Főoldal » elektromos autó » Új Model Y: a BYD akku leverte a CATL pakkját

Új Model Y: a BYD akku leverte a CATL pakkját

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, több forrás is úgy értesült, hogy megkezdődött a kisakkus Model Y gyártása a Tesla német gyárában. Az autó nem egyszerűen a kínai változat másolata lesz, hanem egy új akkutípussal, a BYD strukturális, Blade akkucelláival készül.

Megérkeztek az első töltési tesztek, és csak pislogunk.

Töltőbajnok

A Teslák által jelenleg használt CATL LFP akkupakk, amelyekkel a Model 3 és Y kisakkus kiadását szerelik, nem egy rossz konstrukció, a kezdeti gyermekbetegségek óta problémáról nem tudunk. A kisebb, eredetileg 55, később 60 kWh körüli aksikat értelemszerűen kisebb teljesítménnyel lehet tölteni, mint az NMC kémiájú LG cellás társaikat, vagy pláne az Amerikában kapható Panasonic verziókat, de a 170 kW töltési teljesítmény még mindig az élvonalban van ilyen akkuméret mellett.

A saját autómnál (55 kWh CATL LFP) 10-ről 70 százalékra 18-19 perc alatt ért el az autó, míg 80 százalékhoz 24-25 perc kellett. Nagyon nem panaszkodhatok.

Saját tesztünk 2021 decemberéből.

Most viszont a német TFF fórumon az első felhasználók kirakták a töltésiek adatait és ebből egyértelmű, hogy az új BYD cellás autók rátesznek erre még egy lapáttal.

A maximális töltési teljesítmény 173 kW, ami nagyjából a CATL aksiéhoz hasonló, azonban ezt az értéket az én autóm csak nagyon rövid ideig tudja, 50%-nál pedig már átlépi a 100 kW-os teljesítményt is lefelé.

A BYD cellák első tesztjénél az egyik felhasználó viszonylag magas, 37 százalékos töltöttséggel ért a Superchargerhez, ami az LFP aksiknál ilyenkor kicsit eltolja a görbét, tovább maradnak a magas értékek, de még ennek tudatában is lenyűgöző a 150 kW teljesítmény 55 százalékos töltöttségnél.

A különböző beszámolók szerint hol 40, hol közel 50 százalékig tartják a maximális értéket és 10-ről 70 százalékra nagyjából 15 perc szükséges. Egy másik felhasználó 11-71 százalék között töltött, íme a számok:

 

Kicsit még várni kell

Hogy a két TFF tag hogyan jutott a kocsikhoz, azt egyelőre nem tudjuk, állítólag van pár kínai gyártású tesztpéldány a Teslánál. A német autókra viszont még egy picit várni kell. Nem a gyártással, az adminisztrációval van gond, ugyanis a kocsik egy új, feltehetően már szintén berlini gyártású motort is kaptak, amelyet a német hatóságok még nem hagytak jóvá, így a kiszállítások egyelőre várakoznak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.