Főoldal » energia » Mekkora mértékben fedezheti egy gyár az áramfogyasztását napelemekkel?

Mekkora mértékben fedezheti egy gyár az áramfogyasztását napelemekkel?

Az ipari termelés jelenleg az egyik legnagyobb energiafelhasználással járó emberi tevékenység, amelyet mihamarabb tisztább működésre kellene átállítanunk. Erre a feladatra aligha lehetne jobb megoldást találni a tetőn elhelyezett napelemeknél, amelyek a helyben történő energiafogyasztás kielégítését szolgálják, hiszen nincs szükségük költséges infrastruktúrára, és nincs szállítási veszteség sem.

Az amerikai Northeastern University kutatói szerint az ipar a globális energiafogyasztás 38%-áért, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 37%-áért felelős, és mivel jelenleg az Egyesült Államokban a helyben hasznosított megújuló energiaforrások csak az ipari villamosenergia-szükséglet kevesebb mint 0,1%-át fedezik, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségei ezen a téren még jelentős részben kihasználatlanok.

Az amerikai gyáripar tetőre szerelt napelemes rendszerekkel történő energiaellátásának technikai megvalósíthatósága” című, az IOP Science folyóiratban megjelent tanulmányukban arra a kérdésre keresték a választ, hogy az Egyesült Államok különböző régióiban és gyártási ágazataiban megvalósítható-e az említett villamosenergia-igények kielégítése tetőre szerelt napelemes rendszerekkel.

A kutatók az amerikai Energiaügyi Minisztérium Energiainformációs Hivatalának a feldolgozóipari energiafogyasztásról szóló felmérését felhasználva összehasonlították az épületeken elhelyezhető napelemek potenciális villamosenergia-termelését az átlagos feldolgozóipari épületek egy egységnyi alapterületre jutó villamosenergia-igényével.

A területegységre vetített napenergia-termelési potenciált az egyes amerikai államok fővárosaira vonatkozó műszaki-gazdasági elemzési és energiaszimulációs modell segítségével számították ki, amelyet a National Renewable Energy Laboratory (NREL) fejlesztett ki a Sandia National Laboratories-szal együttműködésben.

A modellben 476 W-os (DC) SunPower modulokat használtak, 22%-os névleges hatásfokkal, fixen rögzített tartószerkezeten elhelyezve. A modellezett ABB inverter 97,5%-os hatékonysággal, és, 20.000 W (AC) maximális teljesítménnyel rendelkezik, a tényleges DC-AC arány 1,2. A teljesítménymodellt óránkénti időzített szimulációk alapján futtatták le, hogy kiszámítsák az egyes rendszerek teljesítményét havonta, és feltételezték, hogy a tetők 90%-a rendelkezésre áll a panelek számára. Alternatív elemzést is végeztek olyan modulokkal, amelyek 16%-os névleges hatásfokkal rendelkeznek, és ebben a verzióban a tetőnek csak 80%-át fedték napelemek.

Mekkora az egy négyzetméterre jutó éves villamosenergia-igénye az egyes ipari ágazatoknak, és ehhez képest mennyi energiát tudnak előállítani tetőre szerelt napelemekkel.

Az eredmények azt mutatják, hogy a tetőkre telepített napelemes rendszerek – földrajzi helytől függően – az amerikai feldolgozóipari vállalatok villamosenergia-szükségletének 5-35%-át fedezhetik. Pontosabban a fogyasztásuk 5-35%-ának megfelelő energiát lennének képesek előállítani, hiszen a termelés olykor meghaladhatja a fogyasztást. Megállapították azt is, hogy ez az arány a bútor-, textil- és ruhagyártók esetében a legmagasabb, mivel ezek az üzemek általában nagy alapterületűek, és ehhez képest viszonylag kevés energiát használnak fel.

Jelenleg az Egyesült Államokban a feldolgozóipar által igényelt villamos energia kevesebb mint 0,1%-át állítják elő megújuló, helyszíni forrásokból” – mondta Dr. Matthew Eckelman, a Northeastern University építő- és környezetmérnöki docense a PV Magazine-nak. „Ennek meg kell változnia, ha el akarjuk érni a dekarbonizációs célokat, és a tetőkön elhelyezett napelemek ma már sok esetben reális lehetőséget jelentenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaellátásra.

A tanulmány megállapította, hogy az olyan könnyűipari ágazatok, mint a bútorgyártás és a ruházati ipar, országszerte fedezni tudják az éves nettó villamosenergia-szükségletüket a telephelyeiken működő napelemekkel. Más, energiaintenzívebb ágazatok esetében is elérhető az önellátás, de ez jóval kevesebb telephelyre igaz.

A helyi napelemes létesítmények további előnye, hogy a gyártók bizonyos mértékig még hálózati zavarok idején is folytatni tudják a működésüket, különösen, ha a termelést energiatárolással is kiegészítik.

Mit lehet tenni akkor, ha nincs elég hely a tetőn? A legtöbb üzem külterületen, vagy a városok peremén helyezkedik el. Ebben az esetben a közelben felépíthető egy napelempark, és ez akár egy magánvezetéken keresztül is elláthatja a felhasználót, így elkerülve a rendszerhasználati díjak megfizetését.

Magyarországon is azt láthatjuk, hogy egyre több termelőüzem fordul az önellátásra szolgáló napelemek felé. A Királyegyházán működő cementgyár is arra készül, hogy az energiaszükségletének harmadát a telephelyén megépülő naperőmű segítségével fedezze, amiről az alábbi cikkünkben írtunk.

Címlapkép: Sungrow

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.