen a helyzet.

A 4680-as akkupakk keresztmetszeti nézete. Forrás: @Gfliche, Twitter

A kínai gyártás felfuttatásának üteme alapján egyetértünk Troy tippjével, hogy a 400 ezres tempó valamikor 2023 harmadik negyedévében lehet meg, így 2024 elejére várhatjuk a berlini (és austini) Model 3-at.

Nem csak ráncfelvarrás

Hogy a frissítés alkalmával külsejében is megújul-e az akkor már 7 éves típus, azt egyelőre nem tudni, de a Tesla az S/X esetében is igen szűkmarkúan bánt a külcsín változtatásával.

Az viszont biztos, hogy nem túlzás új, újratervezett autónak hívni az austini és berlini Y-t, illetve később a 3-ast is. A változások ugyanis közvetlenül az autó szerkezetét érintik. A több mint 70 külön elemből, különböző anyagokból, többféle gyártási és illesztési technológiával készített főelemeket 1-1 egyben kiöntött alkatrész váltja. Ez az autó elejének és hátának gyártósorán 300-300 robot megspórolását jelenti.

A Model Y jelenlegi változatában a kész kocsiszekrénybe utólag, az ajtókon át kerülnek be az ülések, amelyeket a padlólemezhez rögzítenek. A fenti fotón a Giga Texas új strukturális akkupakkja látható, amelyhez közvetlenül rögzítik az üléseket, majd ez egészet alulról emelik az autóba.

A strukturális akkupakk is több, mint egyszerűen egy új ruhába öltöztetett aksi. A jelenleg gyártott változatoknál az autó alatt található akkumulátor egy egyszerű csomag, amit a jármű magával cipel, de a kocsi váza enélkül is egy merev struktúra. Az új akkucsomag viszont szerkezeti elem, az autó teherhordó vázának része. Termesztésen maguk a cellák is más méretűek, új fejlesztésűek és emiatt a hűtési rendszerük sem csereszabatos a mostani 2170-esekével. Mindezek hatására a jármű tömege 10%-kal is csökkenhet, miközben váza még merevebb lesz.

Az új Model 3 és Model Y gyakorlatilag új autónak lesz tekinthető, még akkor is, ha külsejében teljesen megegyezik a korábbi változattal.

Tesla: két hónapon belül érkeznek a 4680-as autók

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.