1100 elektromos Transitot rendelt a Walmart

A Walmart az Egyesült Államok legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca és árbevétele alapján a világ legnagyobb vállalata. Több mint 10.500 áruházuk van világszerte – ennek fele az USA-ban, fele pedig további 23 országban található.

Rendelésük több mint egy kis zöld festék, valami kis PR project.

 A legjobb helyen

A Ford friss sajtóközleménye eredetileg azt volt hivatott kiemelni, hogy villanyautó eladásaik 167,2%-ot növekedtek idén januárban az előző év azonos hónapjához képest. Hogy ennek mégsem szenteltünk külön cikket, az annak köszönhető, hogy ez mindössze 2370 darab Mach-e eladását jelenti, ami a típus legnagyobb versenytársának nagyjából öt napnyi amerikai gyártási volumene. A növekedés fennmaradó részét a különböző hibridekkel hozták össze, és a teljes értékesítési eredmény 91%-a még mindig kizárólag belsőégésű motorral rendelkezett.

Ennél azonban sokkal izgalmasabb információ volt, hogy már több mint 300 cég rendelt mintegy 10.000 példányt a Transit kisteherautó elektromos változatából az Egyesült Államokban, köztük a Walmart is. Az itthoni példával élve leginkább az Auchanhoz, vagy a Tescohoz hasonlító modellben működő vállalat 1100 E-Transitot rendelt a Fordtól.

A Teslarati hírére reagálva a vállalat megkereste a lapot, hogy további részleteket osszon meg. Mint írják, a kisteherautókat a házhozszállításokhoz fogják használni, és ez csak a beszerzési program kezdete. A vállalat célja, hogy 2040-re 100%-ban zéró emissziós legyen a teljes logisztikai flottája. Persze azért 18 év távlatába ilyet vállalni nem túl nagy merészség.

Ford E-Transit

Az ilyen ún. utolsó mérföldes felhasználási terület az elektromos kisteherautók ideális felhasználási területe. Az új E-Transit 300 kilométer feletti  WLTP hatótávval és egy 68 kWh-s aksival érkezik a piacra, ami a versenytársak közül kétség kívül kiemeli a mezőnyből. A jellemzően 40-50 kWh-s aksik általában erősen behatárolják a furgonok felhasználási területét, de az E-Transit már könnyedén megküzd majd akár az amerikai, akár az európai városok körüli logisztikai központokból történő kiszállításokkal. Ráadásul a helyi kibocsátástól mentes áruszállítás különösen jól jön a városi környezetben, ahol viszonylag szerény távolságokat rengeteg megállóval, hidegen futó, vagy a hűtés/fűtés kedvéért üresben járatott belsőégésű motorokkal szokták megoldani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.