Főoldal » elektromos autó » Háromszorosára nőtt a kínai villanyautók importja Németországban

Háromszorosára nőtt a kínai villanyautók importja Németországban

Egy év alatt ez hatalmas változás, és nem túl bíztató az európai autógyártás számára.

Majd’ minden harmadik elektromos autó Kínában készült.

Mindenki ezt csinálja?

Egy év alatt 7,8 százalékról 28 százaléka nőtt a Kínából származó villanyautók behozatala, írja az Automotive News Europe a német statisztikai hivatalra hivatkozva. Fontos részlet, hogy ez nem csak a kínai márkák európai eladásait, hanem az ázsiai országban az amerikai és európai gyártók által készített autók importját is magában foglalja.

Német villanyautó, made in China.

A helyzet ennek ellenére nem rózsás, és azt látszik megerősíteni, hogy a kontinens autóipara képtelen lépést tartani Kínával, ahol az autóipar villámgyorsan halad az elektromos átállás útján – írja a lap. A hivatal ugyan igyekezett a sokkot enyhíteni azzal, hogy megjegyezte, egyes árucikkek elsöprő kínai importja nem újdonság, a laptopok 86, a telefonok 68, a lítiumion akkumulátoroknak pedig 39 százaléka származik az ázsiai országból, ám ez a nyugtatgatásnak azért erősen sántít. Az említett iparágak ugyanis nem tartoznak Európai főbb exporttermékei közé, míg az autóipar 70-110 milliárd eurós kereskedelmi többletért felelt az elmúlt években – legalábbis erről olvashattunk az Allianz minap bemutatott elemzésében.

Amerikai márka, kínai import.

Az autóipari szaklap szerint a német kormányt nyugtalanítják ezek a fejlemények, és több lépéssel is igyekeznek fordítania  folyamaton. Aggasztó ugyanakkor, hogy bizonyos kritikus alapanyagok, így a ritkafémföldek terén Európa jelenleg 90 százalékban kínai importra szorul.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.