Közel 200 amerikai Hilton szálloda szerelt fel Tesla célállomás töltőt

Rohamos tempóban kerülnek online állapotba a Superchargerek szerte a világon, hogy sikerüljön elérnie a Teslának az eltervezett 10 000 darabos töltőszámot az év végére, valamint azt is tudjuk, hogy a következő töltőhálózat a Semik töltését biztosító Megachargerek együttese lesz. Kevés szó esik azonban a Destination Charging hálózatról, pedig célállomás töltőkből is rengeteg van, itt Európában is.

Az európai Tesla célállomás töltők. A kontinens keleti fele még egy kicsit hézagos… Forrás: Tesla

A Destination Charging célja az, hogy a hosszú utazások során használt Superchargereket kiegészítsék olyan töltőkkel, melyek a Tesla tulajdonosok úti céljainál találhatók, például éttermek, áruházak, szállodák mellett, ahol amúgy is hosszabb időt töltene a sofőr, így időveszteség nélkül feltölthető az autó. Ezek a töltők rendszerint kisebb teljesítménnyel működnek, de egy hotelben töltött éjszaka bőven elég, hogy reggel már maximális töltöttséggel indulhassunk útnak.

Egyelőre a Tesla célállomás töltői döntően luxusszállodákban kapnak helyet, melyek közül kiemelendő a Hilton, mely 2015 októberében társult az autógyártóval, hogy 100 amerikai hotelt ruházzon fel töltővel. Most a Hilton elmondta, hogy 194 helyen telepítettek célállomás töltőt az Egyesült Államok területén, s további 86 szálláshely tervez felszerelkezni töltővel a következő évben. 2017 áprilisában már több, mint 5000 töltő volt online a világon, melyből 2698 az USA, 1524 pedig Európa területén üzemelt.

A Tesla töltőtérképe szerint Magyarországon Destination Charger 3 helyszínen található: a budapesti Kempinski Hotel Corvinus mélygarázsában, a zsámbéki Driving Camp területén, és a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa szolgáltatásaként. Aki viszont egy ausztriai kiruccanásra vágyik Teslája társaságában, az bőven fog találni olyan szállodákat, ahol meg tudja oldani a kocsi feltöltését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.