HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Frissült a Samsung SM3 Z.E. elektromos autó

Nálunk soha nem forgalmazták, és Európában Franciaországon kívül nem is lett igazán népszerű, pedig Dél-Koreában az egyik legnagyobb példányban értékesített elektromos autó. Ez a rejtélyes modell a Renault Fluance Z.E., amit az ázsiai országban a Samsung gyárt és forgalmaz SM3 Z.E. néven. Az eddig 22 kWh-ás akkumulátorral szerelt modell tágas utasterével és nagy csomagtartójával egy igazi különlegesség a középkategóriában, egyedül a villámtöltés hiánya miatt szorult hátrányba a többi középkategóriás elektromos autóval szemben. A Samsung SM3 Z.E. 2018-as verziójába a 22 kWh-ás akku helyére 36 kWh-ás csomag került, mégpedig úgy, hogy az autó tömege nem változott. Az új energiatárolónak köszönhetően a hatótáv a koreai mérési rendszer szerint 213 km-re nőtt, ami az EPA mérés szerint 185-195 km lehet. Ez 57%-os növekedés a korábbi modellhez képest.

2017 – SM3 Z.E.

A helyi közlekedési hatóság adatai szerint a koreaiak tavaly átlagosan 40 km-t autóznak naponta, így az új autó ideális esetben elég lehet akár 5 naponta is tölteni. A Samsung SM3 Z.E. nem csak a magánszemélyek de a taxisok körében is népszerű  Dél-Koreában. Tavaly áprilisban az Egészségügyi és Jóléti Minisztérium nem kevesebb, mint 1200 darabot rendelt belőle. Az új autó már rendelhető 41.535.000 dél-koreai wonért, ami mai árfolyamon 10,1 millió forintnak megfelelő összeg. Arról egyelőre nincs hír, hogy a nagyobb akkus változat megjelenik-e Európában Renault Fluance Z.E.-ként. Viszont a villámtöltési lehetőség valószínűleg nem került bele, mert azt nyilvánvalóan kiemelték volna a közleményekben.

2017 – SM3 Z.E.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.