A Tesla bejelentette a Semi várható árát

A Tesla várva várt elektromos kamionjának bemutatóján Elon Musk a Semi teljes üzemeltetési költségeiről beszélt hosszasan, de nem tudtunk meg semmit a jármű vásárlási áráról. Sejteni lehetett, hogy drágább lesz hozzájutni, mint egy hasonló dízeles kamionhoz, éppen ezért a Tesla CEO inkább a Semi erősségeinek bemutatására koncentrált, amiből meg aztán van neki bőven, ahogy azt már a bemutató másnapján olvashattuk.

Az Electrek hírportál 200-250 000 dollárra becsülte a Semi árát (inkább az utóbbihoz közelebb), azonban most a Tesla bejelentette, hogy mennyibe is fog valójában kerülni a kamion. Nagy meglepetésre a sokak által vártnál jóval olcsóbb lesz a Semi: a 300 mérföldes (480 km) hatótávú változatért 150 000 dollárt (átszámítva 39,3 millió forintot), az 500 mérföldes (800 km) verzióért pedig 180 000 dollárt (47,1 millió forintot) kell fizetniük a vásárlóknak. Fontos azonban, hogy csupán várható árakról van szó, azaz egy kevés változás még lehetséges. De ezek az összegek már egyből nem tűnnek olyan megfizethetetlennek, tekintve, hogy a hasonló dízeles teherautók ára mostanság 120 000 dollár környékén mozog. A Seminek elérhető a Founder’s Series változata is, melyet a leghamarabb fog kiszállítani a Tesla a megrendelőknek, 200 000 dollár ellenében.

Megváltozott továbbá a foglaló ára, mely a korábbi 5000 dollárról 20 000 dollárra emelkedett. Ez nem vonatkozik az előbb említett 200 000 dolláros verzióra, mert ott az egész összeget előre ki kell fizetni a rendeléskor. A foglalóár emelkedésének lehetséges oka, hogy ahogyan már korábban is beszámoltunk róla, számos vállalat bejelentette vásárlási igényét, s a vevők száma azóta is folyamatosan nő. A Tesla Semi gyártása 2019-ben kezdődik meg, s a hihetetlen specifikációinak, és a vártnál is alacsonyabb árának köszönhetően komoly ellenfele lehet a hagyományos közúti teherszállító járműveknek.

Forrás: Tesla

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.